Inleiding

Voeding is een groot en veel besproken onderwerp in de maatschappij: voeding is altijd wel op de een of andere manier in het nieuws. Dan zijn het de feestdagen, het volgende moment draait het om afvallen, dan wordt het programma van Sonja Bakker veel besproken en het volgende moment is er een hype ontstaan rondom glutenvrij eten of het eten van “superfoods”. Kortom behalve dat eten een primaire levensbehoefte is, is het ook een gezelligheidsdingetje, een hype en soms zelf een commerciële show.
In de recreatieve sport is dat niet anders. In die categorie wordt er niet of nauwelijks aandacht besteed aan voeding. De topsport is veel minder gevoelig voor deze vormen van hypes: daar spelen andere belangen een rol. Zoals bijvoorbeeld de vraag “zorgt het drinken van bietensap voor een verbetering van je prestatievermogen”?
Omdat voeding erg individueel bepaald is, hebben we het in dit artikel over de basis van voeding, algemene adviezen en kennis binnen de sport. Wat wordt verstaan onder een gezonde voeding en wat eten we eigenlijk? Behalve voeding staan we ook stil bij drinken, voedingssupplementen, doping en voedingsziektes.

Verder lezen?

Word dan Basic of Premium lid.
Of koop dit artikel in de webshop.