Boekcategorie: pijn

Alledaags wonderlijk leven

Auteur: Jaap Wonders
Jaar van publicatie: 2022
Aantal pagina’s: 228
Druk: 1e druk
Uitgever: SMC Academy
ISBN: 9789090362311

Bestellen: klik hier

Over de auteur

Jaap Wonders is revalidatiewetenschapper, sportfysiotherapeut, manueel therapeut, leefstijltherapeut en docent en werkt bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten. In zijn werk als fysiotherapeut integreert hij leefstijl tijdens de behandelingen, want leefstijl kan een herstelbelemmerende of herstelbevorderende factor zijn bij vele klachten en aandoeningen. Naast zijn werk in de praktijk doceert Jaap over diverse onderwerpen binnen het sportmedische domein. Denk daarbij aan scholingen over vliegwieltraining, neuromusculair trainen, peesblessures en triggerpointmassage, maar ook aan scholingen met leefstijl als onderwerp. Leefstijl voor spieren was zijn eerste e-learning die hij voor de SMC Academy heeft opgenomen en later volgde er e-learnings over de relaties tussen leefstijl en artrose en leefstijl en sport. Voor The Health Fundament geeft hij de tweedaagse scholingen ‘Leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures’ en ‘Leefstijlinterventies bij chronische pijn’. Bij ViaPerspectief kun je de scholing ‘Voeding en pijn’ volgen, met Jaap Wonders als docent.

Jaap heeft een passie voor gezondheid en gezondheidsbevordering en dit is de reden geweest dat hij dit populairwetenschappelijke leefstijlboek heeft geschreven. Het zou goed zijn als het door jan en alleman gelezen wordt, maar het dient ook zeker als naslagwerk voor gezondheidsprofessionals. Wat dat betreft zijn de volgende twee aanbevelingen van gezondheidsprofessionals passend:

 

“Inspirerend boek, met humor geschreven, voor iedereen die meer wil weten over de verschillende aspecten van een gezonde leefstijl en meteen aan de slag wil om leefstijlveranderingen toe te passen. Zeer motiverend!” – Drs. Chris Otten – Huisarts en leefstijlprofessional

“Geweldig naslagwerk en een aanrader voor gezondheidsprofessionals.” – Jaco de Wolf – Fysiotherapeut, docent en ondernemer

 

Inhoud

In dit boek lees je over veel verschillende onderwerpen die met gezond leven te maken hebben. ‘Alledaags wonderlijk leven’ start met een kort hoofdstuk waarin auteur Jaap Wonders je aanspoort om aan de slag te gaan en hier introduceert hij de term ‘alledaags wonderlijk leven’. In het tweede hoofdstuk geeft hij uitleg over waarom hij dit boek geschreven heeft en waar hij zijn kennis vandaag gehaald heeft (namelijk uit een breed scala aan studies, ervaringen en wetenschappelijke literatuur). In dit hoofdstuk met als titel ‘Hollandse nuchterheid en Onhollandse positiviteit’ gaat het ook over positieve gezondheid en positieve psychologie en eigenlijk komt deze positieve benadering van het leven en gezondheid/psychologie in het hele boek terug. Hij benadrukt wel dat het leven ook mindere kanten kent en je “gelukkig ook ongelukkig mag zijn”.

In het derde hoofdstuk leer je om al in de ochtend ervoor te zorgen om vol energie en met een positieve blik de dag te starten. Jaap zet je in dit hoofdstuk aan het denken én aan het werk met diverse opdrachten en praktische tips waar je veel aan kunt hebben en die je ook kunt gebruiken om cliënten in de massagepraktijk te coachen.

In het vierde hoofdstuk neemt de auteur je mee in zijn ode aan de natuur en maakt daarbij steeds de koppeling naar hoe je de natuur kunt inzetten om een gezonde leefstijl na te streven en gelukkiger te worden. Ook in het vijfde hoofdstuk verrast hij de lezer (mij in ieder geval) met een boeiend en onderbouwd verhaal over hoe je het voor elkaar kunt krijgen om gezond 100+ te worden. Bijzonder hoogleraar Aukje Nauta (zelf auteur van het boek ‘Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht’ schrijft hier heel leuk over:

 

 

“Dit boek lezen – wat ik deels deed in een supergezond Terschellings duinpannetje, de auteur mag trots op me zijn – leidde tot een klein wondertje. Toen ik vervolgens over het strand liep, merkte ik dat ik er helemaal zen, mindful en gelukkig van was geworden. Als je net als ik sowieso al interesse hebt voor fysiek en mentaal welzijn, zal weliswaar niet alles wat je leest nieuw en verrassend voor je zijn, maar Jaap Wonders zet alles zo netjes, lekker leesbaar en wetenschappelijk onderbouwd op een rij, dat je daarna (weer) precies weet wat je te doen staat om lang, gelukkig en gezond te leven. Lees het daarom vooral in één ruk uit voor het optimale zen-gevoel, en gebruik het daarna als bijbeltje om, zodra een gezondheidsprobleem dreigt, weer even na te lezen wat je ook alweer kunt doen om lekker te slapen, of hoe je jezelf kunt motiveren om minstens een half uur, maar liever nog vier uur, per dag te bewegen.
Disclaimer: als je genoeg hebt van het leven, laat dit boek dan vooral links liggen, want anders wil je net als ik er alles aan doen om die 100+ te halen.” – Prof. dr. Aukje Nauta – Organisatiepsycholoog, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden vanwege opleidingsinstituut Sioo, auteur van ’Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht.’

De hoofdstukken die volgen kunnen niet ontbreken in een leefstijlboek en gaan over een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is soms een heet hangijzer met alle meningen die je erover hoort, al de boeken die erover geschreven zijn en de soms tegenstrijdige studies die in de media voorbijkomen. Jaap blijft hier nuchter onder en maakt het simpel: gezond eten kun je zien op je bord dat je dagelijks vult en daarvan dient in ieder geval de helft vol met groente te liggen. Ben je benieuwd naar wat er op de andere helft hoort te liggen? Sla dan hoofdstuk 6 open. In dit voedingshoofdstuk bespreekt hij de gezondheidseffecten van voeding van Hollandse bodem, maar ook de voordelen van de mediterrane en Aziatische keuken en hoe je dit kunt combineren. Vervolgens leert hij je op leuke manieren hoe je jouw voedingspatroon kunt personaliseren. Aan het eind van dit hoofdstuk heeft hij genoeg over eten geschreven en gaat het over vasten en geestelijke voeding, wat ook weer veel kan doen voor je gezondheid. Na het hoofdstuk over de effecten van meer bewegen dan de beweegrichtlijnen ons voorschrijven, kruipt Jaap in zijn rol als fysiotherapeut en legt hij je uit waarom krachttraining (en geestelijke kracht) en het verbeteren van je houding (letterlijk en figuurlijk) aparte hoofdstukken hebben gekregen en belangrijk zijn in je (gezonde) leven.

Het boek vervolgt met een hoofdstuk over het immuunsysteem, zelfgenezend vermogen en praktische tips om deze twee systemen te ‘boosten’, zoals met de koude methodes, verschillende drankjes en hormese (het gegeven dat je lichaam zich positief zal aanpassen als er milde stress plaatsvindt). De positieve benadering in dit populairwetenschappelijke leefstijlboek komt sterk terug in de hoofdstukken ‘Stress als bondgenoot’ en ‘Pijn als vriend’, twee hoofdstukken die ik zeer boeiend vond en waar ik veel van geleerd heb.

Het een-na-laatste deel gaat over slapen, de effecten van goed slapen en allerlei praktische tips waar je de hele dag rekening mee kunt houden om je slaap te bevorderen. Het is knap hoe Jaap zich weerhoudt van het schrijven over de negatieve gevolgen van een ongezonde leefstijl. Zo weten we dat slecht slapen vergaande gevolgen heeft voor je gezondheid en dezelfde vlieger gaat op voor weinig bewegen, ongezonde voeding, een negatieve mindset en ga zo maar door. Als je hierover wilt lezen, dan kun je beter een ander boek gaan lezen, want Jaap blijft bij zijn belofte om leefstijl van de positieve en gezonde kant te bekijken. Zo word jij als lezer gemotiveerd om leefstijlveranderingen door te voeren en Jaap geeft terecht aan dat dit niet allemaal in één keer kan. Door een of twee kleine dingen te veranderen, kun je in een positieve spiraal terechtkomen. De praktische tips en gezondheidschallenges die in het boek beschreven staan kunnen je daarbij helpen.

Afsluitend geeft Jaap aan wat zijn dromen zijn en daagt hij je als lezer uit om na te denken over het leven. De volgende pakkende quote van sportarts Michael van der Werve zegt genoeg over dit boek:

“Vol praktische tips om je gezondheid dagelijks de goede kant op te bewegen” – Drs. Michael van der Werve – Sportarts Alrijne Ziekenhuis

 

Leefstijlboek alledaags wonderlijk leven cover

 

Relevantie voor de massagepraktijk

Na het lezen van dit boek kriebelt het om je leefstijl in ieder geval op een aantal punten te verbeteren. Je raakt enthousiast om deze kennis over te brengen aan anderen en daar ligt deels de kracht van dit boek! Voor masseurs is het dus ook een perfect naslagwerk om te gebruiken in de praktijk. Schaf dit boek aan om aan leefstijlbevordering van de client maar ook van jezelf te werken.

Jaap schrijft ook over het nut van massages als manier om stress te managen en mindful te werken. Deze zin staat letterlijk in het boek: “Breng daarom een bezoek aan de masseur als je last hebt van stressgerelateerde klachten.”

Het is dan ook niet voor niks dat het boek ‘Alledaags wonderlijk leven’ prachtige aanbevelingen heeft gekregen van een sportarts, huisarts, psycholoog en fysiotherapeut. Wij van Masseurs Netwerk Nederland kunnen daar aan toevoegen:

Dit vlot geschreven leefstijlboek verdient een plek in elke massagepraktijk. Een boek waar masseurs met veel gemak en plezier uit kunnen lezen en leren en aan hun cliënten kunnen adviseren.”

Boekcategorie: pijn

Mijn beschermende brein

Auteurs: Kitty Rumping & Ramona van Bakkum
Jaar van publicatie: 2020
Aantal pagina’s: 72
Druk: 4e druk
Uitgever: eigen uitgave Rumping en Van Bakkum
ISBN: 9789090315836

Bestellen: klik hier

Boekrecensie masseurs netwerk nederland Mijn-beschermende-brein-pijneducatie-boekrecencie

Over de auteurs

Kitty Rumping is fysiotherapeut en werkt in het pijnteam van Heliomare waarbij ze ook kinderen behandeld die last hebben van chronische pijn. Ramona van Bakkum is pedagogisch medewerker en heeft een bedrijf waarin ze tekenles aan kinderen geeft. Kitty heeft het boek Mijn beschermende brein geschreven samen met Ramona die ook de illustraties maakte. Omdat er nog geen boeken waren voor kinderen over hoe pijn werkt hebben ze dit boek uitgegeven.
Het boek is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

Inhoud

Voor mensen met chronische pijn is pijneducatie een krachtige tool om de pijn beter te leren begrijpen, er oplossingen voor te zoeken en zodoende de pijn te doen verminderen. Er zijn een aantal boeken geschreven voor volwassenen maar een boek voor kinderen was er nog niet. Nog niet. Want met het boek ‘Mijn beschermende brein’ hebben Kitty Rumping en Ramona van Bakkum een prachtige bijdrage geleverd aan de zorg voor kinderen. Omdat een toch ingewikkeld verhaal over receptoren, hersengebieden en hormonen in ‘jip-en-janneketaal’ is opgeschreven kan het voor volwassen met pijn ook heel leerzaam en nuttig zijn.

Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden aanwezig is maar ook terugkerende pijn is een bekend probleem. Veel kinderen hebben last van chronische pijn, wel 7 op de 30 staat beschreven in het boek. Dit is voor kinderen die zich een klas vol kunnen inbeelden een flink aantal.

Heel leuk aan het boek is dat de hersengebieden en hormonen die betrokken zijn bij pijn een naam en persoonlijkheid hebben gekregen. Zo komt Hypofyse aan het woord, vertelt Hippocampus (die op een banaan lijkt) over zijn/haar functies en stelt Amygdala zich voor. De hormonen cortisol en adrenaline hebben pootjes en een gezichtje en spreken je ook toe in het boek. Het verhaal daarbij is dat je deze hersendelen en hormonen nodig hebt en als ze goed samenwerken dan gaat alles van een leien dakje.

Het hoofdstuk over hoe pijn werkt is met de plaatjes zeer verhelderend voor zowel kinderen als volwassenen. Het gaat erom dat signalen via zogenoemde opzichters (de receptoren) als veilig of onveilig beoordeeld worden. Is de situatie onveilig dan kan er pijn ontstaan. Grappig (en minder grappige) voorbeelden worden gegeven om het verhaal te verduidelijken.

Wat de rol is van de hersengebieden en hormonen wanneer pijn niet over gaat wordt in een van de hoofdstukken uitgelegd. De hormonen die voor een goed gevoel zorgen (oxytocine, serotonine en endorfine) zijn ook levendige karakters in het boek. In 3 tot 4 pagina’s wordt er vertelt wat je kan doen als pijn niet over gaat en er worden tips gegeven om minder stress te hebben. Want stress, zo staat in het boek beschreven, heeft een grote impact op pijn en de pijnervaring. Net zoals onveilige en negatieve gedachten dit hebben. In het boek kun je er achter komen wat er verandert in je lichaam bij stress en wat voorbeelden kunnen zijn van negatieve en onveilige gedachten.

Het boek eindigt met een sectie speciaal voor ouders (en voor nieuwsgierige en leergierige kinderen) waarin nogmaals het verhaal van pijn en het brein wordt toegelicht. Dit geeft nuttige achtergrondinformatie en extra kennis.

Het boek ‘MIJN beschermende BREIN’ leest makkelijk en is een praktisch boek voor zowel kinderen als volwassenen die aanhoudende of chronische pijn hebben. Een aanrader is ook het werkboek waarin je meer voorbeelden en tips kunt lezen en leert wat je er aan kan doen om controle over de pijn te krijgen.

Mijn-beschermende-brein-werkboek

Mijn beschermende brein werkboek

Het werkboek is een welkome toevoeging omdat kinderen (of volwassenen) hier echt aan de slag kunnen gaan met wat ze gelezen hebben. Door dingen op te schrijven, te tekenen en opdrachten te maken leer je pas echt goed. En het verhaal van pijn begrijpen waarbij je weet dat pijn een beschermingsmechanisme is en niet altijd door schade in je lichaam veroorzaakt wordt is een belangrijk wapen tegen chronische of steeds terugkerende pijn.
In het werkboek staan opdrachten waardoor je over jezelf gaat nadenken en jezelf leert kennen (wie ben ik, wat vind ik leuk aan mezelf, hier ben ik goed in, etc.) en leert hoe je in het leven staat. Er is ook aandacht voor gezond eten en slaap, twee punten die zeker een rol spelen bij chronische pijn. Meerdere bladzijden in het werkboek gaan over gevoelens en het uiten van gevoelens en dit wordt luchtig gemaakt door het op te schrijven of een stripverhaal van te tekenen. Ook als niet-kind leuk en leerzaam om te doen!
De hersengebieden en hormonen komen nogmaals aan het woord en vervolgens krijg je de opdracht op aan de slag te gaan met gedachten met als doel veilig gedachten creëren die de pijn doen laten afnemen. Met veel voorbeelden, tips en opdrachten kun je echt aan de slag met het werkboek.

Relevantie voor de massagepraktijk

Waarschijnlijk behandel jij als masseur of therapeut veel mensen met pijnklachten. Misschien behandel je ook wel kinderen en lijkt het je leuk om kinderen te masseren. Dan is dit boek een echte aanrader. Je leert zelf veel meer over pijn en wat er allemaal van invloed is op die pijn en je kunt dit gaan uitleggen aan je cliënten. Kinderen (vanaf 9 jaar) en volwassenen met chronische pijn of terugkerende pijn kun je aanraden om het boek te lezen en het werkboek zelf aan te schaffen. Er is ook een poster verkrijgbaar die je in je massagepraktijk op kunt hangen en die je kunt gebruiken om het verhaal met plaatjes nog beter uit te leggen. Door het pijnverhaal aan mensen te vertellen leer je zelf ook veel beter wat er gaande is. Nuttig voor iedereen die je behandelt vanwege pijnklachten.