Nwb-tag: sportpsychologie

GAS en REM in de sportmassage: Mentaal sterk masseren

Datum: 17 januari 2018 19:30 – 21:30 uur
Locatie: MSP Opleidingen, Rooseveltstraat 12, Leiden
Kosten: € 12,40 excl. btw

aanmelden

Inleiding

Sportmasseurs (en sportzorgmasseurs) bieden fysieke ondersteuning, maar kunnen ook mentaal een belangrijke rol spelen. De vertrouwdheid met de sportmasseur en de massagetafel lokken uit tot praten. De sportmasseur weet daardoor vaak veel van de sporter. ‘GAS en REM in de sportmassage’ maakt je bewust van het effect van je gedrag als sportmasseur op de prestaties en welbevinden van je sporters. Hoe creëer je een veilige en vertrouwde omgeving als sportmasseur, maar geef je ook jouw grenzen aan? Hoe ziet jouw rol als sportmasseur eruit in de mentale begeleiding?

Inhoud

In deze workshop wordt sportpsychologische theorie gekoppeld aan de praktijk. Als eerste wordt nagegaan welke betekenis ‘mentaal’ voor jou heeft als sportmasseur. Wat beheers je al en waar loop je tegenaan? Met je collega’s kun je informatie en kennis delen.  Theoretisch wordt verduidelijkt hoe de koppeling tussen fysiek en mentaal werkt. Dus welke invloed hebben emoties (GAS) en gedachten (REM) op prestatiegedrag?  Welke bijdrage kun je als sportmasseur leveren, voor een evenwicht tussen het GAS en REM (de optimale spanning). Wanneer je weet hoe dit werkt, kun je de sporter helpen scherp te zijn op het juiste moment.

Piekeren of over-analyseren (te veel REM) en te veel emotie (te veel GAS) kan zorgen dat een sporter stress ervaart.

Te veel spanning kun je voelen in de spieren en is zichtbaar in het gedrag van de sporter. Als sportmasseur kun je ‘te veel spanning’ signaleren en de sporter helpen om ‘te dimmen’ of juist ‘gas te geven’. Dit doe je door passende massagetechnieken (sederend of activerend) toe te passen. Daarnaast kan een motiverend gesprek helpen of juist oefeningen gericht op ontspanning, zoals: ademhaling-, ontspanning-, aandacht- en concentratieoefeningen.

Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag met deze mentale vaardigheden, zodat je ervaart hoe het werkt. Er wordt besproken wanneer en hoe je deze technieken als sportmasseur kunt inzetten rondom wedstrijden.

Doel

Wanneer je mentaal sterk masseert, zorg je voor een positief sportklimaat en vergroot je de kans op succes!

  • Bewustwording van effect van je eigen gedrag als sportmasseur op het prestatiegedrag en welbevinden van de sporter;
  • Je leert aansluiten op de mentale behoeftes van de verschillende sporters;
  • Je oefent met de toepassing van mentale vaardigheden voor presteren onder druk.

Docent

Drs. Daniëlle van der Klein-Driesen is SPORTPSYCHOLOOG VSPN®, docent sportpsychologie VSPN en orthopedagoog. In haar praktijk Flow Mentale Training in Rotterdam begeleidt zij topsporters, talenten, coaches, ouders en scheidsrechters vanuit verschillende sporten. Zij is gediplomeerd klassiek- en sportmasseur.

Daniëlle werkt op het Thorbecke Voortgezet Onderwijs voor Sport en Dans. Als sportpsycholoog is zij verbonden aan Intime Tennis Academy, Focus Tennis Academy,  Excelsior, CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht. Daniëlle is supervisor voor de postacademische opleiding voor sportpsychologie.

Kijk voor meer informatie op www.flowmentaletraining.nl of www.gasenrem.nl