Frozen shoulder

Datum: Woensdag 8 november 2017 19:30 – 21:30 uur
Locatie: Zonnevlecht Opleidingen, Parallelweg – West 54C, Vlijmen
Kosten: € 12,40 excl. btw

aanmelden

Inleiding

De netwerkbijeenkomst “De Frozen shoulder” informeert uitgebreid over de ondersteunende behandeling van de frozen shoulder. ‘Frozen shoulder’, letterlijk vertaald ‘bevroren schouder’, is een algemene term. Het wil niets anders zeggen, dan dat de schouder beperkt is in het bewegen. En het zegt niets over de pijn.

De klachten beginnen vaak met een pijnlijke en stijve schouder. Plotseling kan er een hevige pijn in de schouder optreden, waardoor je je arm niet of nauwelijks kunt bewegen. Kenmerkende alledaagse activiteiten, zoals het kammen van je haar of het aantrekken van een jas, moeilijk of onmogelijk.
Als je de term “frozen” (“bevroren”) hebt, heb je natuurlijk ook te maken met het “bevriezen” (“freezing phase”) en met het “ontdooien” van de schouder (“thawing phase”). Als een frozen shoulder ontstaat (freezing), raakt het kapsel ontstoken en stijf. De ontsteking veroorzaakt verklevingen in het kapsel dat zich rond het glenohumerale gewricht bevindt. Hierdoor worden de bewegingsmogelijkheden van het schoudergewricht beperkt. De oorzaken van een frozen shoulder zijn eigenlijk niet bekend; het is een buitensporige reactie op een externe prikkel. Maar er zijn wel wat risicoverhogende factoren.
Het opvallend is, dat, ondanks de lange duur de schouderfunctie weer volledig of nagenoeg volledig hersteld, zonder of met hele milde restverschijnselen.

Doelstelling van de bijeenkomst

De deelnemer aan de bijeenkomst is in staat om na het volgen van de netwerkbijeenkomst antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Welke fases zijn te onderscheiden in de “frozen shouder”?
 • Wat zijn per fase de kenmerken?
 • Zijn er zogenaamde rode vlaggen voor het behandelen van de “frozen shoulder”?
 • Welke ondersteuning kan geboden worden in welke fase?

Vragen kan je tot uiterlijk 2 weken voorafgaand aan de bijeenkomst indienen via het contactformulier 

Docent

Tjitte Kamminga was als docent fysiotherapie meer dan 30 jaar werkzaam aan de Hogeschool Leiden. Daarnaast werkte hij parttime als zelfstandig fysiotherapeut/manueel therapeut, m.n. gericht op sportblessures en onbegrepen klachten in Den Haag en ‘s Gravenzande. Na het stoppen met lesgeven heeft hij zijn praktijkwerkzaamheden uitgebreid. Hij adviseert veel sporters en hardlopers, in het bijzonder in geval van blessures.
Hij schreef een drietal boeken met als laatste ‘De nieuwe warming-up’ .Tevens publiceert hij regelmatig over onderwerpen als de warming-up, bewegen voor ouderen, e.d. Voor uitgebreidere informatie kunt u zijn website www.tjittekamminga.nl raadplegen.

Literatuur

Het Schoudernetwerk heeft een richtlijn Frozen shoulder in 2017 gepubliceerd. Deze kunt u downloaden van de website. Daarnaast is er veel literatuur te vinden via www.pubmed.com.

Een gedachte over “Frozen shoulder

 1. "Masseurs Netwerk Nederland Bericht auteur

  Enkele reacties van de deelnemers aan deze boeiende netwerkbijeenkomst over de frozen shoulder:

  “goede uitleg, interessant onderwerp, prettige interactie; ik zou graag een volgende bijeenkomst willen over Fibromyalgie”
  “begrijpbare taal door docent; overzichtelijke presentatie en natuurlijk verloop van de bijeenkomst”
  “zeer duidelijk en informatief; zeer goede docent”
  “leerzame avond, duidelijke uitleg”
  “dat smaakt naar meer! Een volgende bijeenkomst over graag over o.a. tenniselleboog, golferselleboog, masseren bij hernia en over zweepslag”
  “de frozen shoulder zeer verhelderend en begrijpelijk uitgelegd”
  “Goede sfeer; rustige uitleg van de docent en een mooie presentatie;een volgende bijeenkomst over de achillespees en hielspoor lijkt me interessant”
  “erg informatief, heel veel geleerd en zeer goede uitleg van de docent”
  “zeer goed toe te passen in de praktijk; een netwerkbijeenkomst over melanomen en huidaandoeningen lijkt me interessant;
  “als zijnde toekomstige massagetherapeut was het een zeer aangename en leerzame initiatie, ik heb nu al zin in de volgende bijeenkomst”
  “Boeiende spreker, duidelijke uitleg; Ik heb interesse in een bijeenkomst over ischias en lumbago; ik kom zeker terug en zal reclame maken voor het netwerk 🙂

  Op verzoek geven we de kennisbijeenkomst op diverse lokaties in Nederland en België. Meer weten? Neem contact met ons op.

Reacties plaatsen niet mogelijk.