Inleiding

Dynamic tape is een nieuwe tapemethode, heel anders dan bijvoorbeeld kinesiotaping en medical taping. De tape en tapemethode is ontwikkeld door de Australische sportfysiotherapeut Ryan Kendrick.

Wat is dynamic tape

Dynamic tape® is een zeer elastische tape die naar alle richtingen rekt en erg sterke terugveer eigenschappen heeft. Het kan aan elkaar geplakt worden om de kracht te vergroten. Het strekt verder dan kinesiologische tape en heeft niet zo’n stug eindpunt.

dt2

Door dit ontwerp en de unieke visco-elastische eigenschappen werkt het als een bungee koord; het gebruikt de lichamelijke hefbomen om een vertragende kracht te geven, waardoor het de belasting vermindert, net als het werk dat de geblesseerde weefsels moeten doen. Zodra de vertraging compleet is, wordt de energie opgeslagen als potentiële elastische energie. Dit wordt dan teruggepompt in het systeem om beweging te ondersteunen als het inkorten begint.

dt6

Op deze manier kan de tape het werk doen van zwakke, geblesseerde, of overbelaste spieren, of kan het gebruikt worden om bewegingspatronen te veranderen door het lichaam in een bepaalde richting te trekken of het tegen te werken in een andere richting. Dit kan nuttig zijn om sporttechnieken te verbeteren, de manier van lopen van kinderen met hersenverlamming te ondersteunen of de grip van iemand die een beroerte heeft gehad te ondersteunen.

Werkingsmechanisme

Simpel gezegd biedt de tape sterk mechanische ondersteuning om het werk van geblesseerde weefsels te verminderen, zwakke spieren te ondersteunen of bewegingspatronen te verbeteren. Hierbij laat het nog steeds alle bewegingen toe, zelfs moeilijke, multiplanaire bewegingen zoals die tijdens sport of werk.

Dit is heel anders dan bij de normale neurofysiologische benadering zoals bij kinesiologische tapes. Deze richten zich op het optillen van de huid om ruimte te creëren, om zo druk weg te nemen van pijnlijke of gevoelige structuren, circulatie te bevorderen of spieractiviteit te beïnvloeden via de input naar het zenuwstelsel door de huid heen.

dt5