Dynamic taping- nieuwe tape en tapemethode

Datum: 13-09-2019 van 19:30 tot 21:30
Locatie: Sportpark Vierhoeven, Nispenseweg 3, 4707 RA Roosendaal
Kosten: € 12,40 excl. btw

aanmelden

Inleiding

Manage Load, Manage Movement, Manage Function!

Dynamic Tape is geen kinesio of atletische tape. Het is de originele biomechanische tape, die een geheel nieuwe manier van behandelen in de sportmassage en verzorging en fysiotherapie mogelijk maakt. Deze innovatieve tape met 4-voudige rekrichting, sterke elastische weerstand en recoil van verschillende sterktes, absorbeert en injecteert kracht om de belasting op het lichaam te verminderen. Het toepassen van Dynamic Tape in de beginfase van een klacht/blessure, draagt bij aan het herstel hiervan. Door de eigenschappen van Dynamic Tape krijgen de aangedane weefsels meer rust en kunnen ze herstellen. Daarnaast is Dynamic Tape uitermate geschikt om bewegingen te sturen en te corrigeren, mede door de oneindige toepasbaarheid van de Tape.

Dynamic Tape neemt in het belasting-belastbaarheids model een belangrijke rol in, doordat het een gedeelte van de belasting van een (spier)activiteit kan overnemen. De biomechanische tapemethode is gebaseerd op drie pijlers waarbij het aanbrengen van de tape met het gewricht in verkorte stand het meest kenmerkend is, dit in tegenstelling tot de kinesiotape methode waarbij in verlengde stand wordt getaped.

Als voorbeeld de indicatie achillespeesklachten. Deze cliënten ervaren klachten o.a. bij het afzetten bij lopen/traplopen en bij het op rek komen van de pees. Dynamic Tape wordt aangebracht in volledige plantairflexie waarbij de achillespees zo ver mogelijk verkort wordt. Door deze manier van tapen krijgt de achillespees hulp bij de plantairflexie beweging en wordt het rekmoment op de achillespees vertraagd. Dit zorgt voor een afname van belasting van de achillespees waardoor de spier-pees-unit sneller kan herstellen en cliënten sneller weer optimaal kunnen bewegen. De ontlasting van de spier-pees-unit is voor de client direct merkbaar en zeer effectief!

Doel van de bijeenkomst

Dynamic Tape daagt uit tot klinisch redeneren. Er zijn wel een aantal voorbeeld tapetechnieken, maar je kunt alle problemen biomechanisch in kaart brengen en vervolgens bedenken welke tapetechniek daarbij van pas komt. Bijvoorbeeld het valgiseren van de knie; dit kan gedeeltelijk worden opgeheven door de voet te tapen naar een subtalaire neutrale positie, maar ook door de gehele onderste extremiteit in een meer endorotatie stand te tapen. Het is aan de therapeut om de beredeneren waar de klacht vandaan komt en hoe deze patronen te corrigeren en bij te sturen.

Inhoud

In deze bijeenkomst zullen de basisprincipes van het biomechanische tapen worden doorgenomen en gaan we met enkel technieken praktisch aan de slag:

  • Eigenschappen van Dynamic Tape
  • Basisprincipes Biomechanisch Tapen
  • Techniek bovenste extremiteit
  • Techniek onderste extremiteit.

Docent

De bijeenkomst wordt gegeven door Nanda van der Linde, Bewegingswetenschapper, Fysiotherapeut en docent aan de Hogeschool van Amsterdam.

Nanda is sinds 2007 werkzaam binnen de fysiotherapie en sinds 2010 de gecertificeerd instructor voor Dynamic Tape van Nederland. Als fysiotherapeut behandelt zij voornamelijk patiënten met klachten op het gebied van spier-pees problematiek.