Boekcategorie: spieren

De gespierde mens

  • Auteurs: Steven van de Vijver en Martin Brester
  • Jaar van publicatie: 2021
  • Aantal pagina’s: 449
  • Druk: e-book
  • Uitgever: Uitgeverij Balans
  • ISBN: 978 94 638 2175 9
  • Bestellen: klik hier

De gespierde mens boekrecensie Masseurs Netwerk Nederland

Over de auteurs

Steven van de Vijver is huisarts in het OLVG en columnist geweest van Het Parool. Steven heeft ook de boeken Afrika is besmettelijk, Is dat normaal, dokter? en Vet arm geschreven. Martin Brester is journalist en schrijver van de boeken Oranje lukraak en Overleven op een catamaran.

Inhoud

Dit boek begint met een aantal mooie quotes:

’Een bijzonder vermakelijk en leerzaam boek, dat je veel plezier verschaft en je vanzelf in beweging brengt.’ – Erik Scherder’ ‘Dit boek laat zien hoe fantastisch onze spieren zijn.’ – Pieter van den Hoogenband’ ‘Een heerlijke reis door ons gespierde lichaam!’ – Jim Jansen, New Scientist/Het Parool’

Daarmee is de toon gezet en wordt duidelijk dat dit informatieve boek over onze spieren (“bijna de helft van ons lichaamsgewicht” en “zonder spieren geen leven”) in goede aarde valt. In het boek worden spieren vanuit diverse invalshoeken bekeken en geanalyseerd. Een mooie stelling daarin is de volgende. ‘Evolutionair gezien kun je echter stellen dat de mens één grote spier is die vanuit het brein via zenuwen, hormonen en andere manieren wordt aangestuurd om te overleven, en als het lukt te reproduceren’. Het boek begint het met een korte algemene uitleg over spieren om vervolgens via een boeiend verhaal de historie en evolutie van spieren uit te leggen. De hartspier krijgt een apart hoofdstuk toebedeeld vanwege de speciale functie en uitvoerige aandacht die er, onder andere in de medische wereld, naar ons hart uit gaat. In het volgende hoofdstuk krijgen de spieren die gebruikt worden bij seksuele activiteiten uitgebreid de aandacht. Er volgt een analyse van het lopen en hardlopen waarbij de spieren (en pezen) in de benen en voeten de grootste rol spelen, maar de buik- en rugspieren, armspieren en natuurlijk het hart ook van essentieel belang zijn. De spieren die we gebruiken bij zwemmen en de voordelen van zwemmen komen ook aan bod. Het derde hoofdstuk leert ons over diverse spierziekten, zoals dystrofie, atrofie en ALS.

Het boek leest als een vlotte reis en de volgende bestemming is de vechtsport en als snel volgt een verhaal over voetbal (als voorbeeld van andere bal- en teamsporten). De romp/core krijgt in dit verhaal extra aandacht omdat daar belangrijke spieren zitten die nodig zijn bij voetbal. Weet jij al welke vier lichaamsdelen het vaakst geblesseerd raken bij voetballers? En welke blessure komt vaker voor bij voetballende vrouwen en welke bij voetballende mannen?

Er volgt een verhaal over eiwitten en koolhydraten waar de meningen over zullen verschillen. Wat topsporters voor, tijdens én na wedstrijden eten en drinken en wat recreanten als sportvoeding zien (en innemen) is anders en dat komt dan ook uit de tekst naar voren. Verschillende voorbeelden worden gegeven die je aan het denken kunnen zetten als het gaat om de invloed van voeding op je spieren. Het voedingshoofdstuk eindigt sterkt met het advies om te luisteren naar je lichaam en wat je eet en drinkt af te stemmen op je eigen situatie.

Het boek springt met een onregelmatig ritme over naar de muziek- en danswereld en de problemen en uitdagingen die dansers en musici regelmatig ervaren.

Sporters gaan steeds sneller, hoger en worden sterker en soms gaat dit ten koste van gezond gedrag. De voorbeelden uit het boek gaan van een sporthart tot bigorexia en doping. Tot slot worden spieren in de ruimte bestudeerd en dus ook wat het effect van zwaartekracht en het ontbreken van zwaartekracht is op ons lichaam.

Dit e-book is een aanrader voor mensen die op een toegankelijke manier willen leren over de spieren in ons lichaam. Het boek staat vol met interessante feitjes en leuke passages. De sportende mens en alles wat daarbij komt kijken komt ook uitgebreid aan bod. Doordat het verhaal op een makkelijke manier verwoord is kan het door velen gelezen worden. Dat de schrijvers fervent sportliefhebbers zijn met een brede interesse in alles wat rondom sporten gebeurt is duidelijk geworden na het lezen van dit boek. Dit enthousiasme steekt aan om zelf ook weer te gaan bewegen en goed voor alle spieren te zorgen!

Relevantie voor de massagepraktijk

Masseurs werken constant met spieren. Alles weten over spieren in ons lichaam en wat deze spieren allemaal teweegbrengen is een must. Dit boek leest lekker weg en geeft je als masseurs vast en zeker nieuwe inzichten. Ben je geïnteresseerd in de bewegende en sportende mens dan haal je waarschijnlijk nog meer uit de inhoud van dit boek. Ook kun je met de informatie uit het boek leuke weetjes vertellen aan je cliënten en ze meer leren over de spieren die je onder handen neemt. Het boek is ook een aanrader voor cliënten die meer te weten willen komen over de spieren in hun lichaam en tot wat dat lichaam allemaal in staat is.