Inleiding

In dit artikel zullen de elleboog, de pols en de hand worden uitéén gezet. De nadruk zal liggen op de anatomische kenmerken van deze stuk voor stuk ingewikkelde gewrichten. Kennis van deze anatomie is cruciaal voor het kunnen begrijpen van verschillende pijnpatronen in deze regio’s welke veel voorkomend zijn. Pijnklachten aan de elleboog, de pols of de hand komen veelvuldig voor bij sporters, maar ook bij niet-sporters welke een voor de bovenste extremiteit belastend beroep uitoefenen.

Anatomie

Om de anatomie van bovengenoemde gewrichten overzichtelijk uitéén te zetten heeft de auteur ervoor gekozen de ossale delen van de gewrichten apart te beschrijven. Uiteraard moet hierbij in het achterhoofd gehouden worden dat alle gewrichten invloed op elkaar uitoefenen en via verscheidene anatomische structuren met elkaar verbonden zijn.
Aangezien de musculatuur van de onderarm veelal bi-articulair is en dus over meerdere gewrichten loopt zal de musculatuur van alle gewrichten gezamenlijk worden beschreven.

Verder lezen?

Word dan Premium lid.

Of koop dit artikel in de webshop.