Datum: 11-11-2016 van 19:30 tot 21:30
Locatie: MSP Opleidingen, Rooseveltstraat 12, Leiden
Kosten: € 12,40 excl. btw

aanmelden

Deze netwerkbijeenkomst is geaccrediteerd door:
ktno

batc

nvstweblogo

Inleiding

De liesblessure, één van de meest voorkomende blessures onder sporters. Klachten aan de lies ontstaan vaak bij sporten met schieten, draaien en plotseling versnellen en afremmen. De incidentie van liesklachten ligt vooral bij voetballers dan ook erg hoog. Kenmerkend voor liesklachten is dat de klacht vaak chronisch wordt en dat de kans op een recidief groot is.

liesklachten

Redenen hiervoor zijn dat de sporter vaak te lang doorspeelt met (lichte) klachten aan de lies, te snel de sportactiviteit hervat of doordat er een verkeerde diagnose wordt gesteld. De reden dat er vaak een verkeerde diagnose gesteld wordt is de uitermate lastige anatomie van de liesregio. Alle structuren liggen erg dicht bij elkaar en zijn lastig van elkaar te differentiëren. Wat zijn de voornaamste oorzaken van klachten in de lies? Hoe voer je een goed liesonderzoek uit? Wat zijn de risicofactoren? Antwoorden op deze vragen zullen aan bod komen tijdens de netwerkbijeenkomst.

Doel van de bijeenkomst

Het voornaamste doel van deze bijeenkomst is het leren begrijpen en onderzoeken van klachten in de liesregio. Zoals gezegd is de anatomie in de liesregio erg complex en is het hierin moeilijk te differentiëren. Binnen deze bijeenkomst gaan we kijken naar de structuren in de liesregio; welke structuren lopen er, welke zijn het vaakst aangedaan en hoe kan je de structuren het beste differentiëren? Op basis van goed differentiërend onderzoek ben je in staat de sporter beter te instrueren in zijn vervolgproces bij klachten in de lies.

Inhoud

  • Anatomie liesregio
  • Risicofactoren liesklachten
  • Differentiaal diagnostiek liesregio
  • Onderzoek bij liesklachten
  • Behandeling bij liesklachten

Docent

De bijeenkomst zal worden verzorgd door fysiotherapeut Erwin Adan. Erwin werkt als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Zeeland in Middelburg waar hij veelvuldig met (top)sporters werkt. Daarnaast volgt Erwin de master opleiding Manuele Therapie en geeft hij lezingen over paramedische onderwerpen voor Masseurs Netwerk Nederland.

Erwin Adan1

Instroom

Deze netwerkbijeenkomst is in het bijzonder geschikt voor de sportmasseur (in opleiding), de sportzorgmasseur, sporttherapeuten, personal trainers, trainers en coaches.

Je bent van harte welkom bij deze kennisbijeenkomst, ongeacht waar je je opleidingen hebt gevolgd. Naast het verbreden en verdiepen van je kennis en inzicht, is deze bijeenkomst ook bedoeld om na afloop met elkaar te netwerken. Neem dus je visitekaartjes mee!