Webinar: Bindweefselmassage, mooie aanvulling in je massagepraktijk

Datum: 13 april 2021
Organisator: Masseurs Netwerk Nederland

Inleiding

We willen allemaal graag strak in ons vel steken. Eigenlijk bedoelen we strak in de spieren met een mooie stevige huid.

Strak in je vel is anders, dat betekent dat je (onderhuids) bindweefsel verkleefd is. Dit voelt niet lekker, je zit inderdaad strak in je huid echter het belemmert je in je bewegingsvrijheid, het kan irritatie opwekken zoals jeuk. Met bindweefsel technieken kun je de huid soepeler maken, wat je letterlijk doet is je scheurt de huidlaag los. En ja, het is niet fijn, zeker geen ontspannende massage. Maar na de massage voelt het zo goed, zoveel ruimte en alles stroomt weer. En het stroomt letterlijk weer.

Bindweefsel zit overal in ons lichaam (bijv.  de fascie om een spier, botvlies, in de huid om organen), het verbindt letterlijk alles in het lichaam met elkaar.  In het Engels het dit weefsel heel mooi "connective tissue".

 

Het bindweefsel is de geleiderlaag van het zenuwstelsel. Je zult begrijpen als het bindweefsel vast zit of zelfs verkleefd is, dat de geleiding van het zenuwstelsel ook minder tot nihil is. Met alle gevolgen van dien. Je huid kan bijvoorbeeld geïrriteerd raken, omdat de voedingprikkels minder aankomen en verwerkt worden in de hersenen, spieren kunnen blessures oplopen omdat de prikkel voor zuurstof nauwelijks verwerkt wordt en organen kunnen functieverlies tonen omdat prikkels niet goed doorgegeven worden aan de hersenen. Een hele keten wordt geraakt als het bindweefsel verstoord is.

Bindweefselmassage mag eigenlijk niet in je basispakket als masseur ontbreken. Je kunt met deze techniek zoveel bereiken, zowel medisch als cosmetisch.

Spreker

Marian Huisman heeft sinds 2003 een eigen massagepraktijk in Rotterdam en deelt haar kennis en ervaring graag d.m.v.  massagecursussen.