Inleiding

Tuina massage is een belangrijk deel van Traditional Chinese Medicine (Yang, X. et al. 2014). Tuina wordt in China al meer dan 5000 jaar gebruikt (Yang, M. et al. 2014). Het heeft de functie de energiebanen in het lichaam te deblokkeren (Yang, X. et al. 2014) en de stroom van Qi, oftewel levensenergie (Ohnishi et al. 2005), en het bloed te bevorderen (Pritchard 2015; Yang, X. et al. 2014). De drie belangrijkste algemene stijlen van Tuina massage zijn de eenvingerige meditatie stijl (Yi Zhi Chan), de rollende stijl (Guen Fa) en massage die gebaseerd is op de interne stijl “martial-arts” (Nei Gong) (Cen et al. 2003; Pritchard 2015).

Yi Zhi Chan omvat het gebruik van de duim om punten langs de energiebanen te stimuleren (Pritchard 2015), door afwisselend lichte en zware druk uit te oefenen op acupunctuur punten in het lichaam (Lei et al. 2015). Tijdens het uitoefenen van de druk met de duim wordt de pols heen en weer geschommeld, waardoor de duim gestrekt wordt (Pritchard 2015). Een cyclus bestaat uit het eenmaal heen en weer bewegen van de pols (Pritchard 2015). De bewegingen produceren een bepaalde trillingsfrequentie, waardoor de Qi gestimuleerd wordt (Pritchard 2015).

Bij Guen Fa wordt de knokkel van de pink op het gewenste punt geplaatst. De pink blijft op dezelfde plaats (Pritchard 2015). Vervolgens wordt de arm geroteerd en de pols uitgestrekt totdat de pols volledig gestrekt is en de vingers ontspannen, maar helemaal uitgestrekt zijn. De handpalm ligt open richting het plafond (Pritchard 2015). Hierna wordt de hand teruggebracht naar de startpositie, waarbij de knokkel van de pink niet verplaatst wordt (Pritchard 2015). Guen Fa sessies duren vaak 20 minuten, en hebben een groot vermogen de Qi te stimuleren (Pritchard 2015).

Bij Nei Gong ligt de nadruk op het ontwikkelen van de innerlijke Qi (Pritchard 2015). Nei gong bestaat onder andere uit duwen, vibraties, kneden en grijp technieken. De technieken worden krachtig en stevig uitgevoerd, maar binnen de uitvoering worden kracht en zachtheid afgewisseld (Pritchard 2015).

Verder lezen?

Word dan Basic of Premium lid.