Vitamine D is een belangrijke vetoplosbare vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. Ook uit bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis kan ons lichaam vitamine D halen en vervolgens opslaan in vetweefsel en organen zoals de lever. Vitamine D moet in voldoende mate in ons lichaam aanwezig zijn, omdat het een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. Tevens ondersteunt vitamine D de werking van spieren en heb je het nodig om calcium en fosfor uit voeding op te nemen wat weer belangrijk is voor botten en tanden.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is 10 microgram en voor mensen boven de 70 jaar 20 microgram per dag. De meeste mensen krijgen voldoende vitamine D binnen indien ze elke dag buiten zijn en zodoende zonlicht opvangen en ze regelmatig vette vis te eten en een gevarieerd en gezond voedingspatroon aan houden. Bepaalde groepen hebben echter een aanvulling nodig door middel van supplementen aangezien ze zelf te weinig vitamine D op kunnen nemen of meer dan de aanbevolen hoeveelheid nodig hebben. Denk daarbij aan jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een getinte of donkere huid en mensen die zeer weinig buiten komen of nooit vette vis eten.
Ook mensen die vatbaarder zijn voor virussen zouden baat kunnen hebben bij extra inname van vitamine D en dit geldt zeker in de huidige tijd waar het coronavirus rondwaart.
Dat vitamine D een belangrijke rol speelt in de afweer tegen virussen is al langer bekend en mensen met lage vitamine D waardes in hun lichaam kunnen baat hebben bij suppletie om virussen af te weren, zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (1).
Uit recent onderzoek (onder 489 patiënten) blijkt dat bij mensen die te lage vitamine D waardes in hun lichaam hebben het risico op het krijgen van het coronavirus toenam (1.77 keer grotere kans op het positief testen op het coronavirus) (2).
Grootschaliger onderzoek uit 2020 onder 191.779 patiënten heeft aangetoond dat degenen met een te lage vitamine D waarde een groter risico hadden op het krijgen van het coronavirus terwijl de patiënten met hogere vitamine D waarden in het lichaam juist minder kans hadden op het krijgen van het coronavirus (3). In dit onderzoek bleek dat ras, geslacht en leeftijd daarbij geen verschil in uitmaakte (3).
Geconcludeerd kan worden dat voldoende vitamine D in ons lichaam kan helpen bij het afweren van het coronavirus. Voor mensen die te weinig buiten komen, weinig tot geen vette vis eten, een lagere weerstand hebben, vatbaarder zijn voor virussen of besmet zijn geraakt met het coronavirus wordt aanbevolen om extra vitamine D in te nemen middels supplementen.
Auteur: Jaap Wonders, Sportfysiotherapeut, Manueel therapeut & Leefstijltherapeut
Literatuur
- Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. Published 2017 Feb 15. doi:10.1136/bmj.i6583
- Meltzer DO, Best TJ, Zhang H, Vokes T, Arora V, Solway J. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Netw Open. 2020;3(9):e2019722. Published 2020 Sep 1. doi:10.1001/jamanetworkopen.
2020.19722 - Kaufman HW, Niles JK, Kroll MH, Bi C, Holick MF. SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels. PLoS One. 2020;15(9):e0239252. Published 2020 Sep 17. doi:10.1371/journal.pone.
0239252