Inleiding

Gua sha bestaat uit het schrapen van de huid met verschillende gereedschappen, waaronder Chinese soeplepels, een aan de rand versleten munt en de hoorn van een waterbuffel (Lee et al. 2010).

In de Chinese geneeskunde wordt Gua sha gebruikt voor het verminderen van pijn door het verlichten van de stagnatie van het bloed (Lee et al. 2010). Gua sha wordt ook ingezet bij verkoudheid, griep, ademhalingsproblemen en pijn aan het musculoskeletale systeem. Na afloop van de behandeling ontstaan er vlekken op de huid (Chen et al. 2016), onder andere veroorzaakt door onderhuidse bloedingen van haarvaten (Xu et al. 2012). Deze vlekken op de huid worden “Sha” genoemd (Pritchard 2015) en verdwijnen meestal binnen 2 tot 5 dagen na de behandeling (Chen et al. 2016). Hoewel deze vlekken er pijnlijk uitzien, is Gua sha massage niet pijnlijk, mits de behandeling goed uitgevoerd is (Pritchard 2015). Patiënten ervaren meestal een onmiddellijke verlichting van hun symptomen (Chen et al. 2016). Na afloop van Gua sha massage is er een toename van de microcirculatie van het bloed in het behandelde gebied gevonden (Nielsen et al. 2007). Deze toename van de microcirculatie werd gemeten met Doppler, waarmee de bloedstroom in beeld gebracht kan worden (Nielsen et al. 2007). Deze toename van de microcirculatie speelt mogelijk een rol in de verlichting van pijn na de behandeling, omdat afvalstoffen en warmte hierdoor afgevoerd worden (Nielsen et al. 2007; Gavins 2016; Lee et al. 2010).

Het gebied dat behandeld gaat worden wordt ingesmeerd met rode bloemenolie , witte bloemenolie of woodlock olie, voorafgaand aan de Gua sha massage (Pritchard 2015). Het Gua sha gereedschap wordt in de hand gehouden, waarbij er een hoek van ongeveer 45 graden is tussen de huid en het gereedschap (Pritchard 2015). De huid wordt met stevige, korte halen geschraapt. Wanneer er in de buurt van de ruggengraat of bij andere botachtige gebieden behandeld wordt moet de druk verminderd worden (Pritchard 2015). Het schrapen gebeurt totdat de “Sha”, oftewel vlekken op de huid, zichtbaar worden. Wanneer er geen stagnatie van het bloed is, zal de “Sha” niet verschijnen en zal de huid roze worden. Eventueel kan na de behandeling Tuina massage gebruikt worden om de huid te kalmeren (Pritchard 2015).

Verder lezen?

Word dan Basic of Premium lid.