Van Essex Cricket Club naar wereldtournee

De Australiër Ryan Kendrick gaf eind november een training Dynamic Tape voor MSP Opleidingen in Leiden. Naast vele fysiotherapeuten en andere paramedici met belangstelling voor sportblessures was ook Massage Magazine hierbij aanwezig. Tijdens een korte onderbreking nam de ontwikkelaar van de populaire tape de tijd voor een persoonlijk gesprek.

ryan kendrick

Ryan was vanaf zijn vroege jaren in zijn sportgekke geboorteland al bevangen door het sportvirus. Hij hield van het bewegen, de competitie en genoot met volle teugen van de fysieke uitdaging. Toen hij twaalf jaar oud was viel er een piano op zijn been en was het even uit met de pret. Hoe tragisch het voorval ook was, het betekende wel de eerste kennismaking met fysiotherapie, daarbij werd zijn interesse voor de medische wereld gewekt. “Het kan ook misgaan, leerde ik.” Jaren later ging hij fysiotherapie studeren, “omdat het draait om begeleiding, onderhoud en preventie. Juist dat spreekt me aan: het lichaam goed verzorgen. Want al komen de gebreken met de jaren - en soms door een ongeluk -”, vertelt hij terwijl hij naar zichzelf wijst, “ze zijn maar al te vaak het gevolg van een verkeerde beweging of overbelasting. Daar kun je aan werken.”

Fris

Na een studie in Australië verhuisde Ryan naar Londen om daar een aantal jaar te werken in verschillende ziekenhuizen van de stad. Zijn ervaringen waren echter niet geheel positief. “We hielden de patiënten bezig, maar meer dan dat was het vaak niet. Ze kregen behandelingen en oefeningen om zelfstandig mee aan de slag te gaan, maar veel hielp het eigenlijk niet. Dat wil zeggen, de vooruitgang was in mijn ogen vooral te wijten aan de factor tijd.” Op een dag ontmoette hij echter James Davis. Hij werkte voor de nabijgelegen Essex County Cricket Club. “Hij behaalde echt resultaten”, vervolgt Ryan. “Zijn methoden waren anders, hij leerde me het lichaam in een ander daglicht te bekijken.”

ryan nederland beach volleybalteam

Overbelasting

Geïnspireerd keerde Ryan terug naar Australië en slaagde er voor zijn mastertitel. Met dat diploma op zak ging hij wederom naar Engeland. “Eenmaal terug verschoof ik mijn werkveld van het ziekenhuis naar een kleine praktijk en naar het cricketteam. Zo werkte ik op dat moment dus op twee gebieden, maar sportblessures kregen steeds meer de overhand. Naast de cricketspelers begon ik steeds meer met topsporters te werken, voornamelijk tennissers en golfspelers.” Zijn landgenoot en tennisser Greg Rusedski speelde een belangrijke rol in zijn ontwikkeling als therapeut en de zoektocht naar de juiste behandelmethoden en -materialen. Kendrick hielp de carrière van de voormalige nummer vier van de wereldranglijst weer een boost te geven nadat blessures hem hadden teruggeworpen naar de 73e plaats. “Hij moest zijn spel weer opnieuw vormgeven, op zo’n manier dat hij zijn lichaam minder zou belasten. Tegelijkertijd moest ik zijn lichaam zo behandelen dat hij de zware aanslagen erop beter aankon. Toentertijd had hij de hardste service van het circuit hè, die samengebalde kracht heeft nogal wat impact voor de spieren.” Door de hulp aan ‘het servicekanon van het ATP-circuit’ groeide Ryans’ reputatie en lieten steeds meer professionele tennissers zich behandelen, evenals betaalde golfers en (olympische) atleten van andere takken van sport. Niet voor niets, want de bevlogen paramedicus concentreerde zich meer dan menig andere therapeut op het wegnemen van de belasting. “Spierweefsel laat het niet afweten vanwege pijn, overbelasting is de ware boosdoener”, verkondigt hij dan ook keer-op-keer.

Dynamic Tape

“Ik experimenteerde veel om die belasting maar naar beneden te brengen: strapping, elastische tape, noem maar op, het hielp niet. We hadden in 2004 een mooi concept bedacht om mensen, kantoormedewerkers bijvoorbeeld, met behulp van 3 mm foam-tape een goede houding aan te meten, Posture Pal. We wonnen er in 2008 het ABC tv-programma ‘De nieuwe uitvinders’ nog mee, en dat zorgde voor een boost in verkoop, bekendheid, prestige en mogelijkheden. Toch waren we er niet geheel tevreden over, want het ondersteunde maar specifiek een activiteit. We wilden tape die meer flexibel was en ademde en daar begon een lange zoektocht langs techneuten en fabrikanten, op zoek naar het juiste materiaal met de juiste eigenschappen. Zo ontstond uiteindelijk Dynamic Tape, voor de tenniselleboog, de achilleshiel (pees), patella tendinopathie, plantaire fasciitis, shinsplints en dergelijke.”

dt5

Missie

Van een product uit Australië tot een workshop aan de andere kant van de wereld: het is snel gegaan. “We exporteerden al snel overal naartoe, van Noorwegen tot de Verenigde Staten en van Zuid-Afrika tot Nieuw-Zeeland. We zitten nu in al meer dan vijfentwintig landen. Maar dat alleen is niet genoeg, ik laat ook graag zien wat Dynamic Tape doet en hoe je het op verantwoordelijke wijze gebruikt. Want alleen tape verkopen zonder verdere toelichting, daar heeft niemand wat aan. Het gaat om de cliënt, zijn of haar klachten, het herstelproces versnellen, de kans op toekomstige blessures minimaliseren, dat is onze missie.” Op de vraag of sponsoring ook onderdeel is van de marketingstrategie reageert de spil van Dynamic Tape ontkennend. “’The proof is in the pudding.’ Ik verwijs graag naar de vele topsporters en hun begeleiders die met onze tape werken. Voor hen moet het materiaal perfect in orde zijn; daar gaat het om details, de beslissende punten en milliseconden. Je moet in absolute topconditie zijn en fysiek alles eruit halen. Het begeleidingsteam van topsporters bestaat dus logischerwijs ook uit de crème de la crème van fysiotherapeuten, diëtisten, etc. Onze tape wordt gebruikt door onder meer het Engelse rugby- en Davis Cupteam, het Jamaicaanse sprintteam, en heel veel olympische sporters. Het Olympische team van het Tonga (een eilandengroep in Polynesië) steunen we omdat zij er simpelweg geen geld voor hebben, maar dat soort activiteiten berust op goodwill. Over de Spelen gesproken, het IOC erkent onze behandelmethode al voor Rio aankomende zomer. Weer een mijlpaal.”

Mooi

Kendrick loopt door de ontvangstzaal van MSP Opleidingen. Dit is wel een mooi verhaal”, zegt hij terwijl hij naar een banner wijst. “Dat is voetballer Tim Cahill, zoon van een Samoaanse moeder en een Australische vader, en een van ‘s lands meest geliefde sporters. Wij kunnen hem niet sponsoren, dat ligt buiten ons budget. Gelukkig was hij zo enthousiast over Dynamic Tape dat hij zichzelf alsuithangbord aanbood. Hier zie je hem onze Eco-tape aanprijzen. Dat willen we bereiken met onze producten, do no harm, om maar even te verwijzen naar Hippocrates. Dat principe trekken we graag veel breder dan de medische wereld alleen.”

Kunst

Cahill poseert met eco-tape die versierd is met een design van een aboriginal-kunstenaar. Niet voor niets: “Zij leefden al duizenden jaren in harmonie met de natuur op het continent voordat wij het milieu in korte tijd in de problemen brachten.” Ook de cursisten hebben de hele middag al gewerkt met prachtige tape bedrukt met kunst gebaseerd op traditioneel Polynesische patronen. Ook daar schuilt een menselijk verhaal achter. “Het design is gemaakt door Tihoti uit Norfolk Island, dat ligt in de Stille Oceaan, tussen Australië, Nieuw-Caledonië en NieuwZeeland. Ik heb er een paar jaar mogen wonen. Met het lokale design van Tihoti verspreidt ook de schoonheid en cultuur van het eiland zich een beetje over de wereld, en ik hoop dat het eiland zo meer bezoekers trekt.”

Sterallures

Na afloop van de cursusdag in Leiden is er alle tijd voor een praatje met de cursisten. Ook de persoonlijke fysiotherapeut van de beste tennisser ter wereld Novak Djokovic, Stefan Duell, is aanwezig. Een interview met Stefan is te lezen in de aankomende editie van Massage Magazine. “Ja dat is mooi hoor, daar ben ik wel trots op. Hij reist samen met Djokovic de hele wereld over, maar vond tussen de bedrijven door toch nog tijd om de cursus te bezoeken. En totaal geen sterallures hè, hij is hier gewoon omdat hij zich wil ontwikkelen. Die mentaliteit verwelkom ik van harte te door te werken met Dynamic Tape, zodat we minder blessures krijgen en meer blije en beweeglijke mensen.”

ryan leiden november 2015

Vol enthousiasme geeft Ryan Kendrick uitleg tijdens de cursus Dynamic Taping bij MSP Opleidingen.

Bron: Massage Magazine 2016

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van MSP Opleidingen. MSP Opleidingen geeft in Nederland de officiele cursussen Dynamic taping.