Neuromusculair trainen bij amateurvoetballers voor blessurepreventie

Neuromusculair trainen (NMT) is een vorm van trainen waarbij stabilisatie, balans en plyometrie geoefend wordt. Het is bewezen effectief om het risico op voorste-kruisbandblessures en laterale enkeldistorsies bij sporters te verminderen. De effectiviteit van NMT-programma's is echter wel afhankelijk van de naleving. NMT-programma's hebben een preventief voordeel wanneer ze gedurende het hele seizoen minstens twee keer per week worden uitgevoerd.

Het doel van de studie van Rommers et al. (2022) was om na te gaan hoe veel en hoe vaak sporter neuromusculair trainen en om barrières voor het gebruik van NMT te identificeren.

In totaal hebben 2013 spelers (40% vrouwen) en 180 coaches (10% vrouwen) de enquête voorafgaand aan het seizoen ingevuld, terwijl 1253 spelers en 140 coaches de enquête tijdens het seizoen hebben ingevuld.

21% tot 34% van de spelers trainde het neuromusculaire systeem, maar slechts 5% tot 8% voerde de neuromusculaire trainingen op een voldoende manier uit (dwz zowel balans- als plyometrische oefeningen, minstens twee keer per week).
In de subpopulatie van spelers met een blessureverleden trainde 7% tot 12% voldoende vaak het neuromusculaire systeem.
Van de coaches paste slechts 2% tot 5% adequaat NMT in tijdens de trainingen.

De belangrijkste barrières voor het gebruik van NMT voor zowel spelers als coaches waren een gebrek aan geloof in de effectiviteit, een gebrek aan kennis, de overtuiging dat stretchen voldoende is en er geen behoefte aan hebben.

Conclusie: De meeste amateurvoetbalteams implementeren veel te weinig essentiële onderdelen van NMT. De resultaten benadrukken de dringende behoefte aan het ontwikkelen van strategieën om het adequate gebruik van NMT in het amateurvoetbal te verbeteren.

Literatuur

Rommers, N., Rössler, R., Tassignon, B., Verschueren, J., De Ridder, R., van Melick, N., Longé, L., Hendrikx, T., Vaes, P., Beckwée, D., & Eechaute, C. (2022). Most amateur football teams do not implement essential components of neuromuscular training to prevent anterior cruciate ligament injuries and lateral ankle sprains. Knee surgery, sports traumatology, arthroscopy : official journal of the ESSKA