RefleX natuurlijk (w)eten

Gezond(er) worden en afvallen

Auteur: Celien van Dalen
Jaar van publicatie: 2016. Aantal pagina’s: 177. Druk: 2e druk. 2018. Uitgever: Reflex-Zwolle

Over de auteur

Celien van Dalen is orthomoleculair voedingsspecialist en natuurgeneeskundig therapeut gevestigd in Zwolle. Het verbeteren van de kwaliteit van leven en het verbeteren van de gezondheid van haar klanten op een praktische, stapsgewijze manier, staat in haar handelen centraal. Vanuit een holistische visie biedt ze begeleiding bij bewustwordings- en groeiprocessen en ondersteuning bij lichamelijke en emotionele genezingsprocessen. Gezondheid en voeding hebben altijd haar bijzondere interesse gehad.

Inhoud

Het boek is eigenlijk een programma onderverdeeld in 2 fasen: fase 1 gezond(er) worden en afvallen en fase 2, de stabilisatiefase. Je kunt het programma zelfstandig volgen of samen met een van de coaches die Celien heeft opgeleid.

Na een korte inleiding over het programma legt de auteur in hoofdstuk 4 de uitgangspunten van het basisplan en de 2 fases uit. Je leest diverse bekende uitgangspunten als:

  • Groenten zijn het hoofdbestanddeel van de dagelijkse voeding
  • Aandacht voor koolhydraten, “koolhydraatbewust” eten
  • Geen toegevoegde suikers
  • Gebruik probiotica
  • Geen kant en klare maaltijden en pakjes / zakjes met smaakversterkers en kleurstoffen.

Het boek bevat voor fase 1 en fase 2 een voedingstabel van voedingsmiddelen die in de overeenkomstige fase gegeten kunnen worden. In fase 2 kan je zowel de voedingsmiddelen uit de tabel van fase 1 als van fase 2 gebruiken.

In hoofdstuk 5 krijgt de lezer de onderbouwing en achtergrondinformatie. Zo gaat de auteur o.a. in op  vragen als “Waarom glutenarm, koolhydraatbewust en lactosearm eten?, Wat zijn gezonde en lekkere vetten?, Hoe zit het met light producten?, Wat zijn mogelijke gevolgen van een verstoord zuur-base evenwicht?”.

De relatie tussen hormonen en voeding komt aan de orde in hoofdstuk 6. Van leptine is bijvoorbeeld bekend dat het ons honger- en verzadigingsgevoel regelt. Als dit mechanisme niet meer goed functioneert, zoals het geval kan zijn bij overgewicht, is het gevolg dat je de hele dag trek blijft houden!

Het belang van psychosociale factoren bij gezonder worden en afvallen vinden we in hoofdstuk 7. De auteur biedt verschillende handreikingen om vanuit een positieve mindset te werken aan je algemene gezondheid en een gezond lichaamsgewicht.

Het algemene deel van het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over de Chinese visie op gezondheid en overgewicht en de natuurgeneeskundige visie op gezondheid.

Het grootste deel van het boek (hoofdstukken 10 en 11) bestaan uit diverse recepten voor 5 weken van fase 1 en 2 van het programma. Per dag vind je een compleet receptenoverzicht voor het ontbijt, de lunch en het diner. Leuk is een beschrijving van diverse extra snacks in het weekend. De receptenindex is handig voor het overzicht.

In hoofdstuk 14 tenslotte vind je een overzicht van gebruikte bronnen en inspiratiedocumenten en websites. Dit kan wat uitgebreider en meer precies, zodat je als lezer de gepresenteerde informatie kunt terugvinden en toetsen. Een deel van de gepresenteerde bronnen is ook niet openbaar en voor een ieder beschikbaar.

Relevantie voor de massagepraktijk

Enige kennis over voeding en gezondheid is van belang voor de professionele masseur / massagetherapeut. In het bijzonder in je adviesplan kan je aandacht besteden aan voeding als belangrijke factor voor de gezondheid van jouw klanten. Het boek Reflex natuurlijk (w)eten is gemakkelijk leesbaar en geeft jou veel praktische handvatten om bij jouw klanten gezonde voeding op een praktische manier onder de aandacht te brengen. En wat goed is voor jouw klanten is natuurlijk ook goed voor jou als masseur! Het een en ander sluit goed aan bij de steeds groeiende aandacht voor preventie, leefstijl en gezondheid. Masseurs netwerk Nederland geeft specifieke flyers uit over dit onderwerp, zoals het Leefstijladvies Voeding en hart- en vaatziekten. Deze flyers kan je downloaden in de webshop.