Massage bestaat uit de manipulatie van de weken delen van het lichaam. Massage kan leiden tot onder andere meer ontspanning, een betere slaap en algemene gezondheidsvoordelen.

Zweedse massage is een krachtige massage, met als doel de circulatie van bloed en lymfevloeistof te verbeteren. Zweedse massage bestaat uit verschillende technieken, die tijdens de massage gebruikt worden. Veel gebruikte technieken zijn effleurage, petrissage, frictie, kneding en tapotement.

Effleurages bestaan uit rustige, strijkende bewegingen in de lengterichting van een spier. Bij petrissage wordt er druk uitgeoefend over de lengte of breedte van de spier. Frictie is een massagetechniek waarbij de druk diep wordt uitgeoefend, en wordt overgebracht door middel van cirkelvormige bewegingen. Bij kneding wordt er over de breedte van de spier geknepen, waarbij de spier zich tussen de handen bevindt. Tapotements bestaat uit lichte druk die door middel van korte aanrakingsmomenten wordt uitgeoefend.

Een Zweedse massage behandeling kan dus uit veel verschillende technieken bestaan, die voor verschillende doeleinden worden ingezet. Onder andere kalmte, ontspanning en een verbeterde bloedstroom zijn voordelen van Zweedse massage.

Literatuur

Vickers, A., & Zollman, C. (1999). Massage therapies. Bmj, 319(7219), 1254-1257.