Sinds 2017 werkt voormalig fysiotherapeut Ruben Homminga met hart en ziel in zijn massagepraktijk in de schildersbuurt in de mooie stad Groningen. Ruben vindt innerlijke rust bij zijn klanten van groot belang als voorwaarde voor herstel, omdat veel fysieke klachten volgens hem ontstaan door spanning in de spieren, wat op zijn beurt weer veroorzaakt wordt door een gebrek aan innerlijke rust. Ruben bereikt met deze benadering mooie behandelresultaten bij zijn klanten, voor wie hij zijn “gloeiende best doet!

Zo snel mogelijk pijnvrij!

Inleiding

Ruben is als fysiotherapeut afgestudeerd in 2012 aan de Hogeschool Groningen. Hij is enthousiast, gedreven en heeft een innemende persoonlijkheid. Zijn massagepraktijk is eenvoudig van opzet. “Dat past bij mijn nuchtere Groningse instelling en benadering”, aldus Ruben. “Mijn klanten vertellen me dat ze de praktijk ervaren als een fijne, ongedwongen plek waar ze gewoon helemaal zichzelf kunnen zijn.

Daarnaast werk ik als persoon heel erg vanuit mijn hart. Ik leef echt mee met mijn klanten en probeer hen allemaal een zo goed mogelijke behandeling op maat te geven”.

Dat dit goed lukt, blijkt wel uit de diverse reviews van zijn klanten. Zoals Matthijs, die jarenlang pijnklachten had, of Rogé die de praktijk van Ruben benoemt als “pluspraktijk” en hem roemt om zijn levenswijsheid. Mooi om te lezen!

“Mijn schouder, nek en rugklachten zijn jarenlang door verschillende fysiotherapeuten aangepakt met extra training, maar dat hielp mij niet. Ruben heeft de spieren in mijn nek en schouders losgemaakt waardoor ze begonnen te herstellen. Ook heeft hij veel aandacht besteed aan mentale ontspanning. Ik heb nu in het dagelijks leven en op het werk geen last meer van pijn en spanning”.

Matthijs

 

“Ik vind dat Ruben zijn naam als Massagepraktijk te kort doet, want het is een Massagepraktijk Plus. Naast het feit dat hij goed kan masseren, weet hij met zijn levenswijsheid perfect in te schatten waardoor jouw pijn is ontstaan. Hij doet dus niet alleen aan symptoom bestrijding (masseren), maar laat je inzien waardoor die pijn is ontstaan zodat je lichaam echt mag gaan herstellen. Dat is toch een heerlijk cadeau voor jezelf?

Rogé

 

Van fysiotherapeut naar masseur

“Ik was werkzaam als fysiotherapeut. De resultaten die ik zag bij mezelf en collega's vond ik echter erg magertjes. Toen ik er achter kwam dat spierspanning de grote oorzaak van fysieke pijn is, begon ik meer en meer massage toe te passen. De resultaten werden hiermee veel beter. Ik begon ook de onderliggende wortel van spierspanning te behandelen en dat bracht nog betere resultaten. Toen ik deze nieuwe principes ging toepassen in de fysiotherapie was dat lastig, omdat ik voor een baas werkte die daar anders over dacht. Bovendien paste deze werkwijze niet bij de eisen van de zorgverzekeraar.  Daarom ben ik toen dus begonnen met mijn eigen praktijk, die ik ook echt bewust een massagepraktijk noem”.

Ruben heeft als fysiotherapeut natuurlijk een goede kennis van de anatomie. Dit gecombineerd met zijn uitgebreide ervaring zorgt ervoor dat hij vrijwel altijd bij zijn klanten de juiste plekken weet te vinden die de noodzakelijke aandacht behoeven. “Bovendien heb ik door mijn vooropleiding een goede algemene medische kennis die ervoor zorgt dat ik rode vlaggen herken. Dit geeft mijn klanten een veilig gevoel”, aldus Ruben.

Als het nodig is, geeft Ruben een stevige massage. Zijn klanten vragen er ook vaak om. “Soms werk ik met een houten massage instrument om mijn vingers te ontlasten. Het gevoel en het contact tijdens de massage blijft daarbij natuurlijk wel voortdurend van belang.

Zijn massagebehandelingen combineert Ruben altijd met coaching. “Met coaching probeer ik tot de onderliggende oorzaken van de klachten te komen. Mijn klant komt als het ware in een andere mindset, in een meer accepterende en ontspannen situatie.

Zelf investeren in je gezondheid

Ruben kiest er bewust voor om alleen klanten te behandelen die de behandeling zelf willen betalen en de behandeling dus niet vergoed krijgen door een ziektekostenverzekeraar. “Helaas zijn we niet zo gewend te betalen voor herstel van ons lichaam en ik snap dus heel goed dat het voor sommige mensen een no-go is. Maar als het puntje bij het paaltje komt, is de beste investering die je kunt doen een investering in jezelf en je eigen gezondheid”, aldus Ruben. Daarnaast is het voor hem de relatie tussen de zorgverzekeraar en de behandelaar een punt van zorg. Het lijkt wel of er steeds minder vertrouwen is dat de behandelaar zijn werk gewoon goed doet. Er moet steeds meer documentatie worden bijgehouden, waardoor er minder tijd is om bijvoorbeeld de kwaliteit van de zorg te optimaliseren. Ruben: “het komt niet vaak voor in mijn praktijk dat ik meer dan 10 behandelingen nodig heb om mijn klant van zijn of haar klachten af te helpen, of in ieder geval sterk te verminderen. Hierdoor blijven de kosten voor mijn klanten in het algemeen redelijk te doen”.

Blogs

Ruben schrijft regelmatig interessante artikelen (blogs) en plaatst deze op zijn website. Zo vind je o.a. artikelen over pijn ( “Waar komt de pijn vandaan”, “Rugpijn, hoe kom je er van af” en “Pijn in heup en bil, hoe los je dat op”), triggerpoints, gelukkig zijn en snel en goed herstellen van een burn-out. Ruben: “ Ik haat het als iemand door ziekte, zwakheid of pijn gebukt door het leven gaat. Ik vind dat heel erg. Met de blogs probeer ik aan mensen aan te geven dat er hoop voor verbetering mag zijn en dat ik ze daarbij probeer te helpen waar ik maar kan”.

Een heel bijzonder artikel is: “Je hart is de bron van je bestaan”. Hierin schrijft Ruben vanuit zijn diepe overtuiging dat ieder mens waardevol en kostbaar is. “Voor je het weet zijn we allemaal bezig anderen te pleasen en te voldoen aan verwachtingen van anderen die we niet kunnen waarmaken. Zo vormen zich gedachten in ons hoofd dat we niet goed genoeg zijn, waardoor we onszelf niet accepteren zoals we zijn. Dit zorgt voor innerlijke onrust, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor iemands welzijn”.

Tenslotte

Ruben wil de komende jaren een massagepraktijk realiseren in een eigen pand samen met meerdere masseurs. Een echte groepspraktijk dus. Zijn kennis en ervaring wil hij benutten om masseurs op te leiden en te coachen, zodanig dat zij vanuit hun eigen kracht en “kleur” het beste aan hun klanten kunnen geven. Masseurs Netwerk Nederland wenst Ruben heel veel succes bij dit mooie en ambitieuze plan!

Meer informatie en afspraken:

https://massagehomminga.nl/

Ook met uw massagepraktijk in deze rubriek? Neem dan contact met ons op.