Agenda-categorie: Scholing

Cursus Dynamic Tapen

Inleiding

De dynamic tape beperkt niet in de functie maar levert wel een bijdrage aan de beweegketen.
Door zijn hoge elasticiteit functioneert de dynamic tape als een soort 2e spier.
Het is dus geen kinesiotape of een klassieke tape maar een nieuw product met unieke eigenschappen die een bijdrage kan leveren in de revalidatie en op het sportveld.
Dynamic tape is de nieuwe generatie tape voor therapie en (professionele) sport.

Dynamic tape is een totaal andere tape dan kinesiotape en met een ander doel ontworpen. Het is een zeer elastische tape zonder rigide eindpunt en rekbaar in 4 richtingen. De tape is gemaakt van nylon / lycra. Als primair doel heeft de toepassing van de tape de absorptie van kinetische energie, het controleren en assisteren van bewegingen. Door zijn hoge elasticiteit functioneert het als het ware als een soort “2e spier”.

Dit is dus geen cursus kinesiotaping, medical taping, medisch tapen, elastisch tapen of therapeutisch tapen, maar een cursus geheel gericht op de unieke mogelijkheden van deze nieuwe tape.

Vakken

 • Inleiding: ontstaan dynamic tape / internationale organisatie
 • Dynamic tape versus kinesio tape: materiaaleigenschappen, werkingsmechanisme, effect, toepassingsgebieden
 • Praktijk: richtlijnen applicaties
 • Praktijk: bovenarm offload, m. trapezius offload, indirecte methode m. deltoideus en m. trapezius
 • Praktijk: indirecte technieken tennisarm, anterieure instabiliteit schouder, subluxatie patella, doorzakken voetgewelf

Instroom

Gediplomeerd Sportmasseur, Sportzorgmasseur, massagetherapeut, sporttherapeut, shiatsutherapeuten. Daarnaast kunnen (studenten) fysiotherapie en oefentherapie (tenminste 2e jaars studenten) aan deze cursus deelnemen.

Studiebelasting

De cursus duurt 1 dag en heeft een totale studiebelasting van 7 contacturen.

Leermiddelen

U ontvangt een studiewijzer. Na de cursus krijgt u toegang tot een website met specifieke video’s over dynamic taping.

Doelstelling

 • Leren kennen van de specifieke materiaaleigenschappen van de biomechanical / dynamic tape
 • Benoemen en begrijpen van de werkingsmechanismen en de effecten van biomechanical / dynamic taping
 • Herkennen van specifieke toepassingen voor biomechanical / dynamic taping
 • Veilig, effectief en efficiënt kunnen toepassen van basis applicaties van biomechanical / dynamic taping
 • Kunnen bedenken van eigen applicaties op basis van onderzoek en deze veilig, effectief  en efficiënt kunnen toepassen
 • Kunnen onderzoeken wat de bijdrage is van de biomechanical / dynamic tape applicatie aan de beweegketen

Docent

De cursus dynamic taping wordt gegeven door Nanda van der Linden, speciaal opgeleid door Ryan Kendrick (Australische sportfysiotherapeut) om deze cursus te geven.

Nanda is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Ze heeft een eigen fysiotherapiepraktijk en is docent fysiotherapie aan de Hogeschool Fysiotherapie Amsterdam (HVA) en bewegingswetenschapper.

Ze is gespecialiseerd in hartrevalidatie / dry needling en in het bijzonder geinteresseerd in beweegprogramma’s en (de behandeling van) myofasciale klachten. Daarnaast is zij binnen de HvA werkzaam in Polifysiek, een multidisciplinair behandelcentrum en buitenpoli van het AMC.

Accreditatie

geaccrediteerd voor register sportmasseur en sportzorgmasseur, 6 accreditatiepunten

Agenda-categorie: Scholing

Opleiding Sportmassage

De vraag naar opgeleide sportmasseurs groeit enorm, sportmassage is namelijk niet meer weg te denken uit de sportwereld. Als sportmasseur kan je een eigen praktijk beginnen, daarnaast is het volgen van deze opleiding een aanvulling op de kennis en het dienstenpakket van fysiotherapeuten. Het preventief behandelen en daarmee voorkomen van blessures is in opkomst. Door het volgen van deze opleiding speel jij als beginnend of volwaardig therapeut helemaal in op de laatste trends. Als je slaagt behaal je het diploma Sportmassage.

Agenda-categorie: Scholing

Opleiding Soft Tissue Therapie

Soft tissue therapie is de manipulatie van de zachte weefsels van het lichaam. Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit zachte weefsels. Bij bewegingsklachten zorgt het manipuleren van deze weefsels voor verbetering in bewegen, het verminderen van pijn en het bevorderen van herstel. De therapie is ontwikkeld in Engeland en daar is de vraag de laatste jaren enorm toegenomen. Door het volgen van deze opleiding ben jij als sportmasseur in staat veelvoorkomende klachten preventief en curatief te behandelen.

Binnen de opleiding Soft Tissue Therapie staat de fascia centraal. Je leert technieken en denkwijze waardoor je klachten van menig cliënt kan verhelpen. Aan de orde komt o.a.:

 • Meer dan 40 verschillende spiertesten.
 • Athrogene testen
 • De psoas – diafragma connectie
 • Het releasen van fascia, zenuwen en spieren.
 • Technieken om het herstel maximaal te bevorderen.
 • Herkennen en behandelen van de myofasciale lijnen.
 • Fasciale stretch technieken
 • Fascial fitness
 • Optimum Core Testing
 • Post neuromusculaire facilitatie technieken
 • Muscle Energy Technics
 • Myofasciale triggerpoint technieken
 • Release in Motion
 • Pelvis alingment technics
 • Veel aandacht voor de praktische vaardigheden
 • Nieuwe anatomie
 • Neuromusculaire aansturing
 • Voedingsstoffen om het lichaam in het optimum te laten functioneren.

Agenda-categorie: Scholing

Fascia Release module 1 – Opleiding Triggerpointcoach

Fascia therapie is als vakgebied sterk in opkomst. Steeds meer therapeuten zien de kracht van fascia therapie in de behandeling van hun cliënten. En dat is niet gek. Fascia release therapie is een zeer effectieve techniek bij acute en chronische pijn of bij stijfheid. Een integrale manier van werken waarmee je strategisch naar oplossingen zoekt in plaats van symptomen managet. Ben je therapeut of masseur en wil je jezelf bekwamen in fascia release therapie? Onze opleiding Fascia Therapie biedt je een modulair opgebouwde training met een prettige balans tussen theorie en praktijk. De opleiding bestaat uit 3 modules van 2 dagen en diverse specialisaties en leidt je op tot Fascia Release Practitioner.

Fascia of Fascie is een fascinerend vlies tussen of om spiervezels, spieren, botten en organen. Een driedimensioneel netwerk door het hele menselijk lichaam heen. Fascia houdt structuren bij elkaar, scheidt organen van andere lichaamsstructuren, breidt het tractieveld van een bepaalde spier uit en ondersteunt het lichaam. Bij pijnklachten speelt fascia ook een belangrijke rol. Als de fascia wordt belemmerd beïnvloedt dit niet alleen spieren en gewrichten, maar beperkt het ook de zenuwcapaciteit, orgaanfunctie en het algemene welzijn. Jarenlang zijn de fascie onderschat. Nu buigen vooraanstaande wetenschappers zich wereldwijd over de functie en de rol van dit bindweefsel. Fascia is een stukje bindweefsel met een eigen karakter dat we samen met de spieren behandelen, myo-fasciaal dus.

Agenda-categorie: Scholing

Triggerpoint module 1 – Opleiding Triggerpointcoach

In Triggerpoint module 1 leer je myofasciale triggerpoints herkennen en behandelen. Wereldwijd worden myofasciale structuren wetenschappelijk onderzocht en samen met onze visie op triggerpoint therapie combineren we de nieuwste inzichten in het vak.

Zo krijg je meer inzicht in myofasciale structuren, de anatomie en de biomechanica Hiermee verbreed je jouw visie als masseur. Jouw begrip voor de werking van de verschillende systemen in het lichaam neemt toe. Ook verdiep je je in hoe deze systemen samenwerken of elkaar juist belemmeren. Je leert grondig analyseren en klinisch redeneren. Dit helpt jou om sneller tot een goed resultaat te komen. Door jouw kennis te vergroten behandel je jouw cliënten effectiever en zul je merken dat jij je persoonlijk ontwikkelt.

Er is nog te veel onnodige pijn omdat mensen, ook professionals, te weinig weten over de uitstralende pijn (referred pain) die myofasciale triggerpoints kan veroorzaken waardoor de diagnose onvolledig is. Met deze 2-daagse training breng je daar verandering in.

Agenda-categorie: Scholing

Opleiding Voetreflexmassage

Inleiding

Voetreflexmassage / voetreflextherapie is een reflex behandelmethode die de gesteldheid van de inwendige organen en weefsels beïnvloedt en zo het algemene welzijn bevordert. Het principe van deze methode is dat elk orgaan of weefsel projectievelden (reflexgebieden) heeft op bepaalde delen van het lichaam.
Deze velden kunnen we bewerken met verschillende technieken om zodoende blokkades in desbetreffende organen op te heffen. Als er zich in het lichaam een stoornis voordoet, kan dit voor blokkades zorgen. Deze blokkades worden door Voetreflextherapie opgespoord en behandeld. Voetreflexmassage is zeer doeltreffend bij buik en maagklachten, stress, verstoringen in de hormoonhuishouding etc.

Inhoud

De opleiding Voetreflexmassage is systematisch van opzet. De opleiding bestaat uit 9 avonden van 3 uur.
In het eerste 6 lessen, die om de 2 weken worden gegeven, leert u de specifieke punten op de juiste manier te behandelen en traceren op de voeten zodat u op een veilige en verantwoorde manier de massage kunt toepassen. De techniek van de voetreflexmassage is in 6 filmpjes ook thuis online te bekijken.
Tijdens de lessen gaan we in op de fysiologie van het lichaam en reflexgebieden op het gezicht. Er is veel praktische oefening om de ervaring te verhogen en de massage te perfectioneren. Ook wordt er tijdens de lessen aandacht besteed aan handreflexen, contra indicaties, de eigen praktijk, klachtgericht masseren en psychische stoornissen.

Vanaf les 7 zijn de lessen om de 3 weken. In de tussenliggende weken gaat u thuis een cliënt masseren die u een aantal weken achter elkaar behandelt en waarbij u de reacties van de cliënt en uw bevindingen noteert in een dossier. Zo krijgt u ervaring in het meerdere keren behandelen van een cliënt en het ondervinden van de reacties van de behandeling. In de tussenliggende lessen kunt u deze behandeling oefenen en uw ervaring met de docent en uw medecursisten delen.

De lesonderwerpen bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Theorie en Praktijk massage
 • Fysiologie
 • Handreflexen
 • Contra indicaties
 • Kruisreflexen
 • Tenen lezen
 • Psychische stoornissen
 • Gezichtsreflexen

Agenda-categorie: Scholing

Cursus Specialisatie massagetechnieken

In de cursus leer je veel verschillende nieuwe en speciale geavanceerde massagetechnieken. Bovendien leren we je nog extra rekkings- en mobilisatietechnieken, die je als sportmasseur, sportzorgmasseur en wellnessmasseur direct kunt toepassen bij je klanten in de praktijk. Zo kan je jouw klanten een nog betere massagebehandeling geven.
Het grootste deel van de cursus bestaat uit praktijk massage. We introduceren diverse aanvullende specifieke massagetechnieken die jou als sportmasseur, sportzorgmasseur en wellnessmasseur verder helpen in de praktijk. Je leert veel nieuwe technieken en de achtergrond en theoretische onderbouwing ervan.

Denk hierbij aan de volgende massagetechnieken:

 • triggerpoint massage;
 • deep tissue massage;
 • bindweefselmassage;
 • lymfedrainage;
 • speciale effleurages, petrissages en huidtechnieken.

Daarnaast leer je als extra technieken:

 • myofasciale technieken (hold release en traction release);
 • stretch technieken;
 • mobilisatietechnieken.

Agenda-categorie: Scholing

Opleiding Sportmassage

De dagopleiding Sportmassage en Verzorging start eind oktober 2020. Je kunt echter nu al inschrijven en vanaf begin september starten met de theorie. Je krijgt dan het cursusboek toegestuurd en je krijgt toegang tot de online leeromgeving waar je alle sheets van de lessen kunt bekijken alsook de filmpjes van de praktische vaardigheden.

De dagopleiding bevat dezelfde lesstof als de avondopleiding Sportmassage die jaarlijks start in september. In het kader van Corona hebben we gemeend om minder contactmomenten te creëren (11 zaterdagen – 1x per 2 weken, in plaats van 33 avonden – iedere week) en toch de opleiding op een goede manier te kunnen geven. Het verschil is dat je de lesstof in een kortere periode tot je neemt. Voor deze opleiding hebben we een speciaal aangepast lesrooster opgesteld. Bij de praktijkdagen zullen we vaste tweetallen vormen en de tafels zijn schoon en staan op gepaste afstand.

 • Behaal in 6 maanden je diploma Sportmassage!
 • Bij de expert opleider Sportmassage in de Randstad
 • Slagingsgarantie voor het theorie-examen t.w.v. € 85,– (vraag naar de voorwaarden)
 • Inclusief gratis adviesgesprek voor starten van jouw praktijk t.w.v € 75,–