Toen Tal in 2007 de opleiding sportmassage volgde, had hij nooit kunnen vermoeden wat dit voor gevolg zou hebben voor zijn verdere carrière. Inmiddels is hij van ICT netwerkbeheerder full time actief in zijn eigen fysiotherapiepraktijk in Rijswijk (ZH). Hij noemt zijn Praktijk Wilkins - Fysio en Integratieve therapie. Zijn klanten vertellen hem vaak dat zij ervaren dat ze voor het eerst “in zijn geheel bekeken worden”. Dat maakt volgens hen Tal’s praktijk zo uniek. Hij kijkt naar de klacht én de oorzaak en zet al zijn behandelmethoden (en dat zijn er veel!) in om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van zijn klanten.

Ik geef nooit op om jou te helpen bij jouw gezondheid!

Inleiding

Wij spreken met Tal in zijn mooie praktijk aan huis in Rijswijk. Hier werkt hij samen met zijn vrouw Jenny. Tal doet de fysiotherapie, orthomoleculaire therapie, High Power laser therapie, dynamic taping, sportmassage en IMT Therapie (Integrative Manual Therapy). Jenny doet de coaching en counseling en rouw- en verliesbegeleiding.

Een combinatie die eigenlijk al aangeeft waar Tal voor staat. Immers, als je je als fysio bezig houdt met o.a. orthomoleculaire therapie, en rouw- en verliesverwerking aanbiedt in je praktijk, dan ga je wel wat verder dan de “normale” fysiotherapeut. Tal: “ Ik kijk naar de hele mens en behandel vanuit de holistische visie. Het gaat mij niet om de foto, maar meer om de film. Daarmee bedoel ik dat de foto, de situatie nu is ( de symptomen) en de film de weg ernaar toe is. Juist daar vind ik de oorzaken van de klachten die mijn cliënten ervaren”.

Even kennismaken

Tal begon zijn carrière bij het ROC Leiden in de automatisering. Hij werkte als docent ICT en netwerkbeheerder. In zijn vrije tijd was hij actief als docent Martial Arts, waardoor zijn interesse in Oosterse geneeswijzen ontstond. In 2007 volgde hij naast zijn baan de opleiding sportmassage. Dat was voor hem de eerste stap richting paramedische wereld. “De opleiding sportmassage heeft mij gelijk op het goede spoor gezet en op gang gebracht. Vooral de anatomie en fysiologie lessen vond ik erg boeiend en inspirerend en maakten mij duidelijk dat ik mij verder moest ontwikkelen”. Na het behalen van zijn diploma startte Tal de opleiding Fysiotherapie bij Thim van der Laan. Eigenlijk wilde hij osteopathie gaan studeren, maar toen hij in 2013 zijn diploma Fysiotherapie behaalde, koos hij ervoor om een andere weg in te slaan. Het werd de in Nederland nog niet zo bekende 4-jarige opleiding tot Introtone Advanced Therapeut IMT (Integrative Manual Therapy) bij de Introtone Academy in München.

In de tussentijd was hij natuurlijk al werkzaam als fysiotherapeut in een maatschap in Rijswijk. Door de IMT opleiding raakte hij meer en meer geïnteresseerd in voeding en leefstijl. “Ik ging daarom de opleiding orthomoleculair Therapeut volgen bij de Natura Foundation. Wat een ervaring was dat. Ik zat met tranen in mijn ogen bij de lessen van Leo Pruimboom, de grondlegger van deze opleiding en een van mijn grote inspirators. Het voelde voor mij als thuiskomen, ik werd daar heel gelukkig van”, aldus Tal.

Tal is heel gedreven in zijn quest om mensen te helpen. “Mijn grootste drijfveer is het vinden van de mogelijkheid om mensen met chronische, volgens de reguliere geneeskunde “ongeneeslijke” ziekten en klachten met een ernstige aantasting van de kwaliteit van leven, terug te brengen naar een goede gezondheid en kwaliteit van leven. Daar ga ik mij de rest van mijn leven voor inzetten”. Mijn Kun Tao meester Humphrey Benton zei het mooi: “Iedereen heeft recht op een gezond en pijnvrij leven”. Eigenlijk was hij mijn grootste inspirator om de alternatieve geneeskunde in te gaan. Nu geloof ik niet meer in de uitdrukking alternatief. Er zijn twee soorten geneeskunde. Een die werkt en een die niet werkt. Er is geen alternatief”.

Integratieve therapie

In de tagline van het logo van zijn praktijk staat “Fysio en integratieve therapie”. Maar wat houdt dat nu precies in? Tal: “Hiermee wil ik benadrukken dat het mij gaat om de hele mens en dat ik verschillende behandelmethoden, zoals de IMT en de Orthomoleculaire Therapie tot mijn beschikking heb om mijn cliënten te helpen”.
De IMT methode bestaat uit manuele zachte technieken waarbij de cliënt de kleding aan kan houden. Hiermee kunnen achtergebleven blokkades, verkrampingen en andere problemen in het lichaam worden opgespoord en onder de aandacht gebracht van de hersenen van de cliënt zodat het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. “In deze behandelmethode is er ook aandacht voor belangrijke gezondheidsfactoren als voeding en ontgiften”, vertelt Tal enthousiast.
“Met de orthomoleculaire therapie kan ik o.a. voeding en suppletie inzetten bij de preventie en behandeling van veel voorkomende hedendaagse ziektebeelden. Denk hierbij aan maag-darmstoornissen (maagzuur, prikkelbaar darmsyndroom, Crohn), (chronische) vermoeidheid,  depressieve klachten, concentratie- en slaapproblemen, overgewicht, insuline resistentie (bv Diabetes type 2, obesitas), chronische pijnsyndromen en meer. Binnen deze therapie analyseer ik de risicofactoren van de gezondheid van mijn cliënten en bied ik mogelijkheden voor een betere gezondheid op alle niveaus: biochemie, energie, cellen en organen, orgaansystemen, de (sociale) omgeving en de wederzijdse interacties daartussen. Kort gezegd is het evolutionaire geneeskunde, waarbij voeding en leefstijl centraal staan”.

Tenslotte

Tal heeft zich de afgelopen jaren vooral heel erg verbreed in zijn kennis en het uitbreiden van zijn mogelijkheden in de behandeling van zijn cliënten. Nu is het tijd voor verdieping. Zo gaat hij vanuit de Fysiogroep Haaglanden meedoen aan intervisie (een belangrijk instrument in het steeds verder verbeteren van de kwaliteit van de behandelingen) en zal hij vele fysiotherapeutische nascholingen volgen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Tal gaat volgend jaar september starten met weer een nieuwe studie, de master Klinische Psycho-Neuro-Immunologie. Dit is een vervolg en verdieping op de orthomoleculaire geneeskunde waarbij daadwerkelijk de oorzaken van de hedendaagse welvaartsziekten gevonden worden en dus ook mogelijke oplossingen hiervoor.
Masseurs Netwerk Nederland wenst Tal heel veel succes in zijn praktijk. Als klant mag je wat blij zijn met zo’n gedreven therapeut!

Meer informatie en afspraken:


www.praktijkwilkins.nl

Ook met uw massagepraktijk in deze rubriek? Neem dan contact met ons op.