Auteur: Jørn Alf Jørgensen

Massageverhalen voor kinderen 1. Jaar van publicatie: 2016. Aantal pagina’s: 98. Druk: 2e druk. Uitgever: Bullseye Publishing VOF, Weert
Massageverhalen voor kinderen 2. Jaar van publicatie: 2019. Aantal pagina’s: 64. Druk: 1e druk. Uitgever: Bullseye Publishing VOF, Weert

Over de auteur

Jørn Alf  Jørgensen is geboren op 12 mei 1950 in Denemarken in Tøndorn, was van 1995 tot 2015 directeur van een grote basisschool in Denemarken. In 2000 onderzocht hij pestgedrag op zijn school. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat meer dan 10% van de leerlingen het gevoel hadden gepest te worden. De uitkomsten waren voor hem zo schokkend dat hij contact zocht met een Zweedse school, waar ze massage in de klas gebruikten in combinatie met het vertellen van een verhaal. Naar aanleiding hiervan is hij zelf verhalen gaan schrijven en heeft de verhalen en massage gebruikt op zijn school om het pesten tegen te gaan, Hij behaalde hier mooie resultaten mee: het pestgedrag verminderde van meer dan 10%, naar 6% in 1 jaar en naar minder dan 1% in 4 jaar. Op meer dan 600 scholen in Denemarken wordt het systeem van massage en verhalen vertellen inmiddels gebruikt.

Inhoud

Primair is het boek dus bedoeld om pesten op lagere scholen tegen te gaan. Dit vanuit de gedachte dat "je iemand die je aanraakt, niet pest". Maar de combinatie van het geven van een massage en het vertellen van verhalen is natuurlijk ook in de thuissituatie zeer goed bruikbaar.  Daarom is het boek nu zodanig uitgegeven dat het daarvoor ook heel geschikt is, bijvoorbeeld door het vertellen van een verhaal voor het slapen gaan in combinatie met massage.

Het boek bevat een duidelijke instructie hoe het te gebruiken. De verhalen moeten in een constante flow worden verteld. Ieder verhaal bestaat uit korte stukjes tekst om voor te lezen, afgewisseld met een beschreven massagetechniek, bijvoorbeeld: "laat de vingertoppen langs de ruggengraat kietelen - afwisselend links en rechts". Een verhaal bestaat meestal uit 2 pagina's tekst en massagehandgrepen. Ieder verhaal heeft een mooie tekening en van elke massagehandgreep is een schematische tekening toegevoegd.

Het boek "Massageverhalen voor kinderen deel 2" bevat 18 leuke verhalen én de mogelijkheid om een eigen verhaal in het boek te schrijven!

Relevantie voor de massagepraktijk

Het boek geeft maar weer eens aan hoe belangrijk massage is voor mensen vanwege het aanraken. Door aanraking komt oxytocine vrij, wat zoals bekend een algeheel positief effect heeft op het welbevinden. Niet alleen kan massage zo in de klas worden toegepast (wellicht interessant voor masseurs om hier in hun praktijk iets mee te doen), maar ook in de thuissituatie door het leveren van een bijdrage aan de ouder kind relatie.