Inleiding

Dementie is een algemene term voor een aantal progressieve hersenziekten die gepaard gaan met onder andere problemen met het korte termijn geheugen en andere cognitieve problemen (Holmes 2012). De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie (Karantzoulis & Galvin 2011). Daarnaast zijn vasculaire dementie, dementie met Lewy bodies en fronto-temporale dementie veel voorkomend (Holmes 2012). Vaak komt bij ouderen een mix voor, meestal van de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie (Zekry et al. 2002). De ziekte van Alzheimer is een degeneratieve ziekte die vaak op latere leeftijd ontstaat en vaak leidt tot progressieve dementie (Karantzoulis & Galvin 2011). Alzheimer gaat gepaard met ophopingen van het eiwit amyloïd-bèta als plaques in de hersenen (Karantzoulis & Galvin 2011). Deze ophopingen zijn mogelijk verantwoordelijk voor atrofie van neuronen en synapsen in de hersenen (Chetelat et al. 2010). Vasculaire dementie is een beperking van het geheugen en cognitief functioneren als een gevolg van cerebrovasculaire ziekten, zoals bijvoorbeeld een infarct (Lee 2011).
Lewy bodies zijn ophopingen van eiwitten in de hersenen (Ballard 2004). Lewy body dementie gaat vaak gepaard met motorische en cognitieve problemen, gedragsproblemen, hallucinaties en slaapproblemen (Jones & O’Brien 2014).
Frontotemporale dementie wordt gekarakteriseerd door selectieve progressieve atrofie in de frontale kwab van de hersenen, de temporale kwab van de hersenen of in beide. Frontotemporale dementie komt vaker voor op jongere leeftijd dan andere vormen van dementie. Het begint vaak tussen het 50ste en 60ste levensjaar, maar het kan nog eerder voorkomen (Warren et al. 2013).

Stichting Alzheimer Nederland zet zich sinds 1984 in voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Verder lezen?

Word dan Premium lid.

Of koop dit artikel in de webshop.