Nwb-tag: lage rugpijn

Lage rugklachten: Onderzoek, Differentiatie en Behandeling

Datum: 13 februari 2017 19:30 – 21:30 uur
Locatie: Leffelaar Opleidingen, IJselstraat 24, Amsterdam
Kosten: € 12,40 excl. btw

aanmelden

Inleiding

Van de Westerse bevolking krijgt 60 tot 90% ten minste één keer in het leven last van aspecifieke lage rugpijn. De incidentie van lage rugpijn is 36 per 1000 patiënten per jaar; hiervan is er bij 9 per 1000 tevens sprake van uitstraling naar één of beide benen. De incidentie stijgt met de leeftijd en is het hoogst in de leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar.

lage rugpijn2 mcl

Aspecifieke lage rugpijn heeft aanzienlijke sociaaleconomische gevolgen in de vorm van ziektekosten en uitkeringen wegens ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.
Wat wordt er verstaan onder aspecifieke lage rugklachten? Welke specifieke aandoeningen van de lage rug zijn er en hoe onderscheid je deze van elkaar? Antwoorden hierop en meer in deze netwerkbijeenkomst!

Doel van de bijeenkomst

Het voornaamste doel van deze bijeenkomst is het leren omgaan met cliënten met lage rugpijn. Zonder kennis van de anatomie, rode vlaggen en mogelijke oorzaken van lage rugklachten is het, met name door de hoge incidentie van lage rugklachten, erg lastig om goed te functioneren in het paramedische werkveld.
Tijdens de bijeenkomst doorlopen we de anatomie van de lage rug en koppelen we deze aan de mogelijke aandoeningen. Want welke structuren kunnen er eigenlijk pijn geven in de lage rug? En nog belangrijker, hoe gaan we hier op de juiste manier mee om?

Inhoud

  • Etiologie lage rugklachten
  • Anatomie lage rug
  • Indeling lage rugklachten / Triage van Waddel
  • Rode vlaggen
  • Differentiaal diagnostiek lage rug
  • Onderzoek bij lage rugklachten
  • Behandeling bij lage rugklachten

Docent

De bijeenkomst zal worden verzorgd door Erwin Adan, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Zeeland, en topsporter. Erwin is een atleet gespecialiseerd in de middellange afstand en werkt als fysiotherapeut met (top)sporters uit allerlei takken van sport. Erwin Adan geeft diverse lezingen voor Masseurs Netwerk Nederland.

Erwin Adan1

Accreditatie

De bijeenkomst is geaccrediteerd door:

Relevante links

artikel fysioforum over lage rugklachten