Inleiding

Uit cijfers blijkt dat 4,5 miljoen mensen in 2013 in Nederland een blessure hadden. Een deel hiervan werd door de huisarts, de spoedeisende hulp of door de fysio- of oefentherapeut gezien. Hierna komt de sporter vaak bij de masseur terecht. (1)
Als masseur krijg je met regelmaat cliënten met blessures op je behandelbank. De cliënt komt steevast met de vraag waar hun klacht vandaan komt. Vaak wordt er aangegeven dat het door overbelasting komt, door verkeerd gebruik van het lichaam tijdens sporten of doordat iemand een tijd niet gesport heeft.
Maar waar kan het nou echt vandaan komen en zijn de klachten te herleiden naar hoe de cliënt beweegt tijdens zijn dagelijks leven, waaronder sporten? (13,14,15)

Definitie sportblessure

Hoewel sporten over het algemeen gezond is, kan sport ook leiden tot diverse vormen van letsel, zoals botbreuken en verstuikingen, verzwikkingen (distorsies) of hersenletsel. Sportblessures zijn het gevolg van sport, waarbij sport gedefinieerd is als “een lichamelijke activiteit die spelend wordt uitgevoerd en waarbij aan de prestatie bijzondere waarde wordt gehecht”. Sport wordt beoefend in georganiseerd verband, zoals wedstrijdsport en recreatiesport bij een vereniging, en in ongeorganiseerd verband, zoals sportieve recreatie.
Ook letsel opgelopen tijdens bewegingsonderwijs op scholen wordt tot de sportblessures gerekend. (1)

Verder lezen?

Word dan Basic of Premium lid.