Ik wil jou optimaal laten functioneren door kinesiologie en massage in een veilige setting

Praktijk Kimas bestaat sinds 2003 in Waddinxveen. Wietske Vergroesen heeft hier een part- time praktijk aan huis. Wietske: “Ik ben opgeleid als milieukundig ingenieur en heb bij de Grontmij gewerkt op de afdeling milieubeleid en bodemsanering. Op een bepaald moment in mijn leven, zat ik niet zo lekker in mijn vel en kwam ik in aanraking met kinesiologie. Dat was een heel bijzondere ervaring: ik voelde me na de behandeling veel beter en kon de wereld weer aan. Daarna heb ik een “carrière move” gemaakt en heb ik me ontwikkeld tot kinesioloog en masseur. Zo kan ik ook als mantelzorger fungeren voor mijn kinderen, omdat zowel mijn oudste als mijn jongste zoon een diagnose in het autistisch specttrum hebben, waardoor ze extra zorg nodig hebben”.

Kimas Massage

Kimas massage staat voor kinesiologie en massage. “Met mijn logo (de kringen in het water) wil ik aangeven dat je met iets “ogenschijnlijk kleins” (aandacht, een aanraking) uiteindelijk een heel grote verandering kan bereiken bij cliënten”, aldus Wietske.
Sinds 2005 is zij professioneel Kinesioloog. Ze volgde daarvoor bij de stichting TOPKI een 4-jarige HBO opleiding. Daarnaast heeft Wietske diverse massage opleidingen en nascholingen gevolgd, zoals sportmassage, triggerpointmassage, manuele lymfedrainage, massage bij kanker, Breuss massage en stoelmassage. In het begin van haar praktijk was ze vooral bezig met kinesiologie, later meer met massage. Met haar huidige palet van behandelmethoden wil ze zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van haar cliënten.
“Ik ben een persoon die houdt van aanraken, ik maak letterlijk contact met mijn cliënten. Hierbij vind ik het belangrijk dat ik als therapeut mijn cliënt niet overrule. Zo kan een spiertest bijvoorbeeld aangeven, dat terwijl een cliënt wel met een probleem komt, hij eigenlijk niet behandeld wil worden. Zo had ik enige tijd geleden bijvoorbeeld een client met een vraag voor een behandeling voor allergie. Echter, onderliggend was er duidelijk een emotioneel probleem. Als de cliënt aangeeft niet open te staan om dit aan de orde te stellen, waardoor naar mijn idee de behandeling niet optimaal kan verlopen, dan geef ik geen behandeling. De cliënt krijgt dan ook geen rekening van mij”.

Beroepsvereniging

Wietske is aangesloten bij de beroepsvereniging VNT en haar behandelingen worden deels vergoed vanuit het aanvullende pakket van de ziektekostenverzekering van haar cliënten voor natuurgeneeskundige / complementaire zorg. “Er zijn in Nederland veel beroepsverenigingen. Ik heb voor de VNT gekozen, omdat het een hele grote beroepsvereniging is en zij afspraken voor vergoedingen hebben gemaakt met veel ziektekostenverzekeraars. Ook de door de VNT gehanteerde licentietermijn van 5 jaar is voor mij belangrijk. Dat geeft mij ruim de tijd om aan de licentieverplichtingen te voldoen. Ze zijn wel prijzig (ik betaal € 440,-- / jaar aan lidmaatschapskosten), maar dat vind ik niet zo erg, omdat ze voor mij als therapeut actief zijn en doelen bereiken. Zo hebben ze bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage geleverd aan het tot stand komen van de BTW vrijstelling voor HBO therapeuten in de complementaire zorg in Nederland”.

Massage bij kanker

Sinds 2012 is Wietske actief met massage bij kanker. “In het verleden heb ik verschillende familieleden verloren aan kanker”. Mijn zus heeft kanker gehad en lag hiervoor in het Antonius ziekenhuis in Leidschendam. Tijdens een verwendag werd ze gemasseerd. Ik was daar toen bij en zag wat het met haar deed”. Daarna heeft Wietske zelf de opleiding Massage bij Kanker gevolgd.

In haar praktijk heeft ze een aantal clienten die kanker hebben of hebben gehad. Per cliënt reserveert ze maar liefst 2 uur. Wietske: “ Vaak masseer ik dan maar 15 minuten. Het gaat er vooral om dat mijn cliënten zich weer lekker kunnen voelen in hun eigen lichaam. Dat ze zich even geen patiënt meer voelen, maar gewoon mens. Ik zorg voor veiligheid, warmte en massage en daar vanuit volgt ontspanning”.
Wietske is actief als regiocoördinator Zuid-Holland voor Massage bij Kanker. In deze functie regelt ze aanvragen voor open dagen, Samenloop voor Hoop en inloophuizen, zoals bijvoorbeeld Centrum Camino in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Stichting Extra Zorg

Extra zorg is een stichting van HBO therapeuten, wonend en werkend in Waddinxveen. Deze stichting staat voor een verbinding en samenwerking tussen complementaire therapieën en reguliere geneeskunde. Wietske is nauw verbonden aan deze organisatie. “We worden door de gemeente als serieuze organisatie gezien. Bij de stichting zijn ca. 25 therapeuten aangesloten. Op de radio is er elke 2 weken een interview met een van de therapeuten. Ook zijn we actief bij evenementen.

Zo ben ik recentelijk met therapeute Inge van der Zwan (Praktijk Feeling) naar Gemiva geweest. Dit is een zorgorganisatie met als doel om mensen te helpen met een handicap, chronische ziekte of een andere ziekte. Wij hebben bij een groep mensen met niet aangeboren hersenletsel “voortesten” en eenvoudige correcties gedaan vanuit de kinesiologie. Ze waren verrast dat dit bestond, en het was een hele bijzondere ervaring.
Een ander voorbeeld is een middag voor mantelzorgers georganiseerd door Palet welzijn. Ik heb daar gemasseerd, er waren mensen met klankschalen, er was een reiki mevrouw, een medisch pedicure, een creatieve therapeut, en de deelnemers konden schilderen en bloemschikken”.
Zij merkt dat door haar sociale activiteiten en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap regelmatig nieuwe klanten komen in haar praktijk. Daar doet ze het niet voor, maar is een logisch gevolg van haar onbaatzuchtige inzet.

Tenslotte

De komende jaren wil Wietske graag nog meer neurologische kennis opdoen vanuit de kinesiologie. En wat betreft massage wil ze zich verder bekwamen in de viscerale / segmentale benadering. Masseurs Netwerk Nederland wenst haar veel succes in haar praktijk. De combinatie kinesiologie en massage is een bijzondere en is van toegevoegde waarde voor haar cliënten.

Meer informatie en afspraken:
www.praktijk-kimas.nl/

Ook met uw massagepraktijk in deze rubriek? Neem dan contact met ons op.