Wang (2017) onderzocht het gecombineerde effect van massage en “Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation” (TENS) op de vermoeidheid van een van de kuitspieren, de Gastrocnemius. 20 gezonde mannen tussen de 20 en 30 jaar namen deel aan deze studie en werden verdeeld in een TENS-groep en een groep die behandeld werd met zowel massage als TENS.
Voor de behandeling voerden de deelnemers een kuitoefening uit totdat zij dit niet meer vol konden houden, om zo spiervermoeidheid te veroorzaken. Uit de resultaten van de studie bleek dat de spiervermoeidheid in beide groepen af was genomen in de eerste 2 dagen na de behandeling. Ook bleek er geen verschil te zijn tussen beide groepen in hoeverre de vermoeidheid was afgenomen. Uit deze resultaten blijkt dat zowel TENS als een combinatie van massage en TENS effectief is om spiervermoeidheid te verminderen.

Literatuur

Wang, J. S. (2017): Therapeutic effects of massage and electrotherapy on muscle tone, stiffness and muscle contraction following gastrocnemius muscle fatigue. Journal of physical therapy science29(1), 144-147.