Inleiding
Pijn aan de heup is een veelvoorkomend fenomeen waar in het bijzonder sporters vaak last van hebben. Echter bestaan er ook bij jonge kinderen en bij mensen op leeftijd bepaalde aandoeningen aan de heup welke niet per se sport gerelateerd zijn.
Bij sporten als rugby, voetbal, tennis en hockey, sporten waarbij herhaaldelijk een combinatie van flexie, adductie en rotatie in de heup gemaakt worden, komen klachten aan de heup het meest voor. Naast deze externe factoren kunnen ook interne factoren, zoals individuele anatomische variaties, een grote rol spelen bij het ontstaan van pijnklachten aan de heup.
In dit artikel zal de anatomie van het heupgewricht worden beschreven en wordt de differentiaal diagnose van klachten aan het heupgewricht uiteengezet. Verder zullen de meest gebruikte diagnostische testen voor het heupgewricht aan de orde komen en gaan we in op verschillende behandelmethodes van klachten aan de heup.
Anatomie heupgewricht
Het heupgewricht is een synoviaal gewricht met drie vrijheidsgraden welke wordt gevormd door de kop van het femur (convex botstuk) en het acetabulum (concaaf botstuk).
Het acetabulum, welke dus fungeert als de kom van het gewricht, is aan de binnenzijde bekleed met articulair kraakbeen wat het labrum acetabulaire wordt genoemd. Het labrum zorgt voor het verdiepen van het acetabulum waardoor er een groter contactoppervlak ontstaat tussen het acetabulum en de kop van het femur. Verder assisteert het labrum bij het behouden en verdelen van de synoviale vloeistof in het gewricht (Konrath GA, Hamel AJ, Olson SA et al., 1998).
De anatomie van het heupgewricht is weergegeven in afbeelding 1.
Verder lezen?
Word dan Premium lid.
Of koop dit artikel in de webshop.