Vochtige wondgenezing als concept bij het behandelen van schaafwonden

Inleiding

Het concept van vochtige wondgenezing dateert uit de jaren 60 van de vorige eeuw. De Engelse arts en onderzoeker George Winter deed een onderzoek naar wondgenezing bij dieren. Op de rug van de dieren werden wonden op twee verschillende manieren behandeld. Een gedeelte van de wonden liet men opdrogen en een korst vormen, het andere gedeelte van de wonden werd bedekt met een speciale vochtige laag. Het resultaat was opzienbarend. De wonden die afgedekt waren, genazen twee keer sneller dan de wonden met korstvorming. Na deze ontdekking van Winter hebben nog vele onderzoekers en studies de gunstige resultaten van vochtige wondgenezing bevestigd.

Het principe van vochtige wondgenezing sluit aan bij de functie van de opperhuid. Ons lichaam en onze cellen bestaan voor een groot gedeelte uit water. Cellen hebben dan ook vocht nodig om vanuit de randen de wond goed en snel te kunnen sluiten.

Snellere genezing

Vochtige wondgenezing zorgt ervoor dat een perfect wondklimaat gecreëerd wordt waardoor de wond onder optimale omstandigheden kan genezen. Door de wond vochtig te houden, worden cellen beschermd tegen uitdrogen en korstvorming. Nieuwe cellen worden sneller gevormd en kunnen ook sneller bewegen waardoor een voorspoedige genezing bevorderd wordt. Door deze voorspoedige genezing bij vochtige wondbehandeling is er dan ook minder kans op littekenvorming en infectie van de wond.

Bij droge wonden treedt altijd korstvorming op. Een korst bestaat uit dode cellen die de genezing van de wond belemmeren. Epitheelcellen moeten namelijk een weg vinden onder de droge korst om de wond te kunnen sluiten. Dat kost twee keer zoveel energie en tijd in het genezingsproces van de wond. Daarnaast bestaat er bij droge wonden ook een grotere kans op infecties en littekenvorming.

Onderzoek

In 2008 heeft Joel W. Beam een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd bij 16 proefpersonen. Hij concludeerde dat met vochtige wondbehandeling de wonden twee keer zo snel genazen in vergelijk met de wonden die aan de lucht droog gelaten werden (droge wondbehandeling).
Zie voor verdere informatie het artikel “Occlusive Dressings and the Healing of Standardized Abrasions”.

Master Plaster

Master Plaster levert speciale schaafwonden kits, die werken volgens het principe van vochtige wondgenezing. Klik hier voor meer informatie.