Voorzijde bovenbeen

Video’s > Handgrepen en demonstraties Sportmassage mboRijnland > Voorzijde bovenbeen.

Inhoudsopgave

Palpatie

Palpatie voorzijde bovenbeen nr. 01
Palpatie (temperatuur) van de voorzijde van het bovenbeen. Vergelijk de temperatuur van beide bovenbenen met de rugzijde van een hand en vingers. Palpeer het kniegewricht en een aantal plaatsen aan mediale, ventrale en laterale zijde van beide bovenbenen. Vergelijk telkens het linker en het rechterbeen.

Palpatie voorzijde bovenbeen nr. 02
Palpatie (vochtigheid en weerstand) van de voorzijde van het bovenbeen. Vergelijk met droge handen de huidvochtigheid en huidweerstand. Palpeer met vlakke handen in een rustig tempo de mediale, ventrale en laterale zijde van beide bovenbenen. Palpeer beide benen tegelijk.

Palpatie voorzijde bovenbeen nr. 03
Palpatie (huidverschuifbaarheid) van de voorzijde van het bovenbeen. Vergelijk de verschuifbaarheid van de huid op een aantal plaatsen aan de mediale, ventrale en laterale zijden van de bovenbenen. Plaats de handen dwars met enige tussenruimte en maak een harmonicabeweging.

Palpatie voorzijde bovenbeen nr. 04
Palpatie (spiertonus) van de voorzijde van het bovenbeen. Vergelijk de tonus van de mediale, ventrale en laterale spieren van het bovenbeen door het geven van gelijke druk met de vingertoppen. Voel de spierspanning door de huid heen. Palpeer beide benen tegelijk.

Palpatie voorzijde bovenbeen nr. 05
Palpatie (spiertonus) van de voorzijde van het bovenbeen. Vergelijk de tonus van de mediale, ventrale en laterale spieren van het bovenbeen door ze op te pakken tussen duim en vingerstoppen en licht te knijpen. Voel de spierspanning door de huid heen. Palpeer beide benen tegelijk. Palpeer de mediale spieren met gekruiste armen.

Palpatie voorzijde bovenbeen nr. 06
Palpatie (verklevingen/myogelosen) van de voorzijde van het bovenbeen. Vergelijk op een aantal plaatsen van de mediale, ventrale en laterale spieren van het bovenbeen de spieren op aanwezigheid van verklevingen of verhardingen. Plaats de vingers en beweeg deze met enige druk in dwarse en in lengterichting over de spier. Palpeer beide benen tegelijk. Palpeer de mediale spieren met gekruiste armen.

Intermitterend drukken

Intermitterend drukken voorzijde bovenbeen nr. 01
Intermitterend drukken van de ventrale musculatuur met twee handen naast elkaar. Geef druk naar centraal. Het tempo van de de toe- en afname van de druk is gelijk. De handen sluiten aan bij de contouren van het been. Werk van proximaal naar distaal en ontzie de knieschijf.

Intermitterend drukken voorzijde bovenbeen nr. 02
Intermitterend drukken van de mediale musculatuur met twee handen dwars geplaatst naast elkaar. Geef druk naar centraal. Het tempo van de de toe- en afname van de druk is gelijk. De handen sluiten aan bij de contouren van het been. Werk van proximaal naar distaal en ontzie de knieschijf.

Intermitterend drukken voorzijde bovenbeen nr. 03
Intermitterend drukken van de laterale musculatuur met twee handen naast elkaar. Geef druk naar centraal. Het tempo van de de toe- en afname van de druk is gelijk. De handen sluiten aan bij de contouren van het been. Werk van proximaal naar distaal en ontzie de knieschijf.

Intermitterend drukken voorzijde bovenbeen nr. 04
Intermitterend drukken van de laterale musculatuur met twee handen dwars geplaatst in elkaars verlengde. Geef druk naar centraal. Het tempo van de de toe- en afname van de druk is gelijk. De handen sluiten aan bij de contouren van het been. Werk van proximaal naar distaal en ontzie de knieschijf.

Effleurages

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 01
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Begin aan weerszijden van de knie en effleureer met 2 handen naast elkaar de ventrale en laterale musculatuur. Eindig lateraal (trochanter major).

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 02
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Begin aan weerszijden van de knie en effleureer met 2 handen naast elkaar de ventrale en laterale musculatuur. Eindig mediaal en lateraal.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 03
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Begin aan de mediale zijde van de knie en effleureer met 2 dwars geplaatste handen de mediale musculatuur. Eindig proximaal, mediaal.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 04
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Begin bij de knie en effleureer met 2 handen naast elkaar de ventrale musculatuur. Eindig lateraal (trochanter major).

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 05
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Zet in met de vingers bij de knie en effleureer met 2 volle handen naast elkaar de ventrolaterale en laterale musculatuur. Eindig lateraal.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 06
1-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met de gelijknamige, dwars geplaatste hand de mediale musculatuur. Geef steun met de andere (ongelijknamige) hand aan laterale zijde van het dijbeen.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 07
1-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met de gelijknamige hand de medioventrale musculatuur. Geef steun met andere (ongelijknamige) hand aan de laterale zijde van het dijbeen. Eindig lateraal.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 08
1-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met de gelijknamige hand de ventrale musculatuur. Geef steun met de andere (ongelijknamige) hand aan de laterale zijde van het dijbeen. Eindig lateraal.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 09
1-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met de ongelijknamige hand de lateroventrale musculatuur. Geef steun met andere (gelijknamige) hand aan de mediale zijde, onder de knie. Eindig lateraal.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 10
1-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met de ongelijknamige hand de laterale musculatuur. Geef steun met andere (gelijknamige) hand aan de mediale zijde, onder de knie. Eindig lateraal.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 11
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer de lateroventrale musculatuur over de volle lengte, hand na hand.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 12
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met 2 dwars geplaatste handen, hand over hand, eerst de volle lengte van de mediale en dan van de ventrale musculatuur.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 13
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met 2 dwars geplaatste handen op elkaar de mediale musculatuur.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 14
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met 2 dwars geplaatste handen op elkaar de ventrale musculatuur.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 15
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met 2 handen op elkaar de ventrale musculatuur.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 16
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met 2 handen op elkaar de laterale musculatuur.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 17
1-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met de vingertoppen van de ongelijknamige hand de laterale musculatuur. Geef steun met andere (gelijknamige) hand aan de mediale zijde, onder de knie. Eindig lateraal.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 18
2-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met 2 handen duim over duim de laterale musculatuur.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 19
1-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met de handwortel van de ongelijknamige hand de laterale musculatuur. Geef steun met de andere (gelijknamige) hand aan de mediale zijde, onder de knie.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 20
1-handige lengte-effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met de rugzijde van de ongelijknamig hand de laterale musculatuur. Geef steun met andere (gelijknamige) hand aan de mediale zijde, onder de knie.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 21
1-handige dwarse effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met de ongelijknamige volle hand de bovenbeenmusculatuur, in dwarse richting van lateraal via ventraal naar mediaal. Begin distaal boven de knie en verplaats telkens een stukje naar proximaal. Fixeer het onderbeen met de andere (gelijknamige) hand.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 22
2-handige dwarse effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met 2 volle handen de bovenbeenmusculatuur, in dwarse richting door tegenovergesteld te strijken, van lateraal via ventraal naar mediaal.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 23
2-handige dwarse effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer met 2 handen de bovenbeenmusculatuuur, in dwarse richting door tegenovergesteld te strijken, van lateraal via ventraal naar mediaal, naar je toe met de volle hand en van je af met de rugzijde van de vingers.

Effleurage voorzijde bovenbeen nr. 24
2-handige dwarse effleurage van de voorzijde van het bovenbeen. Effleureer de rugzijde van de vingers van beide handen de bovenbeenmusculatuur. Begin ventraal, distaal. 1 hand gaat richting mediaal, de andere richting lateraal. Strijk terug met de palmaire zijde van de handen.

Petrissages

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 01
2-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat de mediale en laterale musculatuur en kneed naar de onderlaag (in proximale en centrale richting).

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 02
2-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat de mediale en laterale musculatuur en kneed in de eigen handen. Pas hoogmediaal de handzetting aan.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 03
2-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat de mediale en laterale musculatuur en kneed naar de onderlaag. Voer deze kneding alternerend uit. De hand fungeert afwisselend als kneed- en als steunhand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 04
2-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat de mediale en laterale musculatuur en kneed in de eigen hand. Voer deze kneding alternerend uit. De hand fungeert afwisselend als kneed- en als steunhand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 05
2-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat de mediale en laterale musculatuur en kneed als een tang in de eigen hand en naar de onderlaag.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 06
1-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat met de gelijknamige hand de mediale musculatuur, lift deze op en kneed naar de onderlaag.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 07
1-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat met de gelijknamige hand de mediale musculatuur, lift deze op en kneed in de hand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 08
1-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat met de gelijknamige hand de ventrale musculatuur, lift deze op en kneed naar de onderlaag.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 09
1-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat met de gelijknamige hand de ventrale musculatuur, lift deze op en kneed in de hand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 10
1-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat met de ongelijknamige hand de laterale musculatuur, lift deze op en kneed naar de onderlaag.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 11
1-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat met de ongelijknamige hand de laterale musculatuur, lift deze op en kneed in de hand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 12
1-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Kneed de laterale peesplaat met de vlakke hand naar de onderlaag.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 13
1-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Kneed de laterale peesplaat met de handpalm naar de onderlaag.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 14
1-handige lengtepetrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Kneed de laterale peesplaat met de handwortel naar de onderlaag.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 15
1-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Kneed met de gelijknamige hand de mediale musculatuur in dwarse richting naar de onderlaag.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 16
1-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Kneed met de gelijknamige hand de mediale musculatuur in dwarse richting in de hand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 17
1-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Kneed met de ongelijknamige hand de ventrale musculatuur in dwarse richting in de hand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 18
1-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Kneed met de ongelijknamige hand de laterale musculatuur in dwarse richting in de hand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 19
1-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Kneed met de handwortel van de ongelijknamige de laterale musculatuur in dwarse richting naar de onderlaag.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 20
2-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Plaats de handen op gelijke hoogte aan weerszijden van het bovenbeen en kneed de ventrale musculatuur tussen de vingers van de ene hand en de handpalm van de andere hand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 21
2-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Plaats de handen aan weerszijden van de (ventro)laterale musculatuur en kneed in dwarse richting tussen de vingers van de ene hand en de handpalm van de andere hand.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 22
2-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat de adductoren met beide handen. Het kneedmoment is een rekmoment, geef rek in tegengestelde richtingen.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 23
2-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat de ventrale musculatuur met beide handen. Het kneedmoment is een rekmoment, geef rek in tegengestelde richtingen.

Petrissage voorzijde bovenbeen nr. 24
2-handige dwarse petrissage van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat de laterale musculatuur en de peesplaat met beide handen. Het kneedmoment is een rekmoment, geef rek in tegengestelde richtingen.

Schuddingen

Schudding voorzijde bovenbeen nr. 01
1-handige directe schudding van de voorzijde van het bovenbeen. Omvat losjes het bovenbeen en maak vanuit de onderarm losjes ritmische schudbewegingen.

Schudding voorzijde bovenbeen nr. 02
2-handige directe schudding van de voorzijde van het bovenbeen. Plaats de handen aan weerszijden van het bovenbeen en maak met de handen in tegengestelde richting in het verticale vlak een ritmische schudbeweging.

Schudding voorzijde bovenbeen nr. 03
2-handige indirecte schudding van de voorzijde van het bovenbeen. Plaats de ongelijknamige hand op de knie, de gelijknamige hand op de enkel en maak een ritmische schudbeweging.

Tapotements

Tapotement voorzijde bovenbeen nr. 01
Tapotement (slaand) van de voorzijde van het bovenbeen met pronerende waaierslagen. Houd de vingers gespreid. Laat eerst de pink het been raken, daarna volgen de andere vingers.

Tapotement voorzijde bovenbeen nr. 02
Tapotement (slaand) van de voorzijde van het bovenbeen met supinerende waaierslagen. Houd de vingers gespreid. Laat eerst de pink het been raken, daarna volgen de andere vingers.

Tapotement voorzijde bovenbeen nr. 03
Tapotement (kloppend) van de voorzijde van het bovenbeen met tot kommetjes gevormde handen (bâttre a l’air comprimé). Vorm de handen tot kommetjes en klop met losse ontspannen polsen.

Tapotement voorzijde bovenbeen nr. 04
Tapotement (kloppend) van de voorzijde van het bovenbeen met half gesloten vuisten. Klop met losse ontspannen polsen.

Tapotement voorzijde bovenbeen nr. 05
Tapotement (kloppend) van de voorzijde van het bovenbeen met half gesloten vuisten. Maak een half gesloten vuist en leg de duim losjes op de nagel van de pink. Klop met losse ontspannen polsen en zorg voor een kort aanrakingsmoment.

Tapotement voorzijde bovenbeen nr. 06
Tapotement (kloppend) van de voorzijde van het bovenbeen met gesloten vuisten. Maak een gesloten vuist en klop met losse ontspannen polsen.

Tapotement voorzijde bovenbeen nr. 07
Tapotement (hakkend) van de voorzijde van het bovenbeen met gespreide vingers. Zit de hakbeweging in vanuit de elleboog en houdt de vingers gespreid.

Tapotement voorzijde bovenbeen nr. 08
Tapotement (hakkend) van de voorzijde van het bovenbeen met afgevoerde pink. Zit de hakbeweging in vanuit de elleboog. Houdt de wijs-, middel en ringvingers gesloten en de pink afgevoerd.

Tapotement voorzijde bovenbeen nr. 09
Tapotement (hakkend) van de voorzijde van het bovenbeen met gesloten vingers. Zit de hakbeweging in vanuit de elleboog. Houdt alle vingers gesloten.