Een goed functionerend immuunsysteem is van groot belang. Het immuunsysteem is altijd alert op indringers en gevaar, en moet in staat zijn schadelijke moleculen (zoals ziekteverwekkers) te onderscheiden van onschadelijke moleculen (zoals voedsel).

Het immuunsysteem bestaat uit twee onderdelen, het aangeboren immuunsysteem en het adaptieve (verworven) immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem reageert snel, maar is niet gespecialiseerd en is vaak minder effectief dan het adaptieve immuunsysteem. Het adaptieve immuunsysteem is in staat een ziekteverwekker te herkennen en te herkennen wanneer het weer aan deze ziekteverwekker wordt blootgesteld.

Voldoende goede voeding is van belang om het immuunsysteem goed te laten functioneren. Wanneer het immuunsysteem geactiveerd is, bijvoorbeeld tijdens een infectie, heeft het meer energie nodig. Verschillende voedingsstoffen ondersteunen de functie van het immuunsysteem, waaronder verschillende vitaminen. Een gezond en gevarieerd dieet is dus van belang om het immuunsysteem goed te laten functioneren.

Literatuur

Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. (2019). Diet and Immune Function. Nutrients11(8), 1933. https://doi.org/10.3390/nu11081933