Risberg et al. (2007) onderzochten het effect van neuromusculaire training en traditionele krachttraining in de eerste 6 maanden na de reconstructie van de voorste kruisband. 47 proefpersonen die een reconstructie van de voorste kruisband hebben ondergaan namen deel aan deze studie.
Na een blessure aan de voorste kruisband is het van belang om zowel neuromusculaire controle als kracht in de bovenbeenspieren terug te krijgen. Beide dragen bij aan een verbeterde functie van de knie na de revalidatie en een verminderd risico op nieuwe blessures. Neuromusculaire training en krachttraining worden vaak gecombineerd tijdens de revalidatie van een blessure aan de voorste kruisband.
De neuromusculaire training bestond uit balansoefeningen, dynamische stabiliteitsoefeningen, plyometrische oefeningen en sportspecifieke oefeningen. Het krachttrainingsprogramma bestond voornamelijk uit oefeningen om spierkracht in het been op te bouwen, door onder andere de quadriceps, de hamstrings, bilspieren en de kuiten te trainen.
Uit de resultaten blijkt dat de algemene kniefunctie, gemeten met twee verschillende methoden, significant beter was bij de neuromusculaire trainingsgroep vergeleken met de krachttrainingsgroep. Voor andere uitkomstmaten, zoals balans en spierkracht, werd er geen significant verschil gevonden tussen beide groepen. Uit de resultaten van deze studie blijkt dat neuromusculaire oefeningen bijdragen aan een verbeterde kniefunctie, en dat deze oefeningen opgenomen kunnen worden in het revalidatieprogramma na de reconstructie van de voorste kruisband.
Literatuur
Risberg, M. A., Holm, I., Myklebust, G., & Engebretsen, L. (2007). Neuromuscular training versus strength training during first 6 months after anterior cruciate ligament reconstruction: a randomized clinical trial. Physical therapy, 87(6), 737-750.