Onderzoek maag-darmklachten bij hardlopen

Het lopen van een marathon wordt steeds populairder.

Naast de vele positieve gezondheidseffecten van duurinspanning, kan duurinspanning ook gepaard gaan met maag-darmklachten. Zo’n 30-90% van de hardlopers heeft last van maag-darmklachten tijdens of in de uren na het hardlopen.

Het ontstaan van maag-darmklachten heeft waarschijnlijk te maken met de herverdeling van het bloedvolume, resulterend in minder bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal en een minder goed functionerende darmbarrière. Doordat de darmbarrière minder goed functioneert kunnen er ongewenste stoffen (endotoxinen) de bloedbaan intreden en voor ontstekingsreacties zorgen. De vele micro-organismen in onze darm, gezamenlijk onze darmmicrobiota genoemd, zijn van invloed op de voedselvertering, maar ook op het functioneren van de cellen die de darmwand bekleden en de verbindingen tussen deze cellen.

Mogelijk hebben hardlopers met maag-darmklachten tijdens duurinspanning te maken met een afwijkende samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten ten opzichte van hardlopers zonder klachten, waardoor de darmbarrière minder goed functioneert en er problemen kunnen optreden.

Vandaar dat het voornaamste doel van ons onderzoeksproject is om te onderzoeken of er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten en het ontstaan van maag-darmklachten tijdens duurinspanning. Dit onderzoek zullen wij uitvoeren voorafgaand aan en tijdens de halve of hele marathon van Leiden.

Deelnemen aan het onderzoek

Bent u enthousiast over ons project, wilt u weten of u een geschikte deelnemer bent en/of wilt u meer informatie, neem dan contact op met Dr. Dionne Noordhof, bereikbaar op noordhof.d@hsleiden.nl of meldt u aan via https://marathon.nl/onderzoek/