Het effect van massageguns op prestatie en pijn – een systematische review

Sams et al. (2023) vragen zich in een systematische review af wat het wetenschappelijke bewijs is van het gebruik van massageguns (percussieve therapie) op prestaties in kracht en conditie en ervaringen van musculoskeletale pijn.

Diverse databases werden doorzocht op studies die percussieve therapie door middel van massageguns toepasten op spieren of pezen en de resultaten vergeleken met een alternatieve behandeling, placebo of geen behandeling. Literatuur met resultaten die betrekking hebben op fysiologische aanpassingen in spierkracht, explosieve spierkracht, flexibiliteit of ervaringen met musculoskeletale pijn werden opgenomen. De artikelen werden vervolgens op kwaliteit beoordeeld.

Dertien studies voldeden aan de inclusiecriteria en werden opgenomen in de resultaten. Alle studies hadden beperkingen in methodologische kwaliteit, maar bevatten wel details die bijdroegen aan het beantwoorden van de vraagstelling. Er werd een significante relatie gevonden tussen de toepassing van het eenmalig gebruik van percussieve therapie door massageguns en een acute toename van spierkracht, explosieve spierkracht en flexibiliteit. Meerdere behandelingen gaf een vermindering van de ervaring van musculoskeletale pijn.

De conclusie van deze systematische review is dat percussieve therapie door massagepistolen kan helpen bij het verbeteren van acute spierkracht, explosieve spierkracht en flexibiliteit, en het verminderen van ervaringen met musculoskeletale pijn. Deze apparaten kunnen een draagbaar en kosteneffectief alternatief bieden voor andere vormen van trillingen en interventies.

Literatuur

Sams, L., Langdown, B. L., Simons, J., & Vseteckova, J. (2023). The Effect Of Percussive Therapy On Musculoskeletal Performance And Experiences Of Pain: A Systematic Literature Review. International journal of sports physical therapy, 18(2), 309–327. https://doi.org/10.26603/001c.73795