Sportpedicures behandelen atleten van elk niveau, die klachten hebben van de huid en/of nagels van de voeten, of die een preventief voetverzorgings- en/of schoenadvies wensen in het kader van hun sportuitoefening.
Indien de sportpedicure zich meer dan nu op de sporter en omstandigheden waaronder gesport wordt kan oriënteren, dan zal hij/zij een meer doeltreffende, op herstel of op preventie gerichte behandeling of advies kunnen gaan geven.

sportpedicure-afbeelding

De primaire doelstelling van de sportpedicure bestaat uit het verbeteren en/of optimaliseren van de conditie van de voeten van de atleet. De sportpedicure richt zich daarbij specifiek op het optimaal houden en het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid van huid en nagels van de voeten van atleten. De werkwijze van de sportpedicure bestaat uit het voorkomen, verminderen en/of opheffen van huid- en nagelproblemen van de voeten.

Een sportpedicure is inhoudelijk vooral gericht op het toepassen van voetverzorgingsmethoden en technieken bij sport gerelateerde problematiek. De sportpedicure kan een analyse maken van de voet-, huid- en nagelbelasting bij diverse takken van sport, een behandelplan opstellen, de behandeling uitvoeren en juiste adviezen geven. Het geven van advies kan over allerlei onderwerpen gaan zoals juiste voetzorg, het maken van een keuze van voetzorgproducten, keuze van diverse hulpmiddelen, adviseren een andere discipline te raadplegen (sportmasseur, sportpodotherapeut, sportfysiotherapeut), etc.

Om de genoemde taken goed uit te kunnen voeren is de sportpedicure in het bijzonder geschoold in:

  • Sport gerelateerde huid– en nagelpathologie
  • Sportblessures van de huid
  • Biomechanica en loopbelasting
  • Sport gerelateerde interventies zoals tapen/bandageren, viltpaddings, bracing, sportinlays,
  • sport specifiek schoeisel
  • Inzicht krijgen in belasting/belastbaarheid en het belang van interne en externe factoren
  • Chronische ziekten/blessures en voetbelasting door sporten

Sportpedicures die de SCAS geaccrediteerde opleiding Sportpedicure - Medisch pedicure Sport hebben gevolgd, kunnen zich registreren in het SCAS register en een vermelding krijgen op sportzorg.nl.

logo-sportpedicure-medisch-pedicure-sport

sportzorg-logo