Achillespeesklachten: onderzoek, differentiatie en behandeling

Datum: 22-11-2019 van 19:30 tot 21:30
Locatie: Sportpark Vierhoeven, Nispenseweg 3, 4707 RA Roosendaal
Kosten: € 12,40 excl. btw

aanmelden

Inleiding

De achillespees is de dikste en sterkste pees uit het menselijk lichaam. Desondanks is het wel de pees waarin de meeste rupturen optreden; dit komt door de immense krachten waar de pees mee te maken krijgt bij bijvoorbeeld hardlopen. Behalve rupturen kunnen er meerdere klachten ontstaan in de achillespees. Hierbij moet onderscheid gemaakt worden tussen klachten van de achillespees zelf en klachten van structuren rondom de achillespees. Vooral hardlopers krijgen veel te maken met achillespeesklachten: 6,5 – 11% van de blessures bij hardlopers heeft te maken met de achillespees.

Doel van de bijeenkomst

Hoe vaak komt het niet voor dat er een sporter op de massagetafel ligt die klachten aangeeft aan de achillespees? Als sport(zorg)masseur speel je zowel preventief als in het hersteltraject van een geblesseerde sporter een belangrijke rol. Het in een vroeg stadium herkennen van een klacht en hierbij op de juiste manier handelen kan een sporter een flinke blessureperiode besparen.
Het doel van deze bijeenkomst is dan ook inzicht te krijgen in de verschillende aandoeningen van en rondom de achillespees, het kunnen behandelen van veroorzakers van de klacht en het kunnen voorkomen van een recidief.

Inhoud

  • Anatomie
  • Risicofactoren achillespeesklachten
  • Differentiatie achillespeesklachten
  • Onderzoek & Behandeling achillespees tendinopathie

Docent

De bijeenkomst zal worden verzorgd door Erwin Adan, fysiotherapeut en manueel therapeut bij Fysiotherapie Zeeland en topsporter. Erwin is een atleet gespecialiseerd in de middellange afstand en werkt als fysiotherapeut met (top)sporters uit allerlei takken van sport. Hij schrijft artikelen en geeft lezingen en workshops voor Masseurs Netwerk Nederland.