The Therapy of stories
Auteur: Ross Emmett ( in samenwerking met Lynda Mullamphy en Sonia Anear)
Jaar van publicatie: 2016. Engelstalig. Aantal pagina’s: 51. Druk: 1e druk. Uitgever: Ross Emmett, Australië.
Over de auteur
Ross Emmett, de grondlegger van EMMETT Techniek, is in 1945 in Australië geboren. Tegenwoordig werkt en woont hij in Townsville, Queensland, aan de noordoostkust van Australië. Sinds 1981 werkt hij in de klinische praktijk, waar hij meer dan 100 cliënten per week behandelt. Ross geeft wereldwijd presentaties, workshops en opleidingen over de EMMETT Techniek. In 2007 bracht Ross zijn methode naar Engeland, en van daaruit naar Europa en andere landen. Sinds 2010 worden er ook in Nederland opleidingen gegeven.
Inhoud
Een heel ander boek dan wat je normaal zou verwachten als je een boek leest over een bepaalde behandelmethode. Geen technische beschrijving, geen al dan niet wetenschappelijke onderbouwing, maar een serie van inspirerende verhalen.
Ross Emmett deelt met ons zijn ervaring uit zijn 35 jarige klinische praktijk in de vorm van 22 korte verhalen. De verhalen gaan bijvoorbeeld over aanraken, de waarde van tijd, alles is mogelijk, het reframen van gedachten bij je klanten, angst versus ontwikkeling, zorgen zonder oordeel, etc.
Zijn benadering is zeer interessant. In zijn verhaal over de "waarde van tijd" geeft hij bijvoorbeeld aan dat een behandeling niet langer hoeft te duren dan nodig is. Tijd is waardevol en niet vervangbaar. Als het resultaat in een kortdurende behandeling is bereikt, heeft het geen zin om de behandeling, ook al zou de cliënt dat misschien willen, langer te laten duren.
In een ander verhaal "zorgen zonder oordeel" geeft Ross aan dat een van de allerbelangrijkste kwaliteiten van een therapeut is het vermogen om te zorgen voor zijn cliënten zonder te oordelen. Hij adviseert voorzichtig te zijn met het geven van advies dat tegengesteld is aan wat de klant ziet als de waarheid, ook al is dat misschien objectief gezien niet het geval. Door goede communicatie kan je je cliënt bijstaan en blijf je in gesprek.
De auteur kiest de vorm van verhalen vertellen in zijn boek, omdat hij bij het lesgeven aan zijn studenten veel gebruik maakt van "story telling". Uitgangspunt hierbij is dat hij zijn klanten de mogelijkheid wil bieden het heft zelf in handen te nemen in hun leven, zich hierdoor zelf sterker te maken en zo verandering, zowel mentaal als fysiek, mogelijk te maken.
Als lezer daagt hij je uit om het boekje met deze "mindset" te lezen en te gebruiken voor jezelf.