Boekcategorie: Leefstijl

De gespierde mens

  • Auteurs: Steven van de Vijver en Martin Brester
  • Jaar van publicatie: 2021
  • Aantal pagina’s: 449
  • Druk: e-book
  • Uitgever: Uitgeverij Balans
  • ISBN: 978 94 638 2175 9
  • Bestellen: klik hier

De gespierde mens boekrecensie Masseurs Netwerk Nederland

Over de auteurs

Steven van de Vijver is huisarts in het OLVG en columnist geweest van Het Parool. Steven heeft ook de boeken Afrika is besmettelijk, Is dat normaal, dokter? en Vet arm geschreven. Martin Brester is journalist en schrijver van de boeken Oranje lukraak en Overleven op een catamaran.

Inhoud

Dit boek begint met een aantal mooie quotes:

’Een bijzonder vermakelijk en leerzaam boek, dat je veel plezier verschaft en je vanzelf in beweging brengt.’ – Erik Scherder’ ‘Dit boek laat zien hoe fantastisch onze spieren zijn.’ – Pieter van den Hoogenband’ ‘Een heerlijke reis door ons gespierde lichaam!’ – Jim Jansen, New Scientist/Het Parool’

Daarmee is de toon gezet en wordt duidelijk dat dit informatieve boek over onze spieren (“bijna de helft van ons lichaamsgewicht” en “zonder spieren geen leven”) in goede aarde valt. In het boek worden spieren vanuit diverse invalshoeken bekeken en geanalyseerd. Een mooie stelling daarin is de volgende. ‘Evolutionair gezien kun je echter stellen dat de mens één grote spier is die vanuit het brein via zenuwen, hormonen en andere manieren wordt aangestuurd om te overleven, en als het lukt te reproduceren’. Het boek begint het met een korte algemene uitleg over spieren om vervolgens via een boeiend verhaal de historie en evolutie van spieren uit te leggen. De hartspier krijgt een apart hoofdstuk toebedeeld vanwege de speciale functie en uitvoerige aandacht die er, onder andere in de medische wereld, naar ons hart uit gaat. In het volgende hoofdstuk krijgen de spieren die gebruikt worden bij seksuele activiteiten uitgebreid de aandacht. Er volgt een analyse van het lopen en hardlopen waarbij de spieren (en pezen) in de benen en voeten de grootste rol spelen, maar de buik- en rugspieren, armspieren en natuurlijk het hart ook van essentieel belang zijn. De spieren die we gebruiken bij zwemmen en de voordelen van zwemmen komen ook aan bod. Het derde hoofdstuk leert ons over diverse spierziekten, zoals dystrofie, atrofie en ALS.

Het boek leest als een vlotte reis en de volgende bestemming is de vechtsport en als snel volgt een verhaal over voetbal (als voorbeeld van andere bal- en teamsporten). De romp/core krijgt in dit verhaal extra aandacht omdat daar belangrijke spieren zitten die nodig zijn bij voetbal. Weet jij al welke vier lichaamsdelen het vaakst geblesseerd raken bij voetballers? En welke blessure komt vaker voor bij voetballende vrouwen en welke bij voetballende mannen?

Er volgt een verhaal over eiwitten en koolhydraten waar de meningen over zullen verschillen. Wat topsporters voor, tijdens én na wedstrijden eten en drinken en wat recreanten als sportvoeding zien (en innemen) is anders en dat komt dan ook uit de tekst naar voren. Verschillende voorbeelden worden gegeven die je aan het denken kunnen zetten als het gaat om de invloed van voeding op je spieren. Het voedingshoofdstuk eindigt sterkt met het advies om te luisteren naar je lichaam en wat je eet en drinkt af te stemmen op je eigen situatie.

Het boek springt met een onregelmatig ritme over naar de muziek- en danswereld en de problemen en uitdagingen die dansers en musici regelmatig ervaren.

Sporters gaan steeds sneller, hoger en worden sterker en soms gaat dit ten koste van gezond gedrag. De voorbeelden uit het boek gaan van een sporthart tot bigorexia en doping. Tot slot worden spieren in de ruimte bestudeerd en dus ook wat het effect van zwaartekracht en het ontbreken van zwaartekracht is op ons lichaam.

Dit e-book is een aanrader voor mensen die op een toegankelijke manier willen leren over de spieren in ons lichaam. Het boek staat vol met interessante feitjes en leuke passages. De sportende mens en alles wat daarbij komt kijken komt ook uitgebreid aan bod. Doordat het verhaal op een makkelijke manier verwoord is kan het door velen gelezen worden. Dat de schrijvers fervent sportliefhebbers zijn met een brede interesse in alles wat rondom sporten gebeurt is duidelijk geworden na het lezen van dit boek. Dit enthousiasme steekt aan om zelf ook weer te gaan bewegen en goed voor alle spieren te zorgen!

Relevantie voor de massagepraktijk

Masseurs werken constant met spieren. Alles weten over spieren in ons lichaam en wat deze spieren allemaal teweegbrengen is een must. Dit boek leest lekker weg en geeft je als masseurs vast en zeker nieuwe inzichten. Ben je geïnteresseerd in de bewegende en sportende mens dan haal je waarschijnlijk nog meer uit de inhoud van dit boek. Ook kun je met de informatie uit het boek leuke weetjes vertellen aan je cliënten en ze meer leren over de spieren die je onder handen neemt. Het boek is ook een aanrader voor cliënten die meer te weten willen komen over de spieren in hun lichaam en tot wat dat lichaam allemaal in staat is.

Boekcategorie: Leefstijl

Alledaags wonderlijk leven

Auteur: Jaap Wonders
Jaar van publicatie: 2022
Aantal pagina’s: 228
Druk: 1e druk
Uitgever: SMC Academy
ISBN: 9789090362311

Bestellen: klik hier

Over de auteur

Jaap Wonders is revalidatiewetenschapper, sportfysiotherapeut, manueel therapeut, leefstijltherapeut en docent en werkt bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten. In zijn werk als fysiotherapeut integreert hij leefstijl tijdens de behandelingen, want leefstijl kan een herstelbelemmerende of herstelbevorderende factor zijn bij vele klachten en aandoeningen. Naast zijn werk in de praktijk doceert Jaap over diverse onderwerpen binnen het sportmedische domein. Denk daarbij aan scholingen over vliegwieltraining, neuromusculair trainen, peesblessures en triggerpointmassage, maar ook aan scholingen met leefstijl als onderwerp. Leefstijl voor spieren was zijn eerste e-learning die hij voor de SMC Academy heeft opgenomen en later volgde er e-learnings over de relaties tussen leefstijl en artrose en leefstijl en sport. Voor The Health Fundament geeft hij de tweedaagse scholingen ‘Leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures’ en ‘Leefstijlinterventies bij chronische pijn’. Bij ViaPerspectief kun je de scholing ‘Voeding en pijn’ volgen, met Jaap Wonders als docent.

Jaap heeft een passie voor gezondheid en gezondheidsbevordering en dit is de reden geweest dat hij dit populairwetenschappelijke leefstijlboek heeft geschreven. Het zou goed zijn als het door jan en alleman gelezen wordt, maar het dient ook zeker als naslagwerk voor gezondheidsprofessionals. Wat dat betreft zijn de volgende twee aanbevelingen van gezondheidsprofessionals passend:

 

“Inspirerend boek, met humor geschreven, voor iedereen die meer wil weten over de verschillende aspecten van een gezonde leefstijl en meteen aan de slag wil om leefstijlveranderingen toe te passen. Zeer motiverend!” – Drs. Chris Otten – Huisarts en leefstijlprofessional

“Geweldig naslagwerk en een aanrader voor gezondheidsprofessionals.” – Jaco de Wolf – Fysiotherapeut, docent en ondernemer

 

Inhoud

In dit boek lees je over veel verschillende onderwerpen die met gezond leven te maken hebben. ‘Alledaags wonderlijk leven’ start met een kort hoofdstuk waarin auteur Jaap Wonders je aanspoort om aan de slag te gaan en hier introduceert hij de term ‘alledaags wonderlijk leven’. In het tweede hoofdstuk geeft hij uitleg over waarom hij dit boek geschreven heeft en waar hij zijn kennis vandaag gehaald heeft (namelijk uit een breed scala aan studies, ervaringen en wetenschappelijke literatuur). In dit hoofdstuk met als titel ‘Hollandse nuchterheid en Onhollandse positiviteit’ gaat het ook over positieve gezondheid en positieve psychologie en eigenlijk komt deze positieve benadering van het leven en gezondheid/psychologie in het hele boek terug. Hij benadrukt wel dat het leven ook mindere kanten kent en je “gelukkig ook ongelukkig mag zijn”.

In het derde hoofdstuk leer je om al in de ochtend ervoor te zorgen om vol energie en met een positieve blik de dag te starten. Jaap zet je in dit hoofdstuk aan het denken én aan het werk met diverse opdrachten en praktische tips waar je veel aan kunt hebben en die je ook kunt gebruiken om cliënten in de massagepraktijk te coachen.

In het vierde hoofdstuk neemt de auteur je mee in zijn ode aan de natuur en maakt daarbij steeds de koppeling naar hoe je de natuur kunt inzetten om een gezonde leefstijl na te streven en gelukkiger te worden. Ook in het vijfde hoofdstuk verrast hij de lezer (mij in ieder geval) met een boeiend en onderbouwd verhaal over hoe je het voor elkaar kunt krijgen om gezond 100+ te worden. Bijzonder hoogleraar Aukje Nauta (zelf auteur van het boek ‘Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht’ schrijft hier heel leuk over:

 

 

“Dit boek lezen – wat ik deels deed in een supergezond Terschellings duinpannetje, de auteur mag trots op me zijn – leidde tot een klein wondertje. Toen ik vervolgens over het strand liep, merkte ik dat ik er helemaal zen, mindful en gelukkig van was geworden. Als je net als ik sowieso al interesse hebt voor fysiek en mentaal welzijn, zal weliswaar niet alles wat je leest nieuw en verrassend voor je zijn, maar Jaap Wonders zet alles zo netjes, lekker leesbaar en wetenschappelijk onderbouwd op een rij, dat je daarna (weer) precies weet wat je te doen staat om lang, gelukkig en gezond te leven. Lees het daarom vooral in één ruk uit voor het optimale zen-gevoel, en gebruik het daarna als bijbeltje om, zodra een gezondheidsprobleem dreigt, weer even na te lezen wat je ook alweer kunt doen om lekker te slapen, of hoe je jezelf kunt motiveren om minstens een half uur, maar liever nog vier uur, per dag te bewegen.
Disclaimer: als je genoeg hebt van het leven, laat dit boek dan vooral links liggen, want anders wil je net als ik er alles aan doen om die 100+ te halen.” – Prof. dr. Aukje Nauta – Organisatiepsycholoog, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden vanwege opleidingsinstituut Sioo, auteur van ’Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht.’

De hoofdstukken die volgen kunnen niet ontbreken in een leefstijlboek en gaan over een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is soms een heet hangijzer met alle meningen die je erover hoort, al de boeken die erover geschreven zijn en de soms tegenstrijdige studies die in de media voorbijkomen. Jaap blijft hier nuchter onder en maakt het simpel: gezond eten kun je zien op je bord dat je dagelijks vult en daarvan dient in ieder geval de helft vol met groente te liggen. Ben je benieuwd naar wat er op de andere helft hoort te liggen? Sla dan hoofdstuk 6 open. In dit voedingshoofdstuk bespreekt hij de gezondheidseffecten van voeding van Hollandse bodem, maar ook de voordelen van de mediterrane en Aziatische keuken en hoe je dit kunt combineren. Vervolgens leert hij je op leuke manieren hoe je jouw voedingspatroon kunt personaliseren. Aan het eind van dit hoofdstuk heeft hij genoeg over eten geschreven en gaat het over vasten en geestelijke voeding, wat ook weer veel kan doen voor je gezondheid. Na het hoofdstuk over de effecten van meer bewegen dan de beweegrichtlijnen ons voorschrijven, kruipt Jaap in zijn rol als fysiotherapeut en legt hij je uit waarom krachttraining (en geestelijke kracht) en het verbeteren van je houding (letterlijk en figuurlijk) aparte hoofdstukken hebben gekregen en belangrijk zijn in je (gezonde) leven.

Het boek vervolgt met een hoofdstuk over het immuunsysteem, zelfgenezend vermogen en praktische tips om deze twee systemen te ‘boosten’, zoals met de koude methodes, verschillende drankjes en hormese (het gegeven dat je lichaam zich positief zal aanpassen als er milde stress plaatsvindt). De positieve benadering in dit populairwetenschappelijke leefstijlboek komt sterk terug in de hoofdstukken ‘Stress als bondgenoot’ en ‘Pijn als vriend’, twee hoofdstukken die ik zeer boeiend vond en waar ik veel van geleerd heb.

Het een-na-laatste deel gaat over slapen, de effecten van goed slapen en allerlei praktische tips waar je de hele dag rekening mee kunt houden om je slaap te bevorderen. Het is knap hoe Jaap zich weerhoudt van het schrijven over de negatieve gevolgen van een ongezonde leefstijl. Zo weten we dat slecht slapen vergaande gevolgen heeft voor je gezondheid en dezelfde vlieger gaat op voor weinig bewegen, ongezonde voeding, een negatieve mindset en ga zo maar door. Als je hierover wilt lezen, dan kun je beter een ander boek gaan lezen, want Jaap blijft bij zijn belofte om leefstijl van de positieve en gezonde kant te bekijken. Zo word jij als lezer gemotiveerd om leefstijlveranderingen door te voeren en Jaap geeft terecht aan dat dit niet allemaal in één keer kan. Door een of twee kleine dingen te veranderen, kun je in een positieve spiraal terechtkomen. De praktische tips en gezondheidschallenges die in het boek beschreven staan kunnen je daarbij helpen.

Afsluitend geeft Jaap aan wat zijn dromen zijn en daagt hij je als lezer uit om na te denken over het leven. De volgende pakkende quote van sportarts Michael van der Werve zegt genoeg over dit boek:

“Vol praktische tips om je gezondheid dagelijks de goede kant op te bewegen” – Drs. Michael van der Werve – Sportarts Alrijne Ziekenhuis

 

Leefstijlboek alledaags wonderlijk leven cover

 

Relevantie voor de massagepraktijk

Na het lezen van dit boek kriebelt het om je leefstijl in ieder geval op een aantal punten te verbeteren. Je raakt enthousiast om deze kennis over te brengen aan anderen en daar ligt deels de kracht van dit boek! Voor masseurs is het dus ook een perfect naslagwerk om te gebruiken in de praktijk. Schaf dit boek aan om aan leefstijlbevordering van de client maar ook van jezelf te werken.

Jaap schrijft ook over het nut van massages als manier om stress te managen en mindful te werken. Deze zin staat letterlijk in het boek: “Breng daarom een bezoek aan de masseur als je last hebt van stressgerelateerde klachten.”

Het is dan ook niet voor niks dat het boek ‘Alledaags wonderlijk leven’ prachtige aanbevelingen heeft gekregen van een sportarts, huisarts, psycholoog en fysiotherapeut. Wij van Masseurs Netwerk Nederland kunnen daar aan toevoegen:

Dit vlot geschreven leefstijlboek verdient een plek in elke massagepraktijk. Een boek waar masseurs met veel gemak en plezier uit kunnen lezen en leren en aan hun cliënten kunnen adviseren.”