Cervico-thoracale regio

Video’s > Handgrepen en demonstraties Sportmassage mboRijnland > Cervico-thoracale regio.

Inhoudsopgave

Intermitterend Drukken

Intermitterend drukken cervico-thoracale regio nr. 01
Intermitterend drukken van de cervico-thoracale regio. De behandelrichting is niet van belang. Gebruik waar mogelijk de volle handen.

Effleurages

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 01
2-handige effleurage van de cervico-thoracale regio. Begin met de vingertoppen net onder de achterhoofdslijn en ga door met de vlakke handen over de m. erector spinae.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 02
2-handige effleurage van de cervico-thoracale regio (duim-over-duim). Zet hoog craniaal in en werk met de eindkootjes van de duimen (duim-over-duim) over de m. erector spinae.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 03
1-handige effleurage van de cervico-thoracale regio (duimmuis). Zet hoog craniaal in en werk met de duimmuis over de m. erector spinae.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 04
1-handige effleurage van de cervico-thoracale regio (snuitgreep). Effleureer de m. trapezius descendens vanaf de achterhoofdslijn tot aan het acromion. Houd de spier tussen duim en wijsvinger.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 05
2-handige effleurage van de cervico-thoracale regio (hand-over-hand). Werk vanaf de heterolaterale zijde. Effleureer de m. trapezius descendens vanaf de achterhoofdslijn tot aan het acromion. Houd steeds met een hand contact met de spier.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 06
2-handige effleurage van de cervico-thoracale regio (hand-na-hand). Effleureer met dwars geplaatste handen de m. trapezius descendens vanaf de achterhoofdslijn tot aan het acromion.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 07
1-handige lengte-effleurage van de cervico-thoracale regio. Effleureer met vlakke hand de m. trapezius transversus van mediaal (wervelkolom) naar lateraal (acromion). Rol de hand aan het einde van de handgreep op.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 08
2-handige lengte-effleurage van de cervico-thoracale regio (hand-na-hand). Effleureer met vlakke handen de m. trapezius transversus van mediaal (wervelkolom) naar lateraal (acromion). Rol de hand aan het einde van de handgreep op.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 09
2-handige lengte-effleurage van de cervico-thoracale regio (duim-over-duim). Effleureer met de duimen (duim-over-duim) de m. trapezius transversus van mediaal (wervelkolom) naar lateraal (acromion).

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 10
1-handige dwarse effleurage van de cervico-thoracale regio. Effleureer met de vlakke hand van de gelijknamige hand de m. trapezius descendens. Volg de contouren van de nek en de nek-schouderlijn.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 11
2-handige dwarse effleurage van de cervico-thoracale regio. Effleureer met de vlakke handen van de gelijknamige hand de m. trapezius descendens. Volg de contouren van de nek en de nek-schouderlijn.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 12
2-handige dwarse effleurage van de cervico-thoracale regio (hand-na-hand). Effleureer met de vlakke handen (hand-na-hand) de m. trapezius descendens. Volg de contouren van de nek en de nek-schouderlijn.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 13
1-handige dwarse effleurage van de cervico-thoracale regio. Effleureer met de vlakke hand van de ongelijknamige hand de m. trapezius transversus. Zet in met de vingertoppen, de rest van de hand volgt. Rol de hand aan het einde van de handgreep op.

Effleurage cervico-thoracale regio nr. 14
2-handige dwarse effleurage van de cervico-thoracale regio (duim-over-duim). Effleureer met de duimen (duim-over-duim) de m. trapezius transversus. Gebruik de hele duim.

Petrissages

Petrissage cervico-thoracale regio nr. 01
Lengtepetrissage van de cervico-thoracale regio. Kneed de m. erector spinae aan weerszijden met de vingertoppen in de richting van de wervelkolom en richting caudaal. Breng de spieren eerst uit hun ligging.

Petrissage cervico-thoracale regio nr. 02
1-handige lengtepetrissage van de cervico-thoracale regio (snuitgreep). Kneed de m. trapezius pars descendens met de ongelijknamige hand tussen duim en vijsvinger (snuitgreep). Werk vanaf de achterhoofdslijn richting het acromion, het verloop van de spier volgend.

Petrissage cervico-thoracale regio nr. 03
2-handige lengtepetrissage van de cervico-thoracale regio (snuitgreep). Kneed de m. trapezius pars descendens aan beide zijden tussen duim en vijsvinger (snuitgreep). Werk vanaf de achterhoofdslijn richting het acromion, het verloop van de spier volgend.

Petrissage cervico-thoracale regio nr. 04
1-handige lengtepetrissage van de cervico-thoracale regio. Kneed de m. trapezius pars transversus met de ongelijknamige hand. Werk vanaf de wervelkolom richting acromion. De andere hand geeft steun.

Petrissage cervico-thoracale regio nr. 05
1-handige lengtepetrissage van de cervico-thoracale regio. Kneed met de handwortel van de ongelijknamige hand de m. trapezius pars transversus. Werk vanaf de wervelkolom richting acromion.

Petrissage cervico-thoracale regio nr. 06
2-handige dwarse petrissage van de cervico-thoracale regio. Kneed de m. trapezius pars descendens aan heterolaterale zijde tussen duim en vingers. Het kneedmoment is een rekmoment. Werk vanaf de achterhoofdslijn richting acromion, het verloop van de spier volgend.

Petrissage cervico-thoracale regio nr. 07
Dwarse petrissage van de cervico-thoracale regio. Kneed de m. trapezius pars transversus met de ongelijknamige hand. Het kneedmoment wordt hier naar caudaal gegeven. Werk vanaf de wervelkolom richting acromion.

Fricties

Frictie cervico-thoracale regio nr. 01
Frictie van de cervico-thoracale regio met de ondersteunde wijsvinger. Maak kleine cirkelbewegingen. Bouw de druk op tot het gewenste niveau, rekening houdend met mogeljike afweerspanning.

Schuddingen

Schudding cervico-thoracale regio nr. 01
Schudding van de cervico-thoracale regio.