Nwb-tag: dopingpreventie

Dopingpreventie: jouw rol als begeleider in de sport

Datum: 27-05-2015 van 19:30 tot 21:30
Locatie: Rooseveltstraat 12 in Leiden
Kosten: € 7,50

aanmelden

Inleiding

Sport is te mooi voor doping! Helaas blijft doping in de sport continue in het nieuws. Zo heeft recentelijk de Belgische arts Geert Leinders nog een levenslange schorsing gekregen vanwege zijn rol als arts bij de RABOBANK wielerploeg.

dopingautoriteit

De Dopingautoriteit is in Nederland de onafhankelijke anti-doping organisatie. Zij werkt in opdracht van het ministerie van WVC en NOC*NSF en in nauwe samenwerking met vele nationale en internationale organisaties. De Dopingautoriteit heeft naast opsporing en handhaving voorlichting als een van de speerpunten van beleid.

Deze voorlichtingsbijeenkomst is speciaal voor begeleiders in de sport: trainers, coaches, fysiotherapeuten, sportmasseurs, personal trainers, fitnesstrainers. Als begeleider in de sport is het belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat vooral beginnende (top)sporters (en hun ouders) zich meestal niet realiseren dat een dopingovertreding zo gemaakt kan zijn. Het gebruik van medicijnen, voedingssupplementen en drugs levert een risico op. Daarom is het van groot belang dat jij als sportbegeleider de sporter wilt en kunt informeren over de belangrijkste dopingregels en procedures.

Doel van de bijeenkomst

In deze bijeenkomst word je helemaal bijgepraat over alle belangrijke aspecten van dopingpreventie. Na het volgen van deze bijeenkomst ben je je meer bewust van je verantwoordelijk als sportbegeleider met betrekking tot doping en kan je jouw sporters optimaal adviseren.

Inhoud

  • Kennis van beschikbare voorlichtingsinstrumenten
  • Kennis van en inzicht in risico’s van dopinggebruik bij sporters
  • Kennis van en inzicht in de belangrijkste dopingregels om sporters optimaal preventief te adviseren
  • Inzicht in de voorbeeldfunctie als sportbegeleider

Trainer

BartDe bijeenkomst zal worden verzorgd door Bart Coumans.

Bart Coumans is bewegingswetenschapper, Certified Strength and Conditioning Specialist (CSCS bij de NSCA) en mentaal trainer. Hij is sinds 2002 werkzaam bij de Dopingautoriteit, momenteel als Hoofd Preventie. Daarvoor was hij ruim 10 jaar werkzaam op het terrein van sport, gezondheid en prestatie, bij respectievelijk het Nederlands Instituut voor Sport en Gezondheid (NISG) en NOC*NSF. Hij is co-auteur van het boek Op Eigen Kracht en Doping: de nuchtere feiten. In zijn vrije tijd is hij docent bij de Judobond Nederland, judoleraar en mentaal trainer van (wedstrijd)judoka’s. Zijn eigen voornaamste sporten zijn judo, fitness/krachttraining, hardlopen en fietsen.

Voorbereiding

Tdoping apper voorbereiding op deze bijeenkomst adviseren we je de Dopingwaaier App te downloaden.