Boekcategorie: behandelmethoden

Alledaags wonderlijk leven

Auteur: Jaap Wonders
Jaar van publicatie: 2022
Aantal pagina’s: 228
Druk: 1e druk
Uitgever: SMC Academy
ISBN: 9789090362311

Bestellen: klik hier

Over de auteur

Jaap Wonders is revalidatiewetenschapper, sportfysiotherapeut, manueel therapeut, leefstijltherapeut en docent en werkt bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten. In zijn werk als fysiotherapeut integreert hij leefstijl tijdens de behandelingen, want leefstijl kan een herstelbelemmerende of herstelbevorderende factor zijn bij vele klachten en aandoeningen. Naast zijn werk in de praktijk doceert Jaap over diverse onderwerpen binnen het sportmedische domein. Denk daarbij aan scholingen over vliegwieltraining, neuromusculair trainen, peesblessures en triggerpointmassage, maar ook aan scholingen met leefstijl als onderwerp. Leefstijl voor spieren was zijn eerste e-learning die hij voor de SMC Academy heeft opgenomen en later volgde er e-learnings over de relaties tussen leefstijl en artrose en leefstijl en sport. Voor The Health Fundament geeft hij de tweedaagse scholingen ‘Leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures’ en ‘Leefstijlinterventies bij chronische pijn’. Bij ViaPerspectief kun je de scholing ‘Voeding en pijn’ volgen, met Jaap Wonders als docent.

Jaap heeft een passie voor gezondheid en gezondheidsbevordering en dit is de reden geweest dat hij dit populairwetenschappelijke leefstijlboek heeft geschreven. Het zou goed zijn als het door jan en alleman gelezen wordt, maar het dient ook zeker als naslagwerk voor gezondheidsprofessionals. Wat dat betreft zijn de volgende twee aanbevelingen van gezondheidsprofessionals passend:

 

“Inspirerend boek, met humor geschreven, voor iedereen die meer wil weten over de verschillende aspecten van een gezonde leefstijl en meteen aan de slag wil om leefstijlveranderingen toe te passen. Zeer motiverend!” – Drs. Chris Otten – Huisarts en leefstijlprofessional

“Geweldig naslagwerk en een aanrader voor gezondheidsprofessionals.” – Jaco de Wolf – Fysiotherapeut, docent en ondernemer

 

Inhoud

In dit boek lees je over veel verschillende onderwerpen die met gezond leven te maken hebben. ‘Alledaags wonderlijk leven’ start met een kort hoofdstuk waarin auteur Jaap Wonders je aanspoort om aan de slag te gaan en hier introduceert hij de term ‘alledaags wonderlijk leven’. In het tweede hoofdstuk geeft hij uitleg over waarom hij dit boek geschreven heeft en waar hij zijn kennis vandaag gehaald heeft (namelijk uit een breed scala aan studies, ervaringen en wetenschappelijke literatuur). In dit hoofdstuk met als titel ‘Hollandse nuchterheid en Onhollandse positiviteit’ gaat het ook over positieve gezondheid en positieve psychologie en eigenlijk komt deze positieve benadering van het leven en gezondheid/psychologie in het hele boek terug. Hij benadrukt wel dat het leven ook mindere kanten kent en je “gelukkig ook ongelukkig mag zijn”.

In het derde hoofdstuk leer je om al in de ochtend ervoor te zorgen om vol energie en met een positieve blik de dag te starten. Jaap zet je in dit hoofdstuk aan het denken én aan het werk met diverse opdrachten en praktische tips waar je veel aan kunt hebben en die je ook kunt gebruiken om cliënten in de massagepraktijk te coachen.

In het vierde hoofdstuk neemt de auteur je mee in zijn ode aan de natuur en maakt daarbij steeds de koppeling naar hoe je de natuur kunt inzetten om een gezonde leefstijl na te streven en gelukkiger te worden. Ook in het vijfde hoofdstuk verrast hij de lezer (mij in ieder geval) met een boeiend en onderbouwd verhaal over hoe je het voor elkaar kunt krijgen om gezond 100+ te worden. Bijzonder hoogleraar Aukje Nauta (zelf auteur van het boek ‘Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht’ schrijft hier heel leuk over:

 

 

“Dit boek lezen – wat ik deels deed in een supergezond Terschellings duinpannetje, de auteur mag trots op me zijn – leidde tot een klein wondertje. Toen ik vervolgens over het strand liep, merkte ik dat ik er helemaal zen, mindful en gelukkig van was geworden. Als je net als ik sowieso al interesse hebt voor fysiek en mentaal welzijn, zal weliswaar niet alles wat je leest nieuw en verrassend voor je zijn, maar Jaap Wonders zet alles zo netjes, lekker leesbaar en wetenschappelijk onderbouwd op een rij, dat je daarna (weer) precies weet wat je te doen staat om lang, gelukkig en gezond te leven. Lees het daarom vooral in één ruk uit voor het optimale zen-gevoel, en gebruik het daarna als bijbeltje om, zodra een gezondheidsprobleem dreigt, weer even na te lezen wat je ook alweer kunt doen om lekker te slapen, of hoe je jezelf kunt motiveren om minstens een half uur, maar liever nog vier uur, per dag te bewegen.
Disclaimer: als je genoeg hebt van het leven, laat dit boek dan vooral links liggen, want anders wil je net als ik er alles aan doen om die 100+ te halen.” – Prof. dr. Aukje Nauta – Organisatiepsycholoog, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden vanwege opleidingsinstituut Sioo, auteur van ’Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht.’

De hoofdstukken die volgen kunnen niet ontbreken in een leefstijlboek en gaan over een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is soms een heet hangijzer met alle meningen die je erover hoort, al de boeken die erover geschreven zijn en de soms tegenstrijdige studies die in de media voorbijkomen. Jaap blijft hier nuchter onder en maakt het simpel: gezond eten kun je zien op je bord dat je dagelijks vult en daarvan dient in ieder geval de helft vol met groente te liggen. Ben je benieuwd naar wat er op de andere helft hoort te liggen? Sla dan hoofdstuk 6 open. In dit voedingshoofdstuk bespreekt hij de gezondheidseffecten van voeding van Hollandse bodem, maar ook de voordelen van de mediterrane en Aziatische keuken en hoe je dit kunt combineren. Vervolgens leert hij je op leuke manieren hoe je jouw voedingspatroon kunt personaliseren. Aan het eind van dit hoofdstuk heeft hij genoeg over eten geschreven en gaat het over vasten en geestelijke voeding, wat ook weer veel kan doen voor je gezondheid. Na het hoofdstuk over de effecten van meer bewegen dan de beweegrichtlijnen ons voorschrijven, kruipt Jaap in zijn rol als fysiotherapeut en legt hij je uit waarom krachttraining (en geestelijke kracht) en het verbeteren van je houding (letterlijk en figuurlijk) aparte hoofdstukken hebben gekregen en belangrijk zijn in je (gezonde) leven.

Het boek vervolgt met een hoofdstuk over het immuunsysteem, zelfgenezend vermogen en praktische tips om deze twee systemen te ‘boosten’, zoals met de koude methodes, verschillende drankjes en hormese (het gegeven dat je lichaam zich positief zal aanpassen als er milde stress plaatsvindt). De positieve benadering in dit populairwetenschappelijke leefstijlboek komt sterk terug in de hoofdstukken ‘Stress als bondgenoot’ en ‘Pijn als vriend’, twee hoofdstukken die ik zeer boeiend vond en waar ik veel van geleerd heb.

Het een-na-laatste deel gaat over slapen, de effecten van goed slapen en allerlei praktische tips waar je de hele dag rekening mee kunt houden om je slaap te bevorderen. Het is knap hoe Jaap zich weerhoudt van het schrijven over de negatieve gevolgen van een ongezonde leefstijl. Zo weten we dat slecht slapen vergaande gevolgen heeft voor je gezondheid en dezelfde vlieger gaat op voor weinig bewegen, ongezonde voeding, een negatieve mindset en ga zo maar door. Als je hierover wilt lezen, dan kun je beter een ander boek gaan lezen, want Jaap blijft bij zijn belofte om leefstijl van de positieve en gezonde kant te bekijken. Zo word jij als lezer gemotiveerd om leefstijlveranderingen door te voeren en Jaap geeft terecht aan dat dit niet allemaal in één keer kan. Door een of twee kleine dingen te veranderen, kun je in een positieve spiraal terechtkomen. De praktische tips en gezondheidschallenges die in het boek beschreven staan kunnen je daarbij helpen.

Afsluitend geeft Jaap aan wat zijn dromen zijn en daagt hij je als lezer uit om na te denken over het leven. De volgende pakkende quote van sportarts Michael van der Werve zegt genoeg over dit boek:

“Vol praktische tips om je gezondheid dagelijks de goede kant op te bewegen” – Drs. Michael van der Werve – Sportarts Alrijne Ziekenhuis

 

Leefstijlboek alledaags wonderlijk leven cover

 

Relevantie voor de massagepraktijk

Na het lezen van dit boek kriebelt het om je leefstijl in ieder geval op een aantal punten te verbeteren. Je raakt enthousiast om deze kennis over te brengen aan anderen en daar ligt deels de kracht van dit boek! Voor masseurs is het dus ook een perfect naslagwerk om te gebruiken in de praktijk. Schaf dit boek aan om aan leefstijlbevordering van de client maar ook van jezelf te werken.

Jaap schrijft ook over het nut van massages als manier om stress te managen en mindful te werken. Deze zin staat letterlijk in het boek: “Breng daarom een bezoek aan de masseur als je last hebt van stressgerelateerde klachten.”

Het is dan ook niet voor niks dat het boek ‘Alledaags wonderlijk leven’ prachtige aanbevelingen heeft gekregen van een sportarts, huisarts, psycholoog en fysiotherapeut. Wij van Masseurs Netwerk Nederland kunnen daar aan toevoegen:

Dit vlot geschreven leefstijlboek verdient een plek in elke massagepraktijk. Een boek waar masseurs met veel gemak en plezier uit kunnen lezen en leren en aan hun cliënten kunnen adviseren.”

Boekcategorie: behandelmethoden

Adem en beweging

Auteur: Diet Sijmons en Marielle Groenendijk
Jaar van publicatie: 2021
Aantal pagina’s: 215 (incl. begrippenlijst, afbeeldingen, links naar video’s voor ademoefeningen en een literatuurlijst)
Druk: 1e druk.
Uitgever: Adembewust
ISBN: 978-94-93226-57-9

Bestellen: klik hier

 

Over de auteurs

Diet Sijmons is al meer dan 50 jaar bezig met “adem” als muzikant, zangeres en dirigent. Ze kwam in aanra-king met het werk van Ilse Middendorf en volgde de opleiding tot adempedagoog in Duitsland. Sinds 2008 begeleidt ze als adempedagoog mensen met vragen omtrent ademen. Daarnaast geeft ze trainingen en workshops in het bijzonder aan professionals die “adem” als aspect in hun beroepsmatig handelen willen integreren.
Mariëlle Groenendijk was journalist en coach en werd 10 jaar geleden gegrepen door het ademgerichte lichaamswerk toen ze cliënt werd bij Diet Sijmons. Zij volgde jaren intensieve scholing en geeft als ademdocent onder andere les aan hogeschool-studenten. Ook behandelt zij bewoners van een verzorgingshuis.

Inhoud

Het boek is echt bedoeld als werkboek zoals de titel al aangeeft: een werkboek op weg naar een levendig lijf, innerlijk evenwicht en een vrije adem. Het is ontstaan vanuit de gedachte dat alle aanwezige kennis in de loop der jaren verzameld zou moeten worden opgeschreven, mede ook op verzoek van alle klanten van Diet uit haar praktijk.

De basis van het boek ligt grotendeels bij het werk van Ilse Middendorf: “de ervaarbare adem”. Zij heeft boeken geschreven, over de hele wereld lezingen en workshops gegeven en een opleidingsinstituut opge-richt (“Institut für den Erfahrbare Atem”.) Belangrijke “adempioniers” in de twintigste eeuw waren onder meer de Nederlandse zanger Cornelis Veening en de Duitse Irmela Halstenbach. Zij zagen toen al het belang van de adem voor ziektepreventie, het aanspreken van het zelfgenezend vermogen en het algeheel welbevinden.
Ilse Middendorf is van de adempioniers de meest bekende geworden. Een uitspraak van haar die wellicht aangeeft hoe zij adem ziet is de volgende:
“Het lichaam – een reservoir – en voorwerp waarmee ik naar welgevallen kan omgaan? Mijn lichaam is geest en ziel en de adem is zijn taal”.

In het boek gaat het om de innerlijke adem, in het boek gedefinieerd als “de kwaliteit van de inwendige adem die het mogeljk maakt contact te maken met het bewuste en het onderbewuste”.
Om dit begrip wat praktischer te maken wordt het in het boek uitgewerkt in een aantal thema’s, zoals o.a.: ademen met je hele lijf, adem is beweging, ademwetmatigheden, anatomische grondslagen en praktische toepassingen (zoals hoe adem kan helpen bij emotioneel belastende omstandigheden).
In een apart hoofdstuk geven de auteurs aan hoe je het boek het beste kan gebruiken. De oefeningen vor-men de basis en daaromheen lees je van alles over de achtergrond van de oefeningen en de gedachten van de grondleggers. Ze adviseren de oefeningen uit te voeren vanuit de gedachte “geinspireerd oefenen” in een rustige ruimte waar je vrij en zonder afleiding kunt bewegen.

Het boek is geen kookboek in de zin dat je een bepaald recept moet volgen. Je kunt de oefeningen in een willekeurige volgorde uitvoeren en die oefeningen uitkiezen waar jij je goed bij voelt. Na het oefenen advise-ren de auteurs, in lijn met Cornelis Veening, even de tijd te nemen om je indrukken te verzamelen. Hiervoor gebruik je de “koetsiershouding”. Veening noemt dit mijmeren: “en de mens die mijmert is heimelijk iets te weten gekomen”.

In het boek vind je meer dan 110 oefeningen. Je proeft de gedrevenheid van de auteurs om velen kennis te laten maken met de oefeningen en de achterliggende theorie vanuit hun ervaring van waarde in de praktijk van hun coaching en lesgeven. Ook qua uitvoering een mooi boek, wat met zorg, aandacht en oog voor detail is gemaakt.
Niet een boek dat je zo even uitleest, wel een boek om jarenlang te gebruiken!

Relevantie voor de massagepraktijk

De laatste jaren is de aandacht voor ademen en adem groter geworden. Niet alleen als belangrijke factor bij ontspanning, maar ook bij het verminderen van stress en verbetering van je immuunsysteem. De Corona situatie speelt hierbij natuurlijk ook mee. Bij yoga, meditatie en mindfulness speelt aandacht voor adem en ademhaling ook een belangrijke rol.
In de massagepraktijk zijn we altijd bezig met de hele mens en met de balans tussen belasting en belast-baarheid. Hierbij speelt adviseren en het meegeven van oefeningen een belangrijke ondersteunende rol voor jouw cliënt.
Dit boek kan in eerste instantie een bijdrage zijn aan hoe je als masseur zelf ademt: als de behandelaar op zijn adem masseert, komt de behandeling beter aan bij de cliënt en belast hij zichzelf minder. Zelf de oefe-ningen beleven en doorleven kan er ook toe leiden dat je de opgedane kennis en ervaring kunt verwerken in je advisering aan cliënten.

Boekcategorie: behandelmethoden

The therapy of stories

The Therapy of stories

Auteur: Ross Emmett ( in samenwerking met Lynda Mullamphy en Sonia Anear)
Jaar van publicatie: 2016. Engelstalig. Aantal pagina’s: 51. Druk: 1e druk. Uitgever: Ross Emmett, Australië.

Over de auteur

Ross Emmett, de grondlegger van EMMETT Techniek, is in 1945 in Australië geboren. Tegenwoordig werkt en woont hij in Townsville, Queensland, aan de noordoostkust van Australië. Sinds 1981 werkt hij in de klinische praktijk, waar hij meer dan 100 cliënten per week behandelt. Ross geeft wereldwijd presentaties, workshops en opleidingen over de EMMETT Techniek. In 2007 bracht Ross zijn methode naar Engeland, en van daaruit naar Europa en andere landen. Sinds 2010 worden er ook in Nederland opleidingen gegeven.

Inhoud

Een heel ander boek dan wat je normaal zou verwachten als je een boek leest over een bepaalde behandelmethode. Geen technische beschrijving, geen al dan niet wetenschappelijke onderbouwing, maar een serie van inspirerende verhalen.

Ross Emmett deelt met ons zijn ervaring uit zijn 35 jarige klinische praktijk in de vorm van 22 korte verhalen. De verhalen gaan bijvoorbeeld over aanraken, de waarde van tijd, alles is mogelijk, het reframen van gedachten bij je klanten, angst versus ontwikkeling, zorgen zonder oordeel, etc.

Zijn benadering is zeer interessant. In zijn verhaal over de “waarde van tijd” geeft hij bijvoorbeeld aan dat een behandeling niet langer hoeft te duren dan nodig is. Tijd is waardevol en niet vervangbaar. Als het resultaat in een kortdurende behandeling is bereikt, heeft het geen zin om de behandeling, ook al zou de cliënt dat misschien willen, langer te laten duren.

In een ander verhaal “zorgen zonder oordeel” geeft Ross aan dat een van de allerbelangrijkste kwaliteiten van een therapeut is het vermogen om te zorgen voor zijn cliënten zonder te oordelen. Hij adviseert voorzichtig te zijn met het geven van advies dat tegengesteld is aan wat de klant ziet als de waarheid, ook al is dat misschien objectief gezien niet het geval. Door goede communicatie kan je je cliënt bijstaan en blijf je in gesprek.

De auteur kiest de vorm van verhalen vertellen in zijn boek, omdat hij bij het lesgeven aan zijn studenten veel gebruik maakt van “story telling”. Uitgangspunt hierbij is dat hij zijn klanten de mogelijkheid wil bieden het heft zelf in handen te nemen in hun leven, zich hierdoor zelf sterker te maken en zo verandering, zowel mentaal als fysiek, mogelijk te maken.

Als lezer daagt hij je uit om het boekje met deze “mindset” te lezen en te gebruiken voor jezelf.

Links

www.emmett-technique-hq.com