Auteurs: Kitty Rumping & Ramona van Bakkum
Jaar van publicatie: 2020
Aantal pagina’s: 72
Druk: 4e druk
Uitgever: eigen uitgave Rumping en Van Bakkum
ISBN: 9789090315836
Bestellen: klik hier
Over de auteurs
Kitty Rumping is fysiotherapeut en werkt in het pijnteam van Heliomare waarbij ze ook kinderen behandeld die last hebben van chronische pijn. Ramona van Bakkum is pedagogisch medewerker en heeft een bedrijf waarin ze tekenles aan kinderen geeft. Kitty heeft het boek Mijn beschermende brein geschreven samen met Ramona die ook de illustraties maakte. Omdat er nog geen boeken waren voor kinderen over hoe pijn werkt hebben ze dit boek uitgegeven.
Het boek is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.
Inhoud
Voor mensen met chronische pijn is pijneducatie een krachtige tool om de pijn beter te leren begrijpen, er oplossingen voor te zoeken en zodoende de pijn te doen verminderen. Er zijn een aantal boeken geschreven voor volwassenen maar een boek voor kinderen was er nog niet. Nog niet. Want met het boek 'Mijn beschermende brein' hebben Kitty Rumping en Ramona van Bakkum een prachtige bijdrage geleverd aan de zorg voor kinderen. Omdat een toch ingewikkeld verhaal over receptoren, hersengebieden en hormonen in 'jip-en-janneketaal' is opgeschreven kan het voor volwassen met pijn ook heel leerzaam en nuttig zijn.
Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden aanwezig is maar ook terugkerende pijn is een bekend probleem. Veel kinderen hebben last van chronische pijn, wel 7 op de 30 staat beschreven in het boek. Dit is voor kinderen die zich een klas vol kunnen inbeelden een flink aantal.
Heel leuk aan het boek is dat de hersengebieden en hormonen die betrokken zijn bij pijn een naam en persoonlijkheid hebben gekregen. Zo komt Hypofyse aan het woord, vertelt Hippocampus (die op een banaan lijkt) over zijn/haar functies en stelt Amygdala zich voor. De hormonen cortisol en adrenaline hebben pootjes en een gezichtje en spreken je ook toe in het boek. Het verhaal daarbij is dat je deze hersendelen en hormonen nodig hebt en als ze goed samenwerken dan gaat alles van een leien dakje.
Het hoofdstuk over hoe pijn werkt is met de plaatjes zeer verhelderend voor zowel kinderen als volwassenen. Het gaat erom dat signalen via zogenoemde opzichters (de receptoren) als veilig of onveilig beoordeeld worden. Is de situatie onveilig dan kan er pijn ontstaan. Grappig (en minder grappige) voorbeelden worden gegeven om het verhaal te verduidelijken.
Wat de rol is van de hersengebieden en hormonen wanneer pijn niet over gaat wordt in een van de hoofdstukken uitgelegd. De hormonen die voor een goed gevoel zorgen (oxytocine, serotonine en endorfine) zijn ook levendige karakters in het boek. In 3 tot 4 pagina's wordt er vertelt wat je kan doen als pijn niet over gaat en er worden tips gegeven om minder stress te hebben. Want stress, zo staat in het boek beschreven, heeft een grote impact op pijn en de pijnervaring. Net zoals onveilige en negatieve gedachten dit hebben. In het boek kun je er achter komen wat er verandert in je lichaam bij stress en wat voorbeelden kunnen zijn van negatieve en onveilige gedachten.
Het boek eindigt met een sectie speciaal voor ouders (en voor nieuwsgierige en leergierige kinderen) waarin nogmaals het verhaal van pijn en het brein wordt toegelicht. Dit geeft nuttige achtergrondinformatie en extra kennis.
Het boek 'MIJN beschermende BREIN' leest makkelijk en is een praktisch boek voor zowel kinderen als volwassenen die aanhoudende of chronische pijn hebben. Een aanrader is ook het werkboek waarin je meer voorbeelden en tips kunt lezen en leert wat je er aan kan doen om controle over de pijn te krijgen.

Mijn beschermende brein werkboek
Het werkboek is een welkome toevoeging omdat kinderen (of volwassenen) hier echt aan de slag kunnen gaan met wat ze gelezen hebben. Door dingen op te schrijven, te tekenen en opdrachten te maken leer je pas echt goed. En het verhaal van pijn begrijpen waarbij je weet dat pijn een beschermingsmechanisme is en niet altijd door schade in je lichaam veroorzaakt wordt is een belangrijk wapen tegen chronische of steeds terugkerende pijn.
In het werkboek staan opdrachten waardoor je over jezelf gaat nadenken en jezelf leert kennen (wie ben ik, wat vind ik leuk aan mezelf, hier ben ik goed in, etc.) en leert hoe je in het leven staat. Er is ook aandacht voor gezond eten en slaap, twee punten die zeker een rol spelen bij chronische pijn. Meerdere bladzijden in het werkboek gaan over gevoelens en het uiten van gevoelens en dit wordt luchtig gemaakt door het op te schrijven of een stripverhaal van te tekenen. Ook als niet-kind leuk en leerzaam om te doen!
De hersengebieden en hormonen komen nogmaals aan het woord en vervolgens krijg je de opdracht op aan de slag te gaan met gedachten met als doel veilig gedachten creëren die de pijn doen laten afnemen. Met veel voorbeelden, tips en opdrachten kun je echt aan de slag met het werkboek.
Relevantie voor de massagepraktijk
Waarschijnlijk behandel jij als masseur of therapeut veel mensen met pijnklachten. Misschien behandel je ook wel kinderen en lijkt het je leuk om kinderen te masseren. Dan is dit boek een echte aanrader. Je leert zelf veel meer over pijn en wat er allemaal van invloed is op die pijn en je kunt dit gaan uitleggen aan je cliënten. Kinderen (vanaf 9 jaar) en volwassenen met chronische pijn of terugkerende pijn kun je aanraden om het boek te lezen en het werkboek zelf aan te schaffen. Er is ook een poster verkrijgbaar die je in je massagepraktijk op kunt hangen en die je kunt gebruiken om het verhaal met plaatjes nog beter uit te leggen. Door het pijnverhaal aan mensen te vertellen leer je zelf ook veel beter wat er gaande is. Nuttig voor iedereen die je behandelt vanwege pijnklachten.