Inleiding

Voor de onderbouwing van het handelen van masseurs is wetenschappelijk onderzoek van groot belang. Voor masseurs is het belangrijk dat zij weten waar ze wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden, hoe ze het kunnen lezen, hoe de kwaliteit van het onderzoek te beoordelen en de resultaten te interpreteren en verantwoord te gebruiken.

Het spreekt voor zich dat de massageprofessional onderzoeksresultaten in de communicatie met klanten en andere zorgverleners zorgvuldig gebruikt.

Dit artikel wil de massageprofessional hiervoor handvatten bieden.  We gaan in op de verschillende soorten studie designs voor verschillende soorten onderzoek. De designs verschillen in opzet en in de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs dat ze kunnen leveren.
Ook gaan we in op hoe een artikel het beste gelezen kan worden en hoe de resultaten geïnterpreteerd en in de praktijk gebruikt kunnen worden .

Het vinden van wetenschappelijke artikelen

Wetenschappelijke artikelen zijn vaak lastig te vinden en niet altijd toegankelijk. Een aantal goede bronnen zijn Google Scholar, Pubmed en de Cochrane library.

     

Verder lezen?

Word dan basic of premium lid.