“Ik zet je in beweging op weg naar jouw doel!”

We treffen Norbert bij Vlietlijn, een bekend sportcentrum in Leiden, dat tegenwoordig valt onder Sportcity (een sportschoolketen). Norbert heeft hier sinds 2008 een massageruimte, welke hij deelt met een collega masseur en een pedicure.

Norbert: “Mijn vrouw Lidy was bij Vlietlijn onder behandeling bij fysiotherapeut Annemiek van Vegten. Ik heb toen een leuk gesprek met haar gehad. Zij stond open voor samenwerking en ik kon gebruik maken van de praktijkruimte op de dagen dat zij er niet was. Zij ging na 2 jaar weg naar een praktijk in de Bollenstreek en ik ben hier sindsdien met veel plezier blijven werken als sportmasseur.

Massagepraktijk Norbert Engels

Norbert was tot 1 oktober 2016 werkzaam bij een grote verzekeraar en werd net als zovelen getroffen door een reorganisatie. Na zijn vertrek is hij inmiddels fulltime met heel veel plezier en voldoening bezig met zijn massage- en coachingspraktijk.
De sportschool is natuurlijk een prachtige locatie hiervoor. Vlietlijn heeft duizenden leden, in principe allemaal potentiële klanten.
Norbert: “Vooral op zaterdagochtend is het heel erg druk in mijn praktijk. Er zijn dan veel clubjes. Vooral spinners en roeiers nemen graag een sportmassage vooraf of na de les. Daarnaast worden de maandag- en dinsdagavond ook steeds populairder”.
In zijn praktijk ziet Norbert niet alleen sporters. Steeds vaker komen er ook cliënten met meer stress en burn-out gerelateerde klachten. Vooral rug-, nek- en schouderklachten ziet hij veel. Lang niet altijd zijn deze klachten lichamelijk. Norbert: “door een slechte werksfeer, reorganisatie, problemen in de privésfeer is bij veel mensen de balans belasting-belastbaarheid zwaar verstoord. Door een combinatie van massage en/of coaching bereik ik dan vaak mooie resultaten”.

Geen standaard praktijk voor sportmassage

Norbert heeft zeker geen standaard praktijk sportmassage. Dat komt omdat hij ook zeer geïnteresseerd is in het mentale aspect. Zijn praktijk bestaat zo uit 3 pijlers: sportmassage, coaching en communicatietrainingen. Sinds 2009 is Norbert coach. Hij heeft daarvoor diverse post HBO opleidingen gevolgd op het gebied van loopbaan begeleiding, persoonlijk leiderschap en effectief werken.

“Coachen is een fantastisch vak, waarin je iemand begeleidt in zijn of haar ontwikkeling. Het contact is direct en intens, eigenlijk net als bij massage. Ik zeg weleens dat coaching “mentale massage” is. Laten we vooral niet vergeten dat lichaam en geest met elkaar in verbinding staan”.

Norbert heeft na de opleiding Sportmassage diverse nascholingen gedaan, zoals bindweefselmassage, lymfedrainage en de cursus blessurepreventie en mag zich ook sinds 2 jaar sportzorgmasseur noemen. Laatst volgde hij nog de bijzondere cursus over Russische Sportmassage van Oleg Bouimer over pre- en posteventmassage bij triatleten. “Dat was voor mij een heel inspirerende bijeenkomst. Niet alleen door de bijzonder gedreven docent, maar ook omdat ik weer diverse extra massagetechnieken heb geleerd, die ik de dag erna direct in de praktijk heb kunnen toepassen”.

Bovendien is Norbert actief als examinator sportmassage bij ACE. “Ik vind dat erg leuk om te doen. In het bijzonder om kandidaten door het lastige praktijkexamen heen te helpen. Regelmatig zitten er echte talenten tussen, die zo goed zijn dat ze ogenschijnlijk “fluitend” door het examen komen. Laatst had ik bijvoorbeeld een yoga lerares, die na het examen tegen me zei dat ze het een “super leuk examen vond”. Hoe gaaf is dat! “

Alles uit de kast voor de cliënt

Norbert vindt een goede communicatie van groot belang en als coach is hij daar goed in. Hij kan vanuit een positieve houding en oprechte aandacht heel goed luisteren en vragen stellen en sluit zo gemakkelijk aan bij zijn cliënten. Hij noemt een specifiek voorbeeld van een nieuwe cliënt die bij hem kwam met een hele serie klachten. Na een uitgebreide anamnese, onderzoek en collegiale consultatie, heeft hij een goed doordacht en gestructureerd behandelplan opgesteld. De cliënt was aangenaam verrast door deze serieuze en goed onderbouwde aanpak en vertelde Norbert dat hij bij zijn fysiotherapeut nooit een behandelplan had gezien en een dergelijke gestructureerde aanpak niet had ervaren. Niet vreemd om te weten dat een dergelijke cliënt een ambassadeur wordt van Norbert zijn praktijk en zorgt voor nieuwe cliënten!

Samenwerking collega masseurs

Op het gebied van massage werk ik veel samen met Harold Eekhof van BCM Leiden. Samen overleggen we regelmatig over hoe we onze klanten het beste kunnen behandelen. Ik vind het ook erg leuk om samen met hem speciale evenementen te doen, zoals bijvoorbeeld binnenkort masseren voor KIKA. Ook binnen Massageteam4U ben ik actief als teamleider bijvoorbeeld bij de Leiden Marathon. En recentelijk was ik actief bij de halve marathon van Katwijk. Binnen het massageteam leren we van en met elkaar direct in de praktijk.

Norbert actief bij de Leiden marathon

Tenslotte

Masseurs Netwerk Nederland vindt het bijzonder dat Norbert massage en coaching combineert en zo zijn klanten zowel fysiek als mentaal “in beweging brengt”. Zijn kwaliteiten als coach geven een extra dimensie aan zijn dienstverlening als masseur. Norbert werkt vanuit een diepe wil om van betekenis te zijn voor zijn cliënten. Hij geniet van het werken met mensen en de onderlinge interactie en weet als geen ander een sfeer van vertrouwen met zijn cliënten te scheppen. Heel bijzonder! Masseurs Netwerk Nederland wenst Norbert heel veel succes bij het verder uitbouwen van zijn massage- en coachingspraktijk.

Meer informatie en afspraken:
www.norbertengels.nl

Dit interview is een vervolg in de rubriek “Op bezoek bij”.
Ook met uw massagepraktijk in deze rubriek? Neem dan contact met ons op.