Sportmassage voor en na het sporten!?
Sportmassages worden veel gegeven in de topsport en ook veel subtoppers en amateursporters maken gebruik van de diensten van een sportmasseur. Veel professionele sportmasseurs staan klaar voor de sporter om voorafgaand of na het sporten een gedegen sportmassage te geven. Maar wat doet een sportmassage precies?
Er wordt vaak gezegd dat sportmassage onder meer het herstel verbeterd, het prestatievermogen laat toenemen en werkt als methode voor blessurepreventie. Sportmassage is zowel duur als tijdrovend. Daarom is het belangrijk om de wetenschappelijke basis voor een dergelijke interventie af te bakenen.
Een meta-analyse van 22 gerandomiseerde onderzoeken vond een klein en inconsistent voordeel van massage op prestatieherstel na inspanning (1). Dit omvatte onderzoeken met niet-manuele technieken zoals vibratie of waterstraalmassage die niet algemeen beschikbaar zijn, en uitkomsten zoals flexibiliteit of vertraagde spierpijn (DOMS) werden niet onderzocht. Een andere meta-analyse onderzocht het effect van verschillende interventies, waaronder massage op DOMS, maar omvatte slechts vier onderzoeken naar het effect van massage op verschillende tijdstippen, waarbij geen significante verbetering van DOMS door massage werd gevonden (2). Daarom is in 2022 een uitgebreide systematische review en meta-analyse uitgevoerd gericht op het onderzoeken van de voordelen van handmatige sportmassage (3). Er is gekeken naar prestatie, kracht en herstel. Door dit onderzoek kan de sporter en trainer beter geïnformeerd worden over de vraag of een sportmassage nuttig is voor de sporter. Laten we beginnen met twee voorbeelden en daarna verder inzoomen op het onderzoek uit 2022 (3).
Sportmassage na het wielrennen!?
Veel wielrenners in de Tour de France krijgen een goede sportmassage na een zware etappe. Na een lange slopende rit vraagt het lichaam om herstel. Benen voelen verzuurd, trillen, krijgen kramp en voelen pijnlijk aan. Ook het bovenlichaam krijgt het te verduren vanwege de lange onnatuurlijke houding op de fiets. Een sportmassage is lijkt dan een uitstekend idee.
Vooral de bovenbenen en kuiten zullen baat hebben bij een herstellende sportmassage. Maar vergeet ook de bovenrug, schouders, onderrug en billen niet. Een post-activiteitsmassage verbetert de hersteltijd doordat vloeistoffen en gifstoffen uit de ruimten tussen spiervezels kunnen worden afgevoerd en de bloedstroom, zuurstof en voedingsstoffen de kans krijgen om weer binnen in de spieren te komen. Een toename van de bloedstroom en voedingsstoffen voor de spieren vertaalt zich natuurlijk in een beter herstel. Naast de fysieke voordelen heeft een massage ook mentale voordelen. De sporter kan op de bank even bijkomen van de zware inspanning en zijn of haar verhaal kwijt in een vertrouwde omgeving.
Tevens kan de sporter en de masseur nagaan of er bepaalde plekken extra pijnlijk of gespannen zijn en daarop een behandelplan maken om beginnende blessures te voorkomen. Naast de sportmassage is het heel belangrijk om te zorgen voor een actief herstel. Je ziet professionele wielrenners na een zware koers vaak gelijk weer op de fiets springen om uit te fietsen. Rustig wandelen of simpele oefeningen doen werkt ook goed voor het herstel. Daarnaast is het zaak om een gezonde maaltijd te nemen ter herstel.
Sportmassage voorafgaand aan een lange wandeling!?
Verder lezen?
Word dan Premium lid.
Of koop dit artikel in de webshop.