Dit uitgebreide overzichtsartikel gaat over peesblessures en specifiek over overbelastingsblessures van pezen. Dit wordt tendinopathie genoemd.
Tendinopathie is een complexe, veelzijdige aandoening van de pees, gekenmerkt door pijn, achteruitgang van de functie en verminderde inspanningstolerantie.
De meest voorkomende overbelastingstendinopathieën zijn de rotator cuff pees, mediale en laterale elleboog (tenniselleboog en golferselleboog), patellapees, gluteale pezen en de achillespees. Kenmerken van een tendinopathie zijn onder meer disorganisatie van collageenvezels, een toename van de kleine bloedvaatjes (neovascularisatie), sensorische innervatie van zenuwen, ontregelde homeostase van extracellulaire matrix, meer immuuncellen, meer ontstekingsmediatoren en meer celdood (apoptose).

Hoewel de diagnose meestal wordt gesteld op basis van klinische symptomen, kunnen in sommige gevallen palpatie op pijn, functietestsen en beeldvorming zoals echografie nodig zijn. De behandelopties bestaan uit verschillende oefenprogramma's, therapeutische modaliteiten zoals shockwave-therapie en eventueel chirurgische ingrepen. De effectiviteit van operaties is niet duidelijk. Shockwave-therapie heeft voor sommige maar niet alle tendinopathieën een meerwaarde. Oefenprogramma's zijn het belangrijkste om aan te bevelen aan mensen met peesblessures. De oefenprogramma's dienen opbouwen te zijn qua zwaarte en gevarieerd. Zuiver excentrische oefeningen is vaak onvoldoende. Beter wordt er gewerkt van statisch, naar concentrisch én excentrisch om ten slotte met sprong- en loopoefeningen te eindigen.

Toekomstig onderzoek moet zich richten op het verklaren van de kernmerken en op het verbeteren van de revalidatieprotocollen.

Noot van MNN: wil je meer leren over de pathofysiologie, diagnostiek en behandeling van peesblessures? Dan is de e-learning 'verdieping in peesblessures' een aanrader. Klik hier voor meer informatie over deze online cursus.

Auteur: Jaap Wonders, Revalidatiewetenschapper, Sportfysiotherapeut, Manueel therapeut & Leefstijltherapeut

Literatuur

Millar, N. L., Silbernagel, K. G., Thorborg, K., Kirwan, P. D., Galatz, L. M., Abrams, G. D., Murrell, G., McInnes, I. B., & Rodeo, S. A. (2021). Tendinopathy. Nature reviews. Disease primers, 7(1), 1.