Inleiding

De belangrijkste afwijking die resulteert in het ontstaan van kanker is ongereguleerde celdeling van kankercellen (Cooper 2000). Kankercellen groeien en delen ongecontroleerd, waarbij ze ander weefsel en organen binnen dringen en verspreid worden door het lichaam. Op celniveau is het ontstaan van kanker een proces met meerdere stappen (Cooper 2000). Een gen mutatie kan zorgen voor een versnelde celdeling van een enkele cel (Cell Division and Cancer 2014; Cooper 2000), wat leidt tot een grotere groep van deze cellen. In deze groep cellen komen weer meerdere mutaties voor, waarvan sommige voordelig zijn voor de groei van deze groep cellen. In het begin is een tumor vaak goedaardig, maar naarmate deze groeit wordt de tumor steeds kwaadaardiger (Cell Division and Cancer 2014; Cooper 2000). Wanneer een tumor groter en kwaadaardig wordt kan de tumor naburig weefsel binnen te dringen (Cell Division and Cancer 2014; Cooper 2000) en zich verspreiden via de bloedstroom of het lymfesysteem (Cell Division and Cancer 2014; Cooper 2000). Zulke verspreiding wordt metastase genoemd, oftewel uitzaaiing.


Tumor ontwikkeling (bron: www.healthhearty.com)

In Europa zijn in 2012 3.4 miljoen nieuwe gevallen van kanker vastgelegd, waarvan 53% bij mannen en 47% bij vrouwen (Ferlay et al. 2013). De meest voorkomende soorten kanker waren borstkanker, darmkanker, prostaatkanker en longkanker (Ferlay et al. 2013). Verschillende risicofactoren voor kanker zijn bekend. Onder andere roken, het drinken van alcohol, overgewicht en fysieke inactiviteit verhogen het risico op kanker (Stein & Colditz 2004).
Gerapporteerd wordt dat in Nederland ongeveer 22% van de kankerpatiënten alternatieve therapie inzet (Horneber et al. 2012). De inzet van massage als alternatieve therapie bij kanker wordt regelmatig gerapporteerd in de literatuur (Molassiotis et al. 2005).

In dit artikel zal het effect van massage bij volwassenen en kinderen met kanker besproken worden aan de hand van 5 systematische reviews en een wetenschappelijke studie. Ook zal de veiligheid van massage bij kanker aan bod komen.
Tenslotte zullen ook enkele tips en bevindingen uit de praktijk besproken worden.

Verder lezen?

Word dan Premium lid.

Of koop dit artikel in de webshop.